Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 13.6.2023 14.48

Perinteinen kotiruoka maistuu muistoissa ja lautasella

Avainsanat:

Kaarea-yhtiö tekee ruokaa useisiin kohteisiin ympäri Varsinais-Suomea, ja ruokalistoihin voi tutustua eRuokalista-verkkopalvelussa. Varhan viestintäasiantuntija kävi lounaalla Liedon Valmakodissa ja kyseli asukkaiden mielipiteitä ruoasta.

Ikääntynyt mies ja nainen istuvat ruokapöydän ääressä. Nainen juo maitoa. Etualalla näkyy juomalaseja, näkkileipä ja soppalautanen.

Liedon Valmakodin asukkaat Olavi Salminen (vasemmalla) ja Arja Hakala ovat pääosin olleet tyytyväisiä Kaarean valmistamaan ruokaan. Tällä kertaa pääruoaksi oli tarjolla juustobroilerikeittoa.

Vähän tässä jo vatsa kurnii. Kello lähestyy puoltapäivää ja ikääntyneiden asumispalveluyksikkö Valmakodissa Liedossa alkavat asukkaat kerääntyä lounaalle.

Vierailulla oleva Varhan viestintäasiantuntija saa seurakseen neljä talon asukasta, ja juttua piisaa. Lounaspöydässä kun ollaan, puhutaanpa ruoasta.

Arja Hakala nimeää suosikkiruoakseen lihapullat.

 Olen työläisperheestä kotoisin, eikä äiti ehtinyt oikein mitään muuta tehdä kuin lihapullia. Lihapullat ja perunat, niillä me elimme.

Toisella puolella pöytää istuvalla Sinikka Ahtolla on samankaltaisia muistoja.

 Äidin tekemät lihapullat ovat hyvässä muistissa. Hän kokkasi suurelle määrälle ihmisiä ja teki ne aina niin hyvin, vaikka oli kiire, Ahto sanoo.

Tummansinisiin vaatteisiin pukeutunut hoitaja tarjoilee lounasta neljän hengen pöytäseurueelle ikääntyneiden palveluasumisen yksikössä.
Lähihoitajaopiskelija Maarit Markkanen tarjoili Valmakodin asukkaille lounaan pöytään.

Myös lounasseurueen miehet Juhani Jalavikko ja Olavi Salminen löytävät suosikkiruokansa vuosikymmenten takaa.

 Ennen vanhaan oli possumakkaraa. Porsas teurastettiin aina ennen joulua, osa lihoista myytiin ja osasta tehtiin makkaraa. Pitkään aikaan en ole possumakkaraa syönyt, mutta se on sellainen lapsuudenmuisto, kertoo Jalavikko.

Tänään tarjolla ei ole lihapullia tai possumakkaraa vaan juustobroilerikeittoa, näkkileipää juusto- ja kurkkuviipaleilla sekä karhunvatukkakiisseliä. Ruokajuomaksi tulee maitoa ja vettä.

 Hyvää on, just tällaista kotiruokaa, kommentoi Olavi Salminen lautasensa äärellä.

Yhden inhokki on toisen herkku

Liedon Valmakodin ruoat valmistaa Varsinais-Suomen hyvinvointialueen ja kuntien omistama Kaarea-yhtiö. Kun hyvinvointialue muodostettiin, laajeni Kaarean ruokapalveluiden toiminta kattamaan lähes koko Varsinais-Suomen. Kaarean valmistamaa ruokaa tarjoillaan muun muassa kouluissa, sairaaloissa, henkilöstöravintoloissa ja erilaisissa hoivayksiköissä.

Yhtiön ruokapalveluiden toimialajohtaja Sari Markkola-Niemi sanoo, että perinteiset suomalaiset kotiruoat ovat pitäneet pintansa Kaarean suosituimpina ruokina.

