Hyppää pääsisältöön

Ammattilaiselle

Terveyskeskuslääkäri Irenen uratarina

Varsinais-Suomen vuoden 2022 yleislääkäriksi valittiin terveyskeskuslääkäri, yleislääketieteen erikoislääkäri Irene Päärni Turun Runosmäen terveysasemalta. Vapaa-ajallaan hän harrastaa ultrapolkujuoksua.

Irene Päärni.

Valinnan perusteluissa todettiin mm. Irenen koulutusvastaavana luoneen konsultaatiotunneille hyvää keskustelevaa ilmapiiriä, jossa vastauksia pohditaan yhdessä ja joissa mielipiteensä voi esittää matalalla kynnyksellä. Irenen todetaan suhtautuvan avoimesti kehitysehdotuksiin ja rohkaisevan myös muita toteuttamaan ideoitaan. Hänen kiinnostuksensa kehitystyöhön näkyy mm. suunnitelmissa osallistua ohjausta kehittävään tutkimukseen yhdessä erikoistuvan lääkärin kanssa sekä valmiutena kokeilla rohkeasti erilaisia ohjauksen työkaluja kuten vastaanottojen videointia.

Vaikka valinnasta on jo aikaa, Irene kertoo yllättyneensä valinnasta.

- Erityisen hienolta tuntuu, kun kollegat tekivät valinnan. Huomionosoitus on myös todella iso juttu ihan siksikin, että meillä on taustalla haastava vuosi.

Neuvoa saa aina kysyä

Vaikka töitä on paljon ja työ on hektistä, Irene kertoo tekevänsä kaiken aina 100 prosentilla ja myös positiivisen kautta. Kiireen keskellä häneltä saa aina konsultaatioapua ja kysyä neuvoa. Tästä Ireneä myös useasti kiitellään.

Työ on kuitenkin vain työtä eikä itseään saa kuluttaa loppuun. Runosmäen terveysasemalla pidetään Irenen mukaan huolta siitä, etteivät työpäivät veny liikaa. Nuoret osaavat tänä päivänä myös arvostaa vapaa-aikaa.

Aiemmin Irene on työskennellyt Laitilassa ylilääkärinä ja osan Turun ajastaan myös Runomäen terveysaseman vastaavana lääkärinä. Irene kertoo vähän jopa ajautuneensa johtotehtäviin.

- Hommat pitää hoitaa, vaikka erityistä kutsumusta niihin ei olisikaan.

Irene on suorittanut johtamisopinnot eli ehkä vielä näemme hänet johtavana lääkärinä uudelleenkin.

- Ehkä jossain vaiheessa – tykkään potilastyöstä niin paljon, että se vie voiton ainakin tällä hetkellä.

- Terveysasematyössä olennainen ns. kliininen silmä on itselläni aika hyvä. Tästä on apua arvioitaessa mikä potilaalle tai asiakkaalle on parhaaksi. 

-Pidän kliinisestä työstä ja pitkät potilassuhteet ovat minulle tärkeitä. Myös koulutuslääkärinä toimiminen on isossa roolissa.

Uuden kokeileminen luontaista

Irene on työskennellyt Runosmäen terveysasemalla lääkärinä noin kahden ja puolen vuoden ajan. Lisäksi hän työskenteli Runosmäessä heti lääkäriksi valmistumisen jälkeen. Runosmäen terveysasemalla aiemmin vastaavana lääkärinä toiminut Heli Leino oli yksi paluuseen isosti vaikuttanut tekijä.

-Runosmäessä tiimityö on lähtenyt hyvään vauhtiin ja ilmapiiri on kaikin puolin hyvä. Myös lääkärien virat ovat olleet keväästä asti täynnä ja hoitajien rekrytointitilanne on paranemassa.

Kehittämishankkeissa on Irenen mielestä tärkeää olla mukana, sillä samalla on mahdollisuus kuulla hyviä ideoita muualta ja muokata omia palveluja ja prosesseja paremmin toimiviksi.

- Tykkään kehittämistyöstä – uuden kokeileminen on luontaista minulle. Runosmäen terveysasemalla on tähänkin hienot mahdollisuudet.

Ultrapolkujuoksu työn vastapainona

Haastavan työn vastapainona toimii ultrapolkujuoksu. Irene voitti viime kesänä järjestetyn 160 kilometrin Ylläs Pallas -polkujuoksutapahtuman. Vastaavia muitakin tapahtumia on tulossa.

Irene treenaa teini-ikäisten tyttäriensä ja miesystävänsä kanssa.

- Kesällä juoksen metsässä. Metsä tekee muutenkin hyvää.

-Tarvitsen liikuntaa ja juoksu on vähän niin kuin elämäntapa minulle.

 Lisäksi käyn mm. salilla ja maastopyöräilen. Toisaalta myös rauhoittuminen mökillä auttaa rentoitumaan ja irrottautumaan töistä, Irene päättää.

Turussa järjestettiin 18.5.2022 jo 16. kertaa Varsinais-Suomen yleislääkäripäivä, johon kokoontui noin 200 alueen perusterveydenhuollossa työskentelevää lääkäriä. Päivän järjestäjinä toimivat Turun Yliopisto, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ja alueen terveyskeskukset. Tänä vuonna päivän pääteemana oli 'Tulevaisuuden yleislääkäri – dig it!' ja ohjelmassa käsiteltiin digitalisaation tarjoamia mahdollisuuksia ja toisaalta sen tuomia haasteita yleislääkärin arjessa.

Päivien yhteydessä on julkistettu aina myös Varsinais-Suomen vuoden Yleislääkäri. Valinnasta päättivät ehdotusten perusteella Turun yliopiston yleislääketieteen ja Tyksin edustajat.