Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 20.10.2023 10.54

Planes-projektet utvecklar patientsäkerhet och kvalitet

Nyckelord:

På ÅUCS barn- och ungdomsklinik genomförs forsknings- och utvecklingsprojektet Planes, "Patient- och klientsäkerhet och kvalitet inom den specialiserade sjukvården för barn och unga 2021–2026". I projektet utvecklas och undersöks processer, riktlinjer och praxis inom vården av barn och unga. Resultaten kan delvis tillämpas också på en bredare målgrupp.

Hoitaja tutkii lasta, joka istuu äidin sylissä.

Projektet bygger på teman i WHO:s ”Global Patient Safety Action Plan 2021–2030”, som bland annat omfattar pålitliga system, utveckling av de anställdas kunskaper, färdigheter och kompetens samt patientens och familjens delaktighet i vården.

Syftet med projektet är att utveckla en modell som kan användas för att systematiskt beskriva, bedöma och dokumentera kvalitet och säkerhet inom den specialiserade sjukvården för barn och unga.

Varför startades projektet?

Behovet av projektet betonades under coronavirusåren, arbetskonflikten och sjukhusflytten. ÅUCS barn- och ungdomsklinik flyttade från U-sjukhuset till ÅUCS Fyrsjukhus i februari 2022. Också rekryteringsutmaningarna hörde, och hör fortfarande, till vardagen.

– Förutom vardagliga aktiviteter förenades alla dessa teman med ett ord: ”patientsäkerhet”. Det konstaterades också att patientsäkerheten i allmänhet behandlas genom vuxna patienter. Barnpatienters tillväxt, utveckling och familjeroll är dock faktorer som i hög grad påverkar patientsