Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 21.4.2023 10.59

Lastensuojelun sosiaalityöntekijöistä kansallinen pula

Avainsanat:

Varsinais-Suomen hyvinvointialue teki tällä viikolla Lounais-Suomen aluehallintovirastolle ilmoituksen Varhan omassa toiminnassa olevasta epäkohdasta, jota ei ole kyetty korjaamaan viipymättä.

Lapsi pitää vanhempiaan käsistä kiinni.

Henkilöstöpulasta huolimatta Varha pyrkii kaikin käytettävissä olevin keinoin turvaamaan kaikkien lastensuojelun piirissä olevien lasten tilanteen.

Varhan alueella on tällä hetkellä noin 500 lastensuojelun asiakaslasta ilman lapsen asioista vastaavaa sosiaalityöntekijää. Lasten tilanne pyritään turvaamaan kaikin käytettävissä olevin keinoin.

Sote-palveluiden tulosaluejohtaja Mikko Pakarinen kertoo, että tilanne otetaan hyvin vakavasti ja hyvinvointialueella on tekeillä monipuolisia toimenpiteitä tilanteen korjaamiseksi.

− Valmisteilla on erilaisia henkilöstön sitoutumisesta ja joustamisesta palkitsemisia, sosiaalityöntekijöiden sijaistamisyksikkö ja juridista sekä tietoteknistä tukea, Pakarinen listaa toimenpiteitä, joiden etenemisestä hyvinvointialueen aluehallitus päättää ylimääräisessä kokouksessaan ensi viikon keskiviikkona.

Valmistelussa on muun muassa palkkaukseen ja taloudelliseen sitouttamiseen ja kannustavuuteen liittyviä toimenpiteitä. Aikeissa on tukea opintojen loppuun saattamista ja täydennyskoulutusta, määrittää tiimien ja yksiköiden kokoa sekä parantaa henkilöstön työhyvinvointia.

Näillä toimenpiteillä ei välittömästi saada aikaan muutosta, mutta toimenpiteet tulevat johtamaan henkilöstön nykyistä parempaan pysyvyyteen lastensuojelun sosiaalityössä.

Ongelma periytyi kunnilta

Hankalaan tilanteeseen on osaltaan vaikuttanut siirtymä hyvinvointialueelle.

­− Muutokset organisaatiorakenteessa, tietojärjestelmissä ja toimintatavoissa ovat luoneet lisäkuormitusta henkilöstölle. Valmistelusta ja tuesta huolimatta tätä lisäkuormitusta ei ole pystytty täysin poistamaan.

Tilanne on seurausta siitä, että useita lastensuojelun virkoja ei ole saatu täytettyä, vaikka virat ovat olleet julkisesti haettavana. Virkoihin ei ole saatu yhtään hakemusta.

Virkoja on pyritty täyttämään myös ostopalveluilla, vaikka tämä ei ole aluehallintoviraston linjauksen mukaista.  Edes ostopalvelulla ei ole saatu riittävästi tekijöitä avoimiin tehtäviin.

− Tilanne siirtyi meille kunnilta, joissa sosiaalityöntekijöistä on ollut pulaa jo pitkään. Varha ei ole tässä tilanteessa yksin, sosiaalityöntekijäpula on kansallinen ongelma, Pakarinen pahoittelee.

Avoimia virkoja on eri puolilla Varhan aluetta.

Henkilöstömitoitus kiristyy 2024

Tällä hetkellä lainsäädäntö edellyttää, että yhdellä lastensuojelussa työskentelevällä on vastuullaan enintään 35 lasta. Mitoitus kiristyy ensi vuoden alusta niin, että yhdellä sosiaalityöntekijällä on vastuullaan enintään 30 lasta.

− Tilanne on hyvin vaikea, mutta toivon, että suunnitellut toimenpiteet etenevät ja auttavat tilanteen korjaamisessa, Pakarinen pohtii.

Lastensuojelutyössä tarvitaan päteviä sosiaalityöntekijöitä, joten tilanteen paranemiseksi tarvitaan koulutuspoliittisia toimia.

− Toinen asia on se, että lastensuojelutyö on erittäin raskasta, Meidän on työnantajana hyvin tärkeää tukea työntekijöitä tässä raskaassa työssä niin, etteivät he vaihtaisi toisiin töihin, Pakarinen kertoo.

Varha toimittaa jatkossa aluehallintovirastolle asian etenemiseen liittyviä selvityksiä.