Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 9.4.2024 11.08

Kuntouttava arviointijakso antaa eväät kotona pärjäämiseen

Avainsanat:

Varsinais-Suomen hyvinvointialue aikoo ottaa niin sanotun kuntouttavan arviointijakson laajamittaiseen käyttöön ikääntyneiden palveluissa. Tässä jutussa tutustumme asiakkaan kotona toteutettavaan kuntouttavaan arviointijaksoon.

Vanha mies istuu kotonaan tuolilla tekemässä tuolijumppaa naispuolisen lähihoitajan kanssa.

Taisto Kanervon (oikealla) kuntouttavaan arviointijaksoon kuului säännöllistä voima- ja liikuntaharjoittelua kotona. Kuvassa Kanervon kanssa jumppaa lähihoitaja Anni Kankarjärvi.

− Kunto on mennyt huonoksi, Taisto Kanervo tuhahtaa.

Hän on juuri tehnyt pitkän pätkän tuolijumppaa lähihoitaja Anni Kankarjärven johdolla, ja nyt on vuorossa kiertoliikkeitä seisaallaan. Harjoitteet ottavat selvästi koville, mutta Kankarjärvi ei päästä Kanervoa helpolla vaan vaatii useaan otteeseen ystävällisesti mutta jämäkästi vielä pientä lisäponnistusta. Nauruakin riittää, vaikka treeni on rankka.

Ollaan Mynämäellä, Taisto Kanervon ja hänen vaimonsa Marja-Leenan kotitalossa. Eläkeläispariskunnan keittiössä puuhella hohkaa vielä lämpöä aamun jäljiltä.

− Ei Taisto jaksanut aiemmin puukoria kantaa, mutta nyt taas jaksaa, Marja-Leena Kanervo muistelee kuluneita kuukausia.

Kuvassa näkyy ylhäältä kuvattuna miehen ja naisen reidet sekä kädet. Miehellä on ruskeat housut, naisella mustat trikoot.
Tuolijumpalla pyritään muun muassa vahvistamaan jalkojen lihaksia.

Taisto Kanervolla on meneillään muutamaa viikkoa aiemmin alkanut kuntouttava arviointijakso kotona. Se on Varsinais-Suomen hyvinvointialueen palvelu, jonka tarkoituksena on nimensä mukaisesti tarjota ikääntyneelle henkilölle kuntoutusta hänen kotonaan samalla kun arvioidaan, mitkä palvelut olisivat hänelle hyödyllisiä jatkossa.

Tarkoituksena on saada kokonaiskuva siitä, miten ikääntynyt suoriutuu arjestaan sekä arvioida hänen toimintakykyään ja asumisympäristöään. Kuntoutusjakson tavoitteena on ikääntyneen toimintakyvyn vahvistaminen ja itsenäisen pärjäämisen tukeminen.

Kuntouttava arviointijakso on aina määräaikainen ja kestää siis tietyn ajan. Jakson pituus riippuu ikääntyneen tilanteesta ja tarpeista.

Kuntouttavan arviointijakson toimintamalli on tarkoitus vakiinnuttaa ja ottaa laajamittaiseen käyttöön Varsinais-Suomen hyvinvointialueen ikääntyneiden palveluissa.

Vanha mies nojaa kodissaan keittiötasoon ja tekee samalla potkuliikkeitä taaksepäin. Hänen vieressään seisoo fysioterapeutti ohjaamassa toimintaa.
Fysioterapeutti Tomi Miehelä (oikealla) opettaa kuntouttavan arviointijakson asiakkaille sellaisia harjoitteita, joita voi tehdä myös omatoimisesti kotona.

Taisto Kanervon kohdalla kuntouttavan arviointijakson toteuttaa Mynämäen, Maskun ja Nousiaisten alueen kuntouttava arviointitiimi. Lähihoitajan lisäksi Kanervon luona käy kuntoutusjakson aikana myös fysioterapeutti.

− Kotikäynneilläni kiinnitän melkeinpä eniten huomiota siihen, miten asukas liikkuu esimerkiksi vessaan tai nousee pöydästä ylös. Tarkoituksena on nimenomaan arvioida ja tukea asukkaan pärjäämistä arkielämässä, kuntouttavan arviointitiimin fysioterapeutti Tomi Miehelä kertoo.