 Eri ikäryhmissä ja alueittain suosikkiruoat vaihtelevat, mutta asiakasryhmästä riippumatta uunimakkara on toiveruoka kaikilla. Hoivan kohteissa perinteiset liha- ja kalaruoat kuten silakkapihvit ja lihakastikkeet ovat suosittuja.

Sama ruoka ei välttämättä ole kaikkien suosiossa. Kaarea pyrkii karsimaan ruokalistoiltaan epäsuosittuja ruokia, mutta yhden inhokki saattaa hyvinkin olla toisen herkku.

 Esimerkiksi silakkapihvit ovat ruoka, joka maistuu hyvin ikääntyneille, mutta ei välttämättä koululaisille. Silloin niitä tarjotaan vain sille asiakasryhmälle, jonka makumaailmaan ruoka sopii, Markkola-Niemi kertoo.

Lähikuvassa pyöreä näkkileipä, jonka päällä on juustosiivu ja kaksi kurkkuviipaletta.
Kaarean ruokapalveluiden toiminta laajeni hyvinvointialueen muodostamisen yhteydessä kattamaan lähes koko Varsinais-Suomen.

Kaarean ruokalistoihin voi tutustua netissä eRuokalista-verkkosivulla, johon löytyy linkki tämän jutun lopusta. Ruokalistat ovat luettavissa verkkosivulla kaksi viikkoa etukäteen.

Mutta mikä mahtaa olla toimialajohtaja Markkola-Niemen oma suosikkiruoka Kaarean tarjonnasta?

 Olen kaikkiruokainen, joten kaikki hyvistä raaka-aineista ammattitaidolla valmistettu ruoka maistuu, mutta esimerkeiksi voisin mainita Talon lohimurekkeen kermaviilikastikkeen kera, uuniohrapuuron ja punajuuri-vuohenjuustolasagnen.

”Jos itse ottaa ruokaa, pitää syödä kaikki pois”

Liedon Valmakodin lounasseurue pitää Kaarean ruokia yleisesti ottaen oikein hyvinä, eikä kukaan suostu nimeämään yhtään inhokkiruokaa.

 Ruoka on kohtalaista, plussan puolella. Ihmiset täällä ovat olleet sitä mieltä, että positiivisen puolelle kallistuu arvio, Sinikka Ahto sanoo.

Ikääntynyt mies istuu ruokapöydän ääressä kuulakärkikynä kädessään. Hänen vieressään istuu ikääntynyt nainen.
Varhan viestintäasiantuntijan kynäote sai arvostelua Liedon Valmakodin asukkailta. Juhani Jalavikko näytti mallia.

Pöydän ääressä istuva nelikko ei ole intoutunut tutkimaan ruokatarjontaa etukäteen internetistä, vaikka siihen Kaarean verkkopalvelussa mahdollisuus olisikin.

 Kyllä se sitten selviää, kun pöytään tuodaan, Olavi Salminen toteaa.

 Sen kyllä tietää, että aamuisin on puuroa, lisää Juhani Jalavikko.

Tämänpäiväinen juustobroilerikeitto saa kaikilta kehuja, mutta jokaiselle jää lautaselle hieman ruokaa. Valmakodin henkilökunta keräilee astiat pois pöydästä ja vie ne tiskattavaksi.

 Kaikkea ei jaksanut syödä, mutta emmehän me itse tätä annostelleetkaan. Eikös se niin ole, että jos itse ottaa ruokaa, pitää syödä kaikki pois? Minun mielestäni se on hyvä ohje, Sinikka Ahto sanoo.

Punaisiin vaatteisiin pukeutunut ikääntynyt nainen istuu ruokapöydän ääressä.
Entisen opettajan Sinikka Ahton arvio Kaarean ruoasta kallistuu plussan puolelle.

Lisätietoa

Tästä linkistä pääset tarkastelemaan Kaarean ruokalistoja verkossa: eRuokalista-verkkopalvelu (Aromi)

Teksti ja kuvat: Mikael Piippo