Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 15.6.2023 15.01

Alueelliset hyte-neuvottelut käytiin hyvässä hengessä

Avainsanat:

Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) järjesti 15.6.2023 alueelliset hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (hyte-) neuvottelut, joihin kutsuttiin Varsinais-Suomen kuntien edustajien lisäksi muiden alueella hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien toimijoiden edustajat kuten järjestöt, viranomaiset ja yritykset.

Carita Maisala ja Anneli Pahta.

Kuvassa vasemmalta Mynämäen kunnanjohtaja Carita Maisila ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaja Anneli Pahta Varhasta.

Hybridineuvotteluihin Osmo Järvi -salissa Medisiina C-rakennuksessa Turussa ja Teamsissä osallistui lähes sata henkilöä.

Osmo Järvi-sali.
Hyte-neuvottelut Osmo Järvi-salissa Turussa.

Kutsuttuina neuvotteluihin olivat kuntajohtajat, kuntien hyvinvointikoordinaattorit, kunnan HYTE-asioista vastaavan toimielimen puheenjohtaja, järjestöjen sote-neuvottelukunta, seurakunnat, Lounais-Suomen aluehallintovirasto, Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Lounais-Suomen poliisilaitos, Varsinais-Suomen liitto, Turun kauppakamari, Varsinais-Suomen Yrittäjät sekä Varsinais-Suomen TE-palvelut.

– Samaa linjaa jatkettiin, kuin paikallisissa neuvotteluissa. On hyvin tärkeätä, että me varhalaiset saimme kuulla kaikkien puhujien tulokulman tähän isoon Hyte-kokonaisuuteen ja, että osallistujat saivat myös kuulla toisensa näkökulmat, sanoo hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaja Anneli Pahta Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta.

Neuvottelut olivat jatkoa paikallisille neuvotteluille, jotka on kevään aikana järjestetty seuraavissa kunnissa: Salo, Somero, Kaarina, Paimio-Sauvo, Lieto, Kemiönsaari, Parainen, Turku, Naantali, Raisio, Rusko, Loimaa, Pöytyä, Aura, Oripää, Marttila, Koski tl, Uusikaupunki, Laitila, Vehmaa, Taivassalo, Pyhäranta, Kustavi, Mynämäki, Nousiainen ja Masku.

Pahtan mielestä kaikki olivat kiinnostuneita ja kuuntelivat tarkasti toisensa puheenvuoroja.

– Tämä oli luontainen jatkumo paikallisille neuvotteluille ja täydensi sitä, mitä me ajattelimme, että haemme näiltä neuvotteluilta.

Oliko tämä lähtölaukaus hyte-yhteistyölle?

– Kyllä ja ei. Yhteistyötähän on jo tehty, mutta ison kuvan hahmottaminen selkeytyi tänään ja me saimme nähdä ja kuulla toimijoita, jotka ovat tässä kentässä meidän kanssamme.

Työ jatkuu niin, että neuvotteluista poimitaan nostot, huomiot ja kehittämiskohteet ja siitä lähdetään rakentamaan yhteistä alueellista hyvinvointisuunnitelmaa.

– Mietimme jo nyt, tämän kokemuksen pohjalta, miten järjestämme ensi vuoden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen neuvottelut, Pahta sanoo.

Momentum hyte-työlle on nyt

Elinvoimapäällikkö Maria Leppäkari Paraisten kaupungilta oli yksi osallistujista.

– Olen hyvin iloinen siitä, että kansallisella tasolla nyt huomioidaan ja korostetaan terveydenedistämisen työtä. Se on todiste siitä, että meillä on mahdollisuuksia yhteistyöhön ja, kuten kuulimme tänään, nyt on momentum tälle asialle. Tekemällä työtä ja luomalla yhdessä voimme pelastaa hyvinvointiyhteiskunnan. Se on Suomen tulevaisuus, tarvitsemme lisää talkootyötä yhdessä.

Maria Leppäkari.
Maria Leppäkari Paraisten kaupungilta.

Yksi puheenvuorojen pitäjistä oli Mynämäen kunnanjohtaja Carita Maisila.

– Intressi yhteistyöhön on kuntien ja Varhan yhteinen. Suhtaudumme kunnissa myönteisesti yhdessä tekemiseen, ja Varha on meille keskeinen yhteistyökumppani, joka kanssamme huolehtii meidän kuntalaisista omalta osaltaan. Vastavuoroisesti kunnat ovat tärkeä kumppani Varhalle, Maisila sanoo.

Hän kaipasi puheessaan yhteistyötä konkretian tasolle ja arjen tekemiseen.

– Meillä kunnissa on kertoa eri asioihin yhteyshenkilöt. Odotamme jo samaa Varhalta.

Maisila lopetti puheensa rohkaiseviin sanoihin:

– Ollaan ja olkaa kunnianhimoisia. Tehdään Varhasta hyvä, jopa erinomainen ja erittäin toimiva. Varsinaissuomalaiset ansaitsevat sen.

Muut puheenvuoronpitäjät neuvotteluissa:

Anne Taulu, terveydenhuollon ylitarkastaja, Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, Varsinais-Suomen liitto

Jaakko Klang, liikenneturvallisuusinsinööri, Varsinais-Suomen ELY-keskus

Juhani Malmberg, komisario, Lounais-Suomen poliisilaitos

Tarja Lautanala, palvelupäällikkö, TE-toimisto

Kaisa Leiwo, toimitusjohtaja, Turun kauppakamari

Suvi Uusitalo-Sirén, viestinnän asiantuntija ja Jutta Wirén, elinkeinoasioiden päällikkö, Varsinais-Suomen yrittäjät

Minna Rosendahl, puheenjohtaja ja Veera Hälli, varapuheenjohtaja, 113 Sote-järjestöjen neuvottelukunta

Teemu Hälli, diakonia- ja sielunhoitotyön johtaja, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä

Mika Viljanen, pelastuspäällikkö, Varsinais-Suomen pelastuslaitos, Varha

Mikko Pakarinen, tulosaluejohtaja, sote-palvelut, Varha

 

Hytellä tarkoitetaan työtä, jolla kavennetaan väestöryhmien hyvinvointi- ja terveyseroja. Tavoitteena on ylläpitää ja parantaa hyvinvointia, terveyttä, osallisuutta sekä työ- ja toimintakykyä. Myös mielenterveyden vahvistaminen ja sairauksien, tapaturmien, osattomuuden sekä syrjäytymisen ehkäisy kuuluvat hyte-työhön. Näiden tavoitteiden saavuttaminen edellyttää hyte-työn kohdentamista niin yksilöihin, väestöön, yhteisöihin kuin elinympäristöön.