Hoppa till huvudinnehåll

Stödpersons- och stödfamiljsverksamhet

Nyckelord:

Ditt barn kan beviljas en stödperson eller -familj som stödåtgärd inom det sociala arbetet för barnfamiljer genom ett beslut av socialarbetaren eller handledaren.

Syftet med stödfamiljsverksamheten är att stödja barnets och hela familjens välbefinnande. I de flesta fall kommer ditt barn att tillbringa en helg i månaden i en stödfamilj.

Stödfamiljens människorelationer kan hjälpa ditt barn att klara av förändringar i livet. Stödfamiljsverksamhet kan också på lång sikt ge stabilitet i ditt barns liv.

I stödfamiljerna görs vanliga saker. De ger ditt barn nya inspirationer, vänner och vuxenrelationer som stöder barnets utveckling. Samtidigt hjälper stödfamiljsverksamheten dig att klara dig som förälder genom att ge dig en chans att vila upp dig.

Målen för stödpersonverksamheten definieras individuellt. En stödperson kan stödja ditt barn till exempel i ärenden som sociala färdigheter, en stimulerande vardag, vardagskunskaper eller självkännedom. I de flesta fall kommer barnet eller den unge att träffa sin stödperson ungefär en gång i veckan.

Egentliga Finlands välfärdsområde tillhandahåller denna tjänst från och med 1.1.2023

För vem?

En stödperson eller -familj beviljas genom ett beslut av socialarbetaren eller socialhandledaren.

Gör så här

Kontakta din socialarbetare eller socialhandledare. Om din familj inte har ett giltigt klientskap inom socialservicen kan du kontakta socialservicen i din boendekommun.

Servicekanaler

Perheohjaaja, Aura

Sosiaalipalvelujen neuvonta, Lieto

Sosiaalitoimisto, Aura