Hoppa till huvudinnehåll

Alppilakoti, Salo (serviceboende dygnet runt)

Nyckelord:

Alppilakoti är en serviceboendeenhet dygnet runt, som ligger i landsbygdens ro omgiven av vacker natur, ca 3 km från Bjärnå centrum. Vårt lilla och hemtrevliga hem har 19 boendeplatser.

Boenderummen är enkelrum eller dubbelrum där det redan finns en säng, nattduksbord och gardiner, annars får våra boende själva möblera sitt hem med egna bekanta möbler och tillhörigheter. Mysiga allmänna utrymmen och matsalar, bastuavdelning och gård kan alla använda sig av. Det finns gott om parkeringsutrymme för dem som rör sig med egen bil. Vården planeras tillsammans med den boende och hens närstående med beaktande av den boendes individuella hjälpbehov. Anhöriga kan enligt sina egna resurser delta i vården av sin närstående och, om de så önskar, fråga vårdarna om handledning. Vårdpersonalen styr och ger gärna råd samt svarar på frågor.

Människoorienterat tänkande styr vårdarnas verksamhet på enheten. I det människoorienterade tänkandet beaktas den boendes individuella livserfarenhet, unika personlighet och närstående på ett uppskattande sätt som en del av omsorgsarbetet. Man strävar efter att höra och förverkliga boendes seder, vanor och önskemål, vare sig det handlar om vardagssysslor eller livsrytm. Hos oss får var och en leva ett sådant liv de vill ha.

I Alppilakoti deltar sjukskötare, närvårdare samt vårdbiträden i vården av boende. Läkaren besöker regelbundet. Anstaltsvårdare svarar för renligheten i boenderummen och gemensamma utrymmen. Utöver den ordinarie personalen finns det vid enheten studerande periodvis samt personer som eventuellt arbetar med biträdande uppgifter.

I Alppilakoti beaktas även de anställda individuellt, vi har en öppen, förtroendefull och positiv stämning och vi har fått feedback för god introduktion. Det finns en autonom arbetsskiftsplanering som bidrar till personalens välbefinnande på jobbet. Olika rekreativa stunder och aktiviteter hör till vår dagliga verksamhet. I Alppikoti bor de boende inte på vår arbetsplats. Vi arbetar hemma hos dem. Utan dem finns inte oss.

Ny klient: Om du inte ännu är klient hos tjänster för äldre och vill ha mer information om boendeservice för äldre, ta kontakt med klienthandledningen för äldre i Egentliga Finland.