Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 14.6.2023 09.04

Traditionell husmanskost i minnena och på tallriken

Nyckelord:

Bolaget Kaarea tillreder mat för flera enheter runtom i Egentliga Finland, och matlistorna dyker upp på förhand i eMeny-nättjänsten. Varhas kommunikationsexpert åkte på lunch till Valmakoti i Lundo för att höra vad de boende tycker om maten.

Ikääntynyt mies ja nainen istuvat ruokapöydän ääressä. Nainen juo maitoa. Etualalla näkyy juomalaseja, näkkileipä ja soppalautanen.

Olavi Salminen (till vänster) och Arja Hakala i Valmakoti i Lundo har i huvudsak varit nöjda med Kaareas mat. Denna gång bjöds det på ostbroilersoppa som huvudrätt.

Det kurrar redan i magen. Klockan ska snart slå tolv och vid de äldres serviceboende Valmakoti i Lundo börjar de boende samlas till lunch.

Varhas kommunikationsexpert som är på besök i Valmakoti får sällskap av fyra pratglada boende. Eftersom vi sitter vid lunchbordet: låt oss tala om mat.

Arja Hakala säger att hennes favoritmat är köttbullar.

 Jag kommer från en arbetarfamilj och mamma hade inte riktigt tid med att göra annat än köttbullar. Köttbullar och potatis, det var det vi levde på.

Sinikka Ahto som sitter på andra sidan bordet har liknande minnen.

 Jag kommer väl ihåg mammas köttbullar. Hon lagade mat åt ett stort antal människor och köttbullarna blev alltid så goda fast hon hade bråttom, säger Ahto.

Tummansinisiin vaatteisiin pukeutunut hoitaja tarjoilee lounasta neljän hengen pöytäseurueelle ikääntyneiden palveluasumisen yksikössä.
Närvårdarstuderanden Maarit Markkanen serverade lunch åt de boende i Valmakoti.

Även herrarna i lunchsällskapet, Juhani Jalavikko och Olavi Salminen, finner sin favoriträtt tiotals år bak i tiden.

 Förr i tiden hade man griskorv. Grisen slaktades alltid före jul varefter en del av köttet såldes och en del blev korv. Det är länge sedan jag ätit griskorv men det är ett barndomsminne för mig, berättar Jalavikko.

Just i dag bjuds det varken på köttbullar eller på griskorv utan på ostbroilersoppa, knäckebröd med ost- och gurkskivor samt björnbärskräm. Matdryckerna är mjölk och vatten.

 Det är gott, just sådan här husmanskost, lyder Olavi Salminens kommentar till maten.

Smaken är som baken

Maten vid Valmakoti i Lundo lagas av bolaget Kaarea som ägs av Egentliga Finlands välfärdsområde och kommunerna. När välfärdsområdet skapades utvidgades verksamheten vid Kaareas måltidstjänster till nästan hela Egentliga Finland. Måltider från Kaarea serveras bland annat i skolor, sjukhus, personalrestauranger och olika enheter för omsorg.

Sari Markkola-Niemi är direktör för bolagets måltidstjänster. Hon säger att traditionell finländsk husmanskost toppar listan på Kaareas mest populära maträtter.

 Favoriträtterna varierar beroende på åldersgrupp och område men oberoende av kundgrupp är ugnskorv en önskerätt överallt. Vid enheterna för omsorg är traditionella kött- och fiskrätter som strömmingsflundror och köttsåser populära.

Samma mat smakar inte nödvändigtvis för alla. Kaarea strävar efter att plocka bort impopulära rätter från sina matlistor men smaken är som baken: en maträtt som ogillas av en person kan vara en stor delikatess för någon annan.

 Till exempel strömmingsflundror är en rätt som är populär bland äldre men som inte riktigt faller skolelever i smaken. Då serverar vi dem bara för den kundgrupp som gillar dem, berättar Markkola-Niemi.

Lähikuvassa pyöreä näkkileipä, jonka päällä on juustosiivu ja kaksi kurkkuviipaletta.
Verksamheten vid Kaareas måltidstjänster utvidgades till nästan hela Egenliga Finland när välfärdsområdet skapades.

Kaareas matlistor hittas på nätet i tjänsten eMeny. Det finns en länk till nättjänsten i slutet av denna artikel. Matlistorna finns tillgängliga i tjänsten två veckor i förväg.

Men vad är direktör Markkola-Niemis egen favoriträtt i Kaareas utbud?

 Jag är allätare så jag gillar all mat som lagats av goda råvaror med stor yrkeskunskap. Som exempel kan jag ändå nämna Husets laxfärslimpa med gräddfilssås, ugnsgröt på korn och vår rödbets-getostlasagne.

”Om man själv tar mat, måste man äta upp allt”

Lunchsällskapet i Valmakoti i Lundo tycker att Kaareas mat allmänt taget håller en god kvalitet. Ingen i sällskapet går med på att avslöja vilken maträtt de ogillar mest.

 Maten är okej, vitsordet är på plussidan. Människorna här är av den åsikten att helhetsbedömningen är positiv, säger Sinikka Ahto.

Ikääntynyt mies istuu ruokapöydän ääressä kuulakärkikynä kädessään. Hänen vieressään istuu ikääntynyt nainen.
Varhas kommunikationsexpert fick kritik för sitt penngrepp av de boende i Valmakoti i Lundo. Juhani Jalavikko gjorde ett exempelutförande.

Kvartetten som sitter vid bordet brukar inte kolla upp utbudet på förhand fast det skulle finnas möjlighet till det i Kaareas nättjänst.

 Det klarnar nog när maten kommer till bordet, konstaterar Olavi Salminen.

 Ett som är säkert är att det serveras gröt på morgonen, tillägger Juhani Jalavikko.

Dagens ostbroilersoppa får beröm av hela sällskapet, men alla lämnar också en del av soppan kvar på tallriken. Personalen vid Valmakoti plockar undan kärlen och för dem till köket för att diskas.

 Vi orkade inte äta upp allt men å andra sidan portionerade vi ju inte maten själva. Det är väl så att om man själv tar mat, måste man äta upp allt? Det tycker jag är en bra regel, säger Sinikka Ahto.

Punaisiin vaatteisiin pukeutunut ikääntynyt nainen istuu ruokapöydän ääressä.
Den tidigare läraren Sinikka Ahto ger Kaareas mat ett godkänt vitsord.

Mer information

Genom denna länk kan du kolla Kaareas menyer på nätet: webbtjänsten eMeny (Aromi)

Text och bilder: Mikael Piippo