Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 18.4.2024 13.10

Ikääntyneiden palvelulautakunta päätti, että Varhan järjestämä avoin päivätoiminta päättyy Turussa ja Uudessakaupungissa

Avainsanat:

Ikääntyneille suunnatut avoimet toiminnot jatkuvat Ruusukorttelissa, Lehmusvalkamassa ja Sakunkulman päiväkeskuksessa kaupunkien koordinoimana.

Iäkkään ihmisen kädet lähikuvassa. Hän askartelee.

Ikääntyneille järjestettyjä avoimia toimintoja ovat olleet muun muassa kädentaitoryhmät.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) ikääntyneiden palvelut lopettaa ikääntyneille suunnattujen niin sanottujen avoimien toimintojen järjestämisen Turun Lehmusvalkamassa ja Ruusukorttelissa sekä Uudenkaupungin Sakunkulman päiväkeskuksessa 30.6.2024 mennessä. Ikääntyneiden palvelulautakunta päätti asiasta kokouksessaan 17.4.

Ikääntyneille järjestettyjä avoimia toimintoja ovat olleet muun muassa kädentaitoryhmät, keskustelutuokiot, kuntosalitoiminta, luennot sekä erilaiset muut ryhmät ja tapahtumat. Ikääntyneet henkilöt ovat voineet käydä toiminnoissa ilman hyvinvointialueen tekemää palvelutarpeen arviointia, palvelupäätöstä ja asiakasmaksua.

Lakkauttamispäätöksen taustalla on Varhan tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma, jonka aluehallitus hyväksyi 5.12.2023. Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmassa listataan toimenpiteitä ja tavoitteita hyvinvointialueen talouden tasapainottamiseksi vuosina 2024−2026. Yhtenä toimenpiteenä ohjelmassa mainitaan ei-lakisääteisten palveluiden supistaminen. Tavoitteena on, että Varhan järjestämät avoimet kaikille asukkaille tarjotut palvelut lakkautetaan.

Varha on käynyt Turun ja Uudenkaupungin kanssa neuvotteluja avoimen päivätoiminnan jatkumisesta kyseisissä kaupungeissa ja neuvottelujen lopputulema on, että ikääntyneiden hyvinvointia edistävä avoin toiminta jatkuu kaupunkien koordinoimana. Kaupungit koordinoivat jatkossa avoimien toimintojen järjestämistä yhdessä järjestöjen kanssa.

− Hyvinvointialueen on keskityttävä hyvinvointialueen järjestämisvastuulle kuuluviin tehtäviin ja myös kohdennettava talous- ja henkilöstöresurssit sellaisiin toimintoihin, jotka ovat lakisääteisiä. Olemme tyytyväisiä siitä, että Turun ja Uudenkaupungin kaupunkien kanssa on yhteistyössä päästy tähän ratkaisuun ja työnjako saatu oikeaan suuntaan, sanoo Varhan ikääntyneiden palveluiden tulosaluejohtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen.

Myös muiden kuntien alueella on ollut pienimuotoista ikääntyneille suunnattua avointa toimintaa ja sen osalta Varha aloittaa välittömästi neuvottelut kuntien kanssa. Nämä toiminnot päättyvät Varhan järjestämänä 31.12.2024. Lautakunnalle annetussa alkuperäisessä päätösesityksessä ehdotettiin, että Varha olisi lopettanut myös näiden toimintojen järjestämisen 30.6.2024 mennessä, mutta lautakunta päätti venyttää aikataulua vuoden loppuun asti.

Avoimien toimintojen lisäksi ikääntyneiden palvelulautakunta käsitteli keskiviikon kokouksessaan muun muassa kuntoutus- ja arviointitoiminnan laajentamista, organisaatiouudistuksen valmistelutilannetta sekä tulosalueen toiminnan ja talouden katsausta tammi-helmikuun osalta. Lautakunta päätti merkitä nämä asiat tiedoksi.

Tämän linkin kautta löydät ikääntyneiden palvelulautakunnan kokouksen esityslistan: Ikääntyneiden palvelulautakunta 17.4.2024, esityslista (Ktweb)