Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 19.5.2023 12.36

Beredskapscentret för social- och hälsovården är en central aktör i omfattande störningssituationer

Nyckelord:

Beredskapscentret för social- och hälsovården i Västra Finland inledde sin verksamhet i början av år 2023. Beredskapscentret i Varha arbetar i hela samarbetsområdet det vill säga att det ansvarar för ärenden som gäller beredskap i Egentliga Finlands, Satakunta och Österbottens social- och hälsovård.

Två ljuslila hjärtan på en mörklila bakgrund.

Beredskapscentret sammanställer och analyserar information om störningssituationer i social- och hälsovårdstjänsterna och hot mot dem samt skapar och uppdaterar en lägesbild som beskriver beredskapen i hela social- och hälsovårdssektorn. Lägesbilden innehåller bl.a. information om servicens funktion och belastning, personal- och materialresurser och stödtjänsternas funktion. Beredskapscentret stödjer också beredskapen, beredskapsplaneringen och upprätthållandet av beredskap i hela samarbetsområdet. 

- En av våra viktigaste uppgifter är att stödja välfärdsområdenas ledningar i störningssituationer genom att erbjuda en aktuell lägesbild om störningen.  Om det i välfärdsområdet upptäcks någon exceptionell aktivitet eller störningssituation som påverkar patienter och kunder, är vi med i detta arbete, berättar beredskapsöverläkaren Karri Kirjasuo.

Finlands fem beredskapscenter sammanställer en riksomfattande lägesbild

Under den första tiden av coronapandemin blev vi i Finland medvetna om problemet, att det var svårt att hitta samlad information om intensivvårdplatserna i Finland. De fem beredskapscentren om grundats i Finland ansvariga för just den här sortens problem.  Beredskapscentren ligger förutom i Västra Finland (Åbo) i Inre Finland (Tammerfors), Östra Finland (Kuopio), Södra Finland (Helsingfors) och Norra Finland (Uleåborg).  Beredskapscentren samarbetar rikstäckande i ärenden som gäller hela Finland. 

- Erfarenheten har visat att social- och hälsovården fungerar tämligen splittrat i olika störningssituationer.  Meddelandena går nödvändigtvis inte vidare på bästa möjliga sätt i t.ex. olyckssituationer, störningar i vattendistributionen eller i omfattande strömavbrott.  Det har saknats en tydlig modell för beredskapsverksamheten i social- och hälsovården, och beredskapscentren har grundats för detta, säger beredskapsöverläkaren Karri Kirjasuo.

Beredskapscentret för social- och hälsovården i Västra Finland leds av en beredskapsöverläkare och fyra beredskapsexperter som arbetar med beredskapsöverläkaren.

Beredskapscentret samarbetar intensivt med säkerhetstjänsterna, akutvården, räddningstjänsten och andra myndigheter. Beredskapsexperterna har stark bakgrund från akutvården och arbetserfarenhet bl.a. från försvarsmakten, gränsbevakningsväsendet och social- och krisjouren.

Beredskapscentret för social- och hälsovården i Västra Finland:

  • Inledde sin verksamhet 1 januari 2023
  • Verksamheten leds av en beredskapsöverläkare. Med beredskapsöverläkaren arbetar fyra beredskapsexperter.
  • Verkar i hela samarbetsområdet: Egentliga Finland, Satakunta och Österbotten.
  • Sammanställer och analyserar information om störningssituationer i social- och hälsovårdstjänsterna och hot mot dem.
  • Arbetar med störningar som på ett betydande sätt påverkar social- och hälsovårdstjänsternas dagliga verksamhet samt kunder och patienter.
  • Stöder beredskapen, beredskapsplaneringen och upprätthållandet av beredskap i hela samarbetsområdet. 
  • Koordinerar beredskapsskyldigheten i samarbetsområdet.
  • Stöder chefer i samarbetsområdet i att sköta olika störningssituationer.