Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 15.1.2024 13.47

Erillinen hoitolinja nopeuttaa lasten korvatulehdusten hoitoa

Avainsanat:

Lasten korvatulehdukset ovat ikävä vaiva, johon halutaan yleensä apua nopeasti. Osassa Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kunnissa on lasten korvatulehdusten hoitoon oma hoitolinja, jolla nopeutetaan taudin toteamista ja hoidon aloittamista.

Lapsi kuvattuna takaapäin. Lääkäri tutkii laitteella lapsen korvaa.

Ajanvarauksettomat lasten korvatulehdusten hoitolinjat ovat tällä hetkellä käytössä Turussa, Kaarinassa, Raisiossa, Uudessakaupungissa ja Naantalissa. Palvelu toimii siten, että ensin sairaanhoitaja ottaa lapsen ja vanhemmat vastaanotolleen, tekee hoidon tarpeen arvion ja konsultoi tarvittaessa lääkäriä.

– Erillinen lasten korvatulehdusten hoitolinja on yksi keinoistamme helpottaa lapsiperheiden arkea ja parantaa lapsipotilaiden pääsyä vastaanotolle infektioaikaan, jolloin lapsipotilaiden määrä yleensä kasvaa, kertoo ylilääkäri Roope Salmi Naantalin terveyskeskuksesta.

Jos lapsella on ylähengitystieinfektion oireita, mutta lapsi on hyväkuntoinen, tauti sairastetaan kotona. Korvatulehdus on lapsilla hyvin yleinen hengitystieinfektion komplikaatio. Lasten korvatulehdusten hoitolinjalta saa tarvittaessa korvatulehduksen hoidoksi antibiootin.

Lasten korvatulehdusten hoitolinjat toimivat jonotusperiaatteella ilman ajanvarausta

Kaarinassa, Raisiossa ja Uudessakaupungissa lasten korvatulehdusten hoitolinja on ollut käytössä jo pitkään. Kaarinan terveysasemalle kaarinalaiset perheet voivat tulla arkipäivisin (ma–pe) ilman ajanvarausta klo 8–8.30, jos epäilevät lapsellaan korvatulehdusta. Paikalle tulleet hoidetaan saapumisjärjestyksessä. Raisiossa raisiolaiset perheet voivat tulla terveysasemalle maanantaisin klo 9–10 ja tiistaista perjantaihin klo 8–9, jos tuntuu, että lapsella on korvatulehdus. Paikalle tulleet hoidetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Uudessakaupungissa korvatulehdusten hoitolinja on auki arkipäivisin (ma–pe) klo 8–8.45 ja palvelee uusikaupunkilaisten perheiden lisäksi myös Vehmaalla, Taivassalossa, Kustavissa ja Pyhärannassa asuvia perheitä. Paikalle tulleet hoidetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Turun terveysasemilla lasten korvatulehdusten ajanvarauksettoman hoitolinjan toiminta aloitettiin 1.9.2023. Palvelu toimii ilman ajanvarausta. Turkulaiset perheet voivat tulla arkipäivisin (ma–pe) ilman ajanvarausta omalle terveysasemalleen klo 8–8.30, jos epäilevät lapsellaan korvatulehdusta. Lasten korvatulehdusten hoitolinjalla on käytössä erillinen vuoronumero, ja kaikki klo 8.30 mennessä paikalle tulleet hoidetaan saapumisjärjestyksessä. Pansion terveysasemalla palvelu ei ole saatavissa. Pansion terveysasemalle voi lapsen korvatulehdusepäilyssä ottaa yhteyttä puhelimitse ja saada arvio hoidon tarpeesta ja vastaanottoajasta.

Myös Naantalin terveyskeskuksessa on avautunut 1.12.2023 lasten korvatulehdusten hoitolinja, joka toimii ilman ajanvarausta. Palvelu toimii siten, että naantalilaiset perheet voivat tulla arkipäivisin (ma–pe) ilman ajanvarausta terveyskeskukseen klo 8–8.30, jos lapsella on arviota vaativia korvatulehduksen oireita. Lasten korvatulehdusten hoitolinjalla on käytössä erillinen vuoronumero. Kaikki klo 8.30 mennessä paikalle tulleet hoidetaan saapumisjärjestyksessä.

Jos omalla terveysasemallasi ei ole saatavilla lasten korvatulehduksiin keskittynyttä erillistä hoitolinjaa, otetaan korvatulehdusepäilyissä yhteyttä puhelimitse oman terveysaseman hoidon tarpeen arvioon.