Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 29.5.2024 10.31

Maailman tupakaton päivä 31.5. kiinnittää huomion lasten ja nuorten tupakointiin

Avainsanat:

WHO:n Maailman tupakatonta päivää vietetään perjantaina 31.5.2024. Päivän teemana on lasten suojeleminen tupakkateollisuuden toimilta.

Kampanjakuva Maailman tupakaton päivä 31.5.2024

Vuosittain toteutettavan Maaliman tupakattoman päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta tupakoinnin aiheuttamista haitoista, tautitaakasta ja tupakointia vähentävistä tehokkaista toimista.

Miten nuorten nikotiinituotteiden käyttöön pyritään puuttumaan Varhassa ja Turun kouluterveydenhuollossa?

Nuoret käyttävät nykyisin paljon sähkötupakkaa, myös nuuska ja nikotiinipussit ovat aktiivisessa käytössä. Perinteisen tupakan käyttö on vähentynyt.

Nuorilta tupakkatuotteiden käytöstä kysytään yläkoulujen terveystarkastuksissa avoimin kysymyksin ja tuomitsematta. Asiasta keskustellaan avoimesti ja tupakkatuotteiden haitoista puhutaan kaunistelematta.

Jos nuori itse haluaa tukea ja apua tupakkatuotteiden käytön lopettamiseen, nuoren kanssa mietitään yhdessä keinoja ja annetaan tarvittaessa tukea siihen. Kouluissa on saatavilla materiaalia tupakasta vieroitukseen sekä esillä on tietoa tupakkatuotteiden haitoista. Päihdekasvatusta annetaan myös oppitunneilla yleisen opetussuunnitelman mukaisesti.

Varhan yhdyshenkilöille säännöllisiä koulutuksia

Varhassa on nimetty nikotiinivieroituksen yhdyshenkilöitä eri palveluyksiköihin. Tavoitteena on, että heillä on riittävä osaaminen ja asiantuntijuus nikotiinivieroituksessa ja sen ehkäisyssä. Heille myös järjestetään 1- 2 kertaa vuodessa koulutuksia aiheesta.

Koulutusten tarkoituksena on antaa yhdyshenkilöille ja kaikille asiasta kiinnostuneille ajantasainen tieto mm. uusista nikotiinituotteista ja nikotiinituotteiden vaikutuksista eri sairauksiin.

Kevään 2024 koulutuksessa aiheena oli nikotiinituotteiden käyttö eri ikäryhmissä. Syksyllä 2.10.2024 pidettävässä koulutuksessa aiheena on mm. nikotiiniriippuvuus ja miksi astma- ja COPD sekä sydän-, ja syöpäpotilaan tulisi lopettaa tupakointi. Kevään 2025 koulutus järjestetään 19.3.2025.

Lue aiheesta lisää:

Savutonsuomi.fi

Tupakasta ja nikotiinista vieroitus: Suositukset hyvinvointialueille