Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 17.10.2022 12.21

Maksuttoman ehkäisyn kokeilu käynnistyy 1.11.2022

Avainsanat:

Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeen ehkäisypalveluiden kehittämisen projektin myötä maksuton ehkäisy tulee mahdolliseksi kaikille alle 25-vuotiaille varsinaissuomalaisille nuorille 1. marraskuuta alkaen.

Osassa Varsinais-Suomen kuntia on maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille ollut jo laajamittaisesti saatavilla, mutta nyt kokeilun myötä palvelu tulee jokaiseen kuntaan.

Maksuttoman ehkäisyn kokeilussa on saatavilla monipuoliset ehkäisymenetelmät kuten ehkäisypillerit, kapselit, kierukat, laastarit, renkaat ja kondomit tasavertaisesti kaikille.

Kokeilu kestää vuoden 2023 loppuun.

Seksuaaliterveyteen liittyvän ohjauksen kehittäminen keskeistä

Myös muuta seksuaaliterveyden edistämiseen liittyvää ohjausta ja neuvontaa tullaan kehittämään sekä yhtenäistämään.

Ehkäisyvalmisteiden käytölle ei ole asetettu alaikärajaa. Ehkäisyvalmisteita harkittaessa nuoren tilannetta tarkastellaankin aina yksilöllisen tarpeen mukaisesti ja huomioidaan muun muassa terveydentilaan ja riskitekijöihin liittyvät asiat. Riskitekijöitä voivat olla vaikkapa taipumus migreeniin, tukosalttius tai tupakointi.

– On myös erityisen tärkeää muistaa muu ehkäisyyn, seksitauteihin ja seksuaaliterveyden edistämiseen liittyvä ohjaus ja neuvonta. Nuorelle tulee antaa tietoa seksuaalisuuteen liittyvistä asioista sekä tukea häntä edistämään terveitä tapoja pitää huolta itsestään ja omasta seksuaaliterveydestään, muistuttaa projektipäällikkö Taru Elo.

Kokeilun alkaessa kuntien ajanvaraus sekä vastaanotot saattavat hetkellisesti ruuhkautua.

Fakta:

  • Suomessa tehtiin vuonna 2021 7600 raskaudenkeskeytystä
  • Eniten keskeytyksiä tehtiin 20–24-vuotiaille
  • Vuonna 2021 37 % raskaudenkeskeytyksistä tehtiin henkilöille, joille oli tehty keskeytys jo aiemmin
  • Alle 20-vuotiaista raskauden keskeyttäneistä henkilöistä 40 prosenttia ei ollut käyttänyt mitään ehkäisyä raskauden alkaessa
  • Raskaudenkeskeytysten määrät Suomessa ovat olleet laskusuuntaiset viimeisen kymmenen vuoden aikana, mikä vahvistaa sen, että joidenkin kuntien tarjoama maksuton ehkäisy ja ikärajaton, apteekista saatava jälkiehkäisy ovat olleet toimivia ratkaisuja
  • Suomessa kansallinen suositus nuorten maksuttoman ehkäisyn tarjoamisesta Seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelmassa annettiin jo vuonna 2014
  • Jokainen ei-toivotun raskauden ehkäisy on tärkeä ja yksittäisen nuoren kannalta merkittävä asia

(Lähde THL- Tilastoraportti 29/2022)

  • Mediatiedote 15.9. Maksuttoman ehkäisyn kokeilu alle 25-vuotiaille koko Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle
  • Ehkäisypalvelujen kehittäminen on osa Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelmaa ja sen kehittämistoimenpiteitä. Varsinais-Suomi on kuudentoista muun alueen tavoin lähtenyt mukaan maksuttoman ehkäisyn kokeiluun ja muuhun ehkäisyneuvonnan ja seksuaaliterveyden edistämiseen liittyvään kehittämistyöhön osana Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushanketta. Ohjelman kesto on vuoden 2023 loppuun.

Lisätiedot:

Taru Elo
projektipäällikkö
Ehkäisypalveluiden kehittäminen
Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushanke
taru.elo@turku.fi
Puh. 044 9072916