Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 8.7.2024 11.50

Paras tapa ehkäistä lintuinfluenssatartuntoja on välttää kosketusta sairaisiin tai kuolleisiin eläimiin

Avainsanat:

Euroopassa on todettu laajoja korkeapatogeenisen lintuinfluenssaviruksen aiheuttamia epidemioita linnuilla vuodesta 2020 alkaen. Suomessa tapausmäärät linnuilla ovat aiemmin pysyneet pieninä, kunnes vuonna 2023 todettiin useita luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia sekä varmistettuja tartuntoja myös tarhatuilla turkiseläimillä. Vuoden 2024 lintuinfluenssatilanne Suomessa on toistaiseksi ollut rauhallinen.

Kaksi naurulokkia lentämässä sinisellä taivaalla.

Tarttuuko lintuinfluenssa ihmiseen?

Linnuilla influenssa aiheuttaa ruuansulatuskanavan infektion. Virusta erittyy linnun ulosteeseen saastuttaen herkästi linnun elinympäristöä.

Ihmisillä korkeapatogeeniset lintuinfluenssa A(H5) -tartunnat ovat äärimmäisen harvinaisia. Tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneisiin eläimiin tai niiden eritteisiin. Tartuntoja ihmisestä toiseen ei ole todettu. Lintuinfluenssatilannetta seurataan kuitenkin tarkasti niin Suomessa kuin maailmallakin.

Ihmisillä lintuinfluenssavirukset voivat aiheuttaa lievän hengitystieinfektion tai silmän sidekalvontulehduksen. Osa lintuinfluenssaviruksista voi aiheuttaa myös vakavia infektioita.

Näin voit ehkäistä lintuinfluenssatartuntoja

  • Vältä koskemista kuolleisiin ja sairaisiin lintuihin tai muihin villieläimiin sekä niiden eritteillä tahriintuneisiin pintoihin. Muista myös kertoa lapsille, että kuolleisiin lintuihin ei kosketa.
  • Jos joudut koskemaan lintuihin, huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Suojaudu kertakäyttöisillä käsineillä ja niiden riisumisen jälkeen pese vielä kädet huolellisesti vedellä ja saippualla. Lisäksi voit käyttää alkoholipitoista käsihuuhdetta. Jos mahdollista, suojaudu maskilla tai hengityksensuojaimella ja suojalaseilla eläimen käsittelyn aikana. Hävitä suojaimet käytön jälkeen.
  • Jos olet koskenut sairaaseen tai kuolleeseen eläimeen ja saat sen jälkeen hengitystie- tai neurologisia oireita, ole yhteydessä terveydenhuoltoon ja mainitse mahdollisesta altistumisesta.
  • Ilmoita luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista kunnan valvontaeläinlääkärille.

THL seuraa ensisijaisesti tartuntatilannetta ihmisissä. Eläimiin liittyvissä lintuinfluenssatapauksissa vastuutaho on Ruokavirasto.