Hoppa till huvudinnehåll

För proffs

Karriärberättelse: Irene, hälsocentralsläkare

Irene Päärni, specialistläkare i allmänmedicin och hälsocentralsläkare vid hälsostationen i Runosbacken i Åbo valdes till årets allmänläkare i Egentliga Finland 2022. På fritiden ägnar sig hon åt ultraterränglöpning.

Irene Päärni.

I motiveringarna konstateras det bland annat att Irene som utvecklingsansvarig har skapat en god diskuterande atmosfär på konsultationstimmarna. Under timmarna ventilerar man svar tillsammans och framför sina åsikter med låg tröskel. Som motivering anges också att Irene är öppen för utvecklingsförslag och uppmuntrar även andra att genomföra sina idéer. Hennes intresse för utvecklingsarbete framgår bland annat av hennes planer att delta i forskning som utvecklar handledningen tillsammans med ST- läkare, samt av hennes beredskap att frimodigt pröva olika verktyg för att utveckla handledningen, såsom videoinspelning av mottagningarna.

Även om det gått en tid sedan utnämningen säger Irene att hon fortfarande känner sig överraskad.

- Det känns särskilt bra att ha blivit vald av mina arbetskamrater. Utnämningen är anmärkningsvärd också med tanke på att vi har haft ett riktigt utmanande år.

Man får alltid fråga om råd

Även om det finns mycket arbete och arbetet är hektiskt säger sig Irene alltid göra allting till 100 procent med en positiv inställning. Man får alltid konsultationshjälp av henne och kan alltid be om råd, också när hon har bråttom. Just det här är något som Irene uppskattas för.

Det gäller dock att komma ihåg att jobb är bara jobb och att inte bränna ut sig. Enligt Irene ser man till att arbetsdagarna inte blir för långa vid hälsostationen i Runosbacken. Unga förstår nuförtiden att även uppskatta fritid.

Tidigare har Irene arbetat som överläkare i Letala och en del av sin tid i Åbo även som ansvarig läkare vid hälsostationen i Runosbacken. Irene berättar att hon till och med har skött vissa ledarskapsuppgifter.

- Alla uppgifter måste ju skötas, oavsett vad man har för roll.

Irene har avlagt studier i ledarskap så vi kanske får se henne som ledande läkare igen.

- Kanske i något skede. Jag uppskattar patientarbete så pass mycket att det åtminstone för tillfället känns viktigast.

- När man arbetar på en hälsostation måste man ha ett s.k. kliniskt öga, vilket jag tycker att jag har. Det är till hjälp då man bedömer vad som är bäst för patienten eller kunden.

 

Jag tycker om kliniskt arbete och uppskattar långa patientrelationer. Min roll som utbildningsläkare känns också viktig.

Naturligt att pröva på nytt

Irene har arbetat som läkare vid hälsostationen vid Runosbacken i cirka två och ett halvt år. Dessutom arbetade hon i Runosbacken genast efter att hon hade utexaminerats till läkare. Heli Leino, som tidigare var ansvarig läkare vid hälsostationen i Runosbacken bidrog mycket till att Irene kom tillbaka.

Teamarbetet har kommit bra igång och vi har en utmärkt stämning i Runosbacken. Även läkartjänsterna har varit besatta sedan våren och rekryteringssituationen för vårdarna håller på att förbättras.

Irene tycker att det är viktigt att delta i utvecklingsprojekt eftersom det ger en möjlighet att få goda idéer från annat håll och utveckla egna tjänster och processer så att de fungerar bättre.

- Jag tycker om utvecklingsarbete, det känns naturligt för mig att pröva på nya saker. Det finns också goda möjligheter till det här vid hälsostationen i Runosbacken.

Ultraterränglöpning som motvikt till arbetet

Ultraterränglöpningen fungerar som en motvikt till det utmanande jobbet.  Irene vann terränglöpningsevenemanget Ylläs Pallas på 160 kilometer som ordnades förra sommaren. Framöver ska hon delta i andra motsvarande evenemang.

Irene tränar tillsammans med sina tonårsdöttrar och sin manliga vän.

- På sommaren springer jag i skogen. Skogen gör även i övrigt gott.

Jag behöver motion och löpning är något av en livsstil för mig.

Jag går också på gym och terrängcyklar. Att tillbringa tid på stugan hjälper mig att lugna ner mig och ta avstånd från jobbet, avslutar Irene.

Allmänläkardagen i Egentliga Finland arrangerades i Åbo den 18 maj 2022 redan för sextonde gången. Cirka 200 läkare som arbetar inom primärvården i området deltog. Dagen arrangerades av Åbo universitet, Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt och hälsocentralerna i området. Huvudtemat för dagen var ”Framtidens allmänläkare – dig it!' och under programmet behandlades de möjligheter som digitaliseringen erbjuder men även de utmaningar i allmänläkarens vardag som den medför.

Årets Allmänläkare i Egentliga Finland har alltid valts i samband med allmänläkardagen. Representanter för allmänmedicinen vid Åbo universitet och representanter för ÅUCS gjorde valet utgående från förslag.