Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 15.1.2024 16.12

En separat vårdlinje påskyndar behandlingen av öroninflammation hos barn

Nyckelord:

Öroninflammation hos barn är ett besvärligt problem som man vanligen vill ha hjälp med snabbt. I vissa kommuner i Egentliga Finlands välfärdsområde finns det en egen vårdlinje för behandling av öroninflammation hos barn för att påskynda diagnosen och inleda behandlingen.

Barn fotograferat bakifrån. Läkaren undersöker barnets öra med apparaten.

Vårdlinjer för öroninflammation hos barn utan tidsbokning används för närvarande i Åbo, S:t Karins, Reso, Nystad och Nådendal. Servicen fungerar så att en sjukskötare först tar emot barnet och föräldrarna på mottagningen, bedömer vårdbehovet och konsulterar vid behov en läkare.

– En separat vårdlinje för öroninflammation hos barn är ett av våra sätt att underlätta barnfamiljers vardag och förbättra barnpatienters tillgång till mottagningen under infektionstider, då antalet barnpatienter i allmänhet ökar, berättar överläkaren Roope Salmi på hälsocentralen i Nådendal.

Om barnet har symtom på övre luftvägsinfektion, men barnet mår bra, behandlas sjukdomen hemma. Öroninflammation är en mycket vanlig komplikation vid luftvägsinfektion hos barn. På vårdlinjen för öroninflammation hos barn ges vid behov antibiotika för behandling av öroninflammation.

Vårdlinjerna för öroninflammation hos barn fungerar enligt köprincipen utan tidsbokning

I S:t Karins, Reso och Nystad har vårdlinjen för öroninflammation hos barn använts länge. Familjer i S:t Karins kan komma till hälsostationen i S:t Karins vardagar (mån.–fre.) utan tidsbokning kl. 8–8.30, om de misstänker att barnet har öroninflammation. De som är på hälsostationen behandlas i den ordning de kommit. I Reso kan familjer från Reso  komma till hälsostationen måndag kl. 9–10 och tisdag till fredag kl. 8–9, om det verkar som att barnet har öroninflammation. De som är på hälsostationen behandlas i anmälningsordning. I Nystad är vårdlinjen för öroninflammation öppen vardagar (mån.–fre.) kl. 8–8.45 och betjänar förutom familjer från Nystad även familjer som bor i Vemo, Tövsala, Gustavs och Pyhäranta. De som kommer till hälsostationen behandlas i anmälningsordning.

På hälsostationerna i Åbo inleddes verksamheten med vårdlinje för öroninflammation hos barn utan tidsbokning den 1 september 2023. Servicen fungerar utan tidsbokning. Familjer i Åbo kan komma till sin egen hälsostation vardagar (mån.–fre.) utan tidsbokning kl. 8–8.30, om de misstänker att deras barn har öroninflammation. På vårdlinjen för öroninflammation hos barn används ett separat könummer, och alla som är på plats före kl. 8.30 behandlas i den ordning de kommit. På hälsostationen i Pansio finns inte servicen. Vid misstanke om öroninflammation hos barn kan man kontakta hälsostationen i Pansio per telefon och få en bedömning av vårdbehovet och mottagningstid.

På hälsocentralen i Nådendal har en vårdlinje för barn med öroninflammation också öppnats den 1 december 2023 och den fungerar utan tidsbokning. Servicen fungerar så att familjer i Nådendal kan komma till hälsocentralen vardagar (mån.–fre.) utan tidsbokning kl. 8–8.30, om barnet har symtom på öroninflammation som kräver bedömning. På vårdlinjen för öroninflammation hos barn används ett separat könummer. Alla som är på plats senast kl. 8.30 behandlas i den ordning de kommit.

Om det inte finns någon separat vårdlinje som är inriktad på öroninflammation hos barn, tar man vid misstanke om öroninflammation per telefon kontakt med den egna hälsostationen för bedömning av vårdbehovet.