Miehelä korostaa, että kuntouttavan arviointijakson onnistumisen edellytys on, että ikääntyneellä itsellään on motivaatio kohdallaan.

− Usein on hyvä olla joku konkreettinen tavoite, esimerkiksi että pääsee käymään postilaatikolla. Yksi tavoite, jonka muistan vuosien takaa oli kuinka eräs asiakas halusi lähteä Ruotsin-laivalle. Hän halusi pystyä itse kävelemään sen pitkän käytävän satamasta laivaan. Ja kyllä se sitten onnistuikin.

Taisto Kanervo nimeää omaksi tavoitteekseen saada yleiskuntoa paremmaksi. Kotona riittäisi nimittäin puuhaa: pihatöitä, lumitöitä, puuhommia ja perunanviljelyä nyt ainakin.

Taisto ja Marja-Leena Kanervo kokevat, että kuntouttavasta arviointijaksosta on ollut valtavasti apua ja että Taiston toimintakyky on parantunut harjoitteiden myötä. Jakson aikana tehtävät kuntoutusliikkeet ovat sellaisia, että niitä pystyy tekemään kotona myös ilman lähihoitajan tai fysioterapeutin läsnäoloa. Tarkoitus on, että ikääntynyt jatkaa toimintakykynsä ylläpitämistä omatoimisesti kuntouttavan arviointijakson päätyttyä.

Vanha mies ruudullisessa paidassa seisoo kodissaan ja nauraa. Hänen vierellään seisoo lähihoitaja, jolla on kasvomaski.
Taisto Kanervo (vasemmalla) haluaa parantaa yleiskuntoaan, jotta asuminen omakotitalossa onnistuisi jatkossakin.

Kuntouttava arviointijakso kotona

  • Kuntouttava arviointijakso kotona on yli 65-vuotiaan asiakkaan kotona tapahtuva suunniteltu jakso, jonka tarkoituksena on saada kokonaiskuva asiakkaan arkisuoriutumisesta sekä arvioida hänen toimintakykyään ja elinympäristöään. Jakson aikana toteutetaan tavoitteellinen ja suunnitelmallinen kuntoutusjakso yhteistyössä asiakkaan ja hänen mahdollisten läheistensä kanssa. Arviointijaksolla arvioidaan myös apuvälineiden ja kodin muutostöiden tarve sekä mahdollisuudet teknologisten ratkaisujen hyödyntämiseen.
  • Jakson tavoitteena on parantaa asiakkaan kokonaisvaltaista toimintakykyä ja edesauttaa hänen pärjäämistä itsenäisesti tai mahdollisimman vähäisin avuin. Tavoitteet ovat kuntoutujan itsensä asettamia.
  • Kuntouttava arviointijakso kotona voidaan toteuttaa missä tahansa Varhan alueella.
  • Kuntouttavan arviointijakson toteuttaa moniammatillinen tiimi.
  • Arviointijakso on ajallisesti rajattu. Jakson pituus riippuu asiakkaan tarpeista.
  • Kuntouttava arviointijakso on pääsääntöisesti edellytys sille, että asiakas voi saada Varhan säännöllisiä kotiin tuotavia palveluita.
  • Asiakas ei voi itse suoraan ilmoittautua kuntouttavalle arviointijaksolle, vaan hänet voidaan ohjata kuntouttavalle arviointijaksolle palveluohjauksen päätöksellä esimerkiksi jos hän kotiutuu sairaalasta tai hänen toimintakykynsä heikentyy ja kotona selviytyminen vaarantuu. Sellaisten ikääntyneiden, jotka eivät vielä saa Varhan ikääntyneiden palveluita, tulee ensin ottaa yhteyttä Varsinais-Suomen ikääntyneiden keskitettyyn asiakasohjaukseen.
  • Kuntouttavasta arviointijaksosta peritään hyvinvointialueen määrittämä palvelumaksu.
  • Tästä linkistä pääset lukemaan lisää kuntouttavasta arviointijaksosta: Ikääntyneiden kuntoutus ja arviointi

Teksti ja kuvat: Mikael Piippo, Varha

Tässä jutussa kerroimme asiakkaan kotona toteutettavasta kuntouttavasta arviointijaksosta. Kuntouttava arviointijakso voidaan toteuttaa myös erillisessä siihen tarkoitetussa yksikössä. Kerromme lisää kuntouttavista arviointiyksiköistä uudessa jutussa tällä verkkosivustolla 17.4.