Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 20.1.2023 12.49

Aluehallitus ja aluevaltuusto

Miten päätökset Varhan asioista syntyvät?

Avainsanat:
Aluehallituksen kokous

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella ylintä päätösvaltaa käyttävät aluehallitus ja aluevaltuusto. Tunnetko jo päätöksentekorakenteen?

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen ylimmän johdon muodostavat 23. tammikuuta 2022 järjestetyissä aluevaaleissa valittu aluevaltuusto ja aluehallitus sekä hyvinvointialuejohtaja.

Aluevaltuusto:

  • vastaa Varsinais-Suomen hyvinvointialueen toiminnasta ja taloudesta,
  • käyttää hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa ja
  • voi siirtää toimivaltaansa hallintosäännön määräyksillä.

Aluevaltuusto kokoontuu keskimäärin kerran kuukaudessa. Valtuuston kokouksessa eri puolueiden 79 valtuutettua pitävät puheenvuoroja ja äänestävät esityslistalla olevista asioista. Aluevaltuuston esityslistalle päätettävät asiat päätyvät virkahenkilöiden ja aluehallituksen valmistelun jälkeen.

Aluevaltuusto valitsee aluehallituksen.

Aluehallitus:

  • johtaa aluevaltuuston päätösten valmistelua ja toteuttamista, sekä
  • johtaa hyvinvointialueen toimintaa, hallintoa ja taloutta.

Aluehallitus kokoontuu viikoittain niin, että vuoroviikoin on valmisteleva kokous eli iltakoulu ja joka toinen viikko päätöskokous. Aluehallituksen apuna valmistelutyössä on neljä jaostoa: konserni- ja toimitilajaosto, järjestämisjaosto, henkilöstöjaosto sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jaosto. Jaostoilla on esittämistehtävän lisäksi ohjaamis- ja valvontatehtäviä sekä päätösvaltaa tietyissä hallintosäännössä mainituissa asioissa.

Seuraavat aluevaalit järjestetään huhtikuussa 2025.

Aluevaltuuston tehtäväänsä hyväksymä hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen johtaa aluehallituksen alaisena hyvinvointialueen hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa.

Esityslistat ja kokouspöytäkirjat

Aluevaltuuston ja –hallituksen esityslistat ja kokouspöytäkirjat ovat julkisia asiakirjoja, joita voi seurata ja lukea Varhan verkkopalvelusta.

Päätöksenteossa on mukana myös lautakunnat

Lautakuntien tehtävänä on kehittää, ohjata ja valvoa alaisensa tulosalueen organisaation toimintaa.

Esimerkiksi kansalliskielilautakunta selvittää ja arvioi ruotsinkielisten palveluiden saatavuutta ja laatua, Tyks-sairaalapalvelulautakunta taas hyvinvointialueen sairaalapalveluja ja ikääntyneiden palvelulautakunta valvoo ikääntyneiden palvelujen toteutumista. Mainittujen lisäksi Varhalla on sote-palvelulautakunta, pelastuspalvelulautakunta, aluevaalilautakunta, poliittinen yhteistyötoimikunta sekä tulevaisuuden, tutkimuksen ja osaamisen neuvottelukunta.

Vaikuttamistoimielimet

Osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi hyvinvointialueelle on perustettu vaikuttamiskanavia. Nuorisovaltuustossa, vanhusneuvostossa, vammaisneuvostossa ja monikulttuurisuusneuvostossa on jäseniä kaikista hyvinvointialueen kunnista. Vaikuttamistoimielimet ovat edustamansa väestöryhmän vaikuttamis- ja kuulemiskanavia, eivätkä ne ole varsinaisia toimielimiä. Vaikuttamistoimielimet osallistuvat päätöksentekoon aloitteillaan ja lausunnoillaan.

Lue lisää: