Hoppa till huvudinnehåll

För proffs

Pirjo Sibakov, klinisk vårdexpert

Det var en slump att Pirjo valde vårdbranschen, men hon har aldrig ångrat sitt val. Idag jobbar Pirjo som klinisk vårdexpert på ÅUCS Orto.

Pirjo Sibakov.

Nu ska vi får en inblick i Pirjos vardag och hennes tankar om sitt jobb.

 

Hur kom du in på den här branschen?

- Av en slump. Jag sökte till en ergoterapeututbildning, men den började inte den hösten, utan min ansökan överfördes till sjukskötarutbildningen. Under det året var vi som sökte på hösten en testgrupp som kom in utan inträdesförhör. Jag hade planerat att byta över till ergoterapeututbildningen när den började, men den här branschen kändes så intressant så det blev aldrig av.

- Jag gjorde alla mina praktikperioder på ÅUCS, den sista inom gastroenterologi. Efter min praktik fick jag hoppa in på veckoslut och efter att jag blev utexaminerad blev jag anställd som vikarie. Jag gjorde ganska många vikariat då på grund av sysselsättningsläget. År 1997 blev jag äntligen fast anställd och fram till 2005 arbetade jag inom gastro.

- På grund av min familjesituation ville jag då byta till ett jobb med mer fritid på helgerna. Jag blev anställd som sjukskötare på veckoavdelningen på ÅUCS Orto. Där deltog jag i olika utvecklingsprojekt med expertrollen som sjukskötare och småningom upptäckte jag att jag ville utvecklas i min karriär. Så det blev skolbänken igen och 2018 avlade jag magisterexamen i hälsovetenskaper. Jag fick genast ett vikariat som klinisk vårdexpert inom utveckling vid ÅUCS Orto. År 2022 blev jag fastanställd, vilket jag är väldigt glad över.

Vad ger dig glädje i arbetet? Vad gillar du i ditt jobb?

- Det som ger mig mest glädje är att jag verkligen tycker om mitt jobb, också små framsteg gör mig lika ivrig varje gång. Jag är nyfiken till min natur, och det hjälper mig att hitta svar och lösningar på många utmaningar.

- Arbetet som klinisk vårdexpert är oerhört mångsidigt och arbetsdagarna varierar mycket, ingen dag är sig lik.

Vad får dig att känna dig uppskattad på jobbet?

- För mig handlar uppskattning främst om hur jag själv upplever att jag gör mitt jobb. Att min insats uppmärksammas och att den gör skillnad.

Vad värdesätter du i din arbetsgemenskap?

- Att arbeta tillsammans för ett gemensamt mål är något som motiverar mig. Det är också viktigt att jag känner att man litar på mig, vilket jag nog upplever i mitt jobb.

Hurdan är en bra arbetsdag för dig?

- De bästa dagarna på jobbet är när något verkligen framskrider eller när ett långvarigt problem hittar en lösning. Eller när man löser något som har en betydelse för utvecklingen av patientvården. Sådana stunder känns fina och ger nya krafter och glädje i arbetet.

Hade du någon uppfattning om ditt jobb innan du började, och stämde den?

- Jag hade en ganska bra uppfattning om det här jobbet eftersom jag hade gjort utvecklingsarbete i mina tidigare uppgifter, bland annat webbaserad patienthandledning. Några större överraskningar har jag inte upplevt. Jag visste att arbetsuppgifterna skulle variera enligt gällande prioriteringar. Det finns ingen färdig schablon för det här jobbet, man får hela tiden lära sig nytt.

Vilken är din superkraft?

- Det är nog min vilja att hitta lösningar på utmaningar. Jag försöker också alltid ha en positiv inställning, vilket kanske är en orsak till att jag har fått höra att det är lätt att närma sig mig.