Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 20.10.2023 10.11

Planes-hanke kehittää potilasturvallisuutta ja laatua

Avainsanat:

Tyks lasten ja nuorten klinikalla toteutetaan Planes "Potilas- ja asiakasturvallisuus ja laatu lasten ja nuorten erikoissairaanhoidossa 2021-2026" -tutkimus- ja kehittämishanketta. Hankkeessa kehitetään ja tutkitaan lasten ja nuorten sairaanhoidon prosesseja, ohjeita ja käytänteitä. Tulokset ovat osin sovellettavissa myös laajemmalle kohderyhmälle.

Hoitaja tutkii lasta, joka istuu äidin sylissä.

Hanke pohjautuu WHO:n ”Global Patient Safety Action Plan 2021-2030" –suunnitelman teemoihin, joita ovat mm. luotettavat järjestelmät, työntekijöiden taitojen ja osaamisen kehittäminen sekä potilaan ja perheen osallisuus.

Hankkeen tavoitteena on kehittää malli, jonka avulla kuvataan, arvioidaan ja dokumentoidaan systemaattisesti laatua ja turvallisuutta lasten ja nuorten erikoissairaanhoidossa.

Miksi hanke perustettiin?

Hankkeen tarpeellisuus korostui koronavuosien, työtaistelutilanteen sekä sairaalamuuton aikana. Tyks lasten ja nuorten klinikka muutti U-sairaalasta Majakkasairaalaan helmikuussa 2022. Myös rekrytointihaasteet olivat ja ovat arkipäivää.

– Arjen toimintojen ohella kaikkia näitä teemoja yhdisti yksi sana: ”potilasturvallisuus”. Todettiin myös, että potilasturvallisuutta käsitellään tyypillisesti aikuispotilaiden kautta. Lapsipotilaiden kasvu, kehitys ja perherooli ovat kuitenkin tekijöitä, jotka vaikuttavat merkittävästi potilasturvallisuuteen lasten ja nuorten sairaanhoidossa. Tarvittiin systemaattista lähestymistapaa, jonka avulla priorisoida ja kohdentaa kehittämistyötä, sanoo hanketta oman työnsä ohella luotsanneet ylihoitaja Outi Tuominen ja Kliinisen hoitotyön asiantuntija Anna-Sofia Korteniemi.

Hanketta he toteuttavat yhdessä koko lasten ja nuorten klinikan henkilökunnan kanssa. Yhteistyö Turun yliopiston hoitotieteenlaitoksen ja Turun ammattikorkeakoulun kanssa on ollut tiivistä. Merkittävimpänä yhteistyötuloksena on kehitetty ”Lasten teho- ja valvontahoitotyön osaaja” –täydennyskoulutuskokonaisuus (30 op.), jonka avulla vastataan lasten ja nuorten tehohoidon kansalliseen osaamisvaateeseen.

Lisäksi hankkeessa on kehitetty perehdytystä, toteutettu useampia pienempiä koulutuskokonaisuuksia, kuten lasten infektio- ja diabeteskoulutuskokonais tulosryhmän sisäisenä moniammatillisena yhteistyönä ja mm. vakioitu taito– ja laitepajatoiminta osaksi henkilökunnan jatkuvaa oppimista.

Hankkeen tuotokset ovat soveltuvin osin laajemmin hyödynnettävissä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varhan) ammattilaisille muun muassa lasten ja nuorten puhelinneuvonnan verkkokoulutuksella, Tuominen kertoo.

Tutkimus on keskeinen kehittämisen lähtökohta

Tutkimus on keskeinen osa Planes-hanketta.

– Tällä hetkellä tutkimme potilasturvallisuutta johtamisen näkökulmasta: muun muassa hoitohenkilökunnan päivittäistä resursointia potilasturvallisuuden näkökulmasta, riskienarviointia lasten ja nuorten sairaanhoidon ympäristössä sekä hoitohenkilökunnan osaamisvaatimuksia äkillisesti muuttuvissa tilanteissa, Outi Tuominen sanoo.

Lisäksi hankkeelle toteuttaa tutkimusta opintojen eri vaiheissa olevat korkeakouluopiskelijat. Kaikki lasten ja nuorten klinikalle toteutettavat opinnäytetyöt linkittyvät Planes-hankkeeseen.

Nuoret enemmän mukaan hoitonsa suunnitteluun

Tyks lasten ja nuorten klinikalla työ jatkuu potilasturvallisuuden ja laadun teemalla tuleviin vuosiin.

– Pyrimme jakamaan osaamistamme sekä hankkeessa tuotettua tietoa laajasti. Jäämme innolla odottamaan yhteistyötä Turun ammattikorkeakoulun sairaanhoidon osaamisalan kanssa, olemme yksi tutkimussairaala laajassa kansainvälisessä ”Mobile Hospital” kehittämis- ja tutkimushankkeessa, Outi Tuominen sanoo.

MobiiliMajakka-hankkeen tavoitteena on parantaa lapsen ja nuoren osallisuutta omaan hoitoonsa.

Planes-hankkeeseen ei ole ulkopuolista rahoitusta, vaan projektia tehdään oman työn ohella. Tutkimukselle on myönnetty kaksi apurahoitusta: sairaanhoitajien koulutussäätiöltä on saatu 10 000 euroa ja Jenni ja Antti Wihuri säätiöltä on saatu 15 000 euroa.

Seuraa Planes-hankkeen edistysaskeleita LinkedInissä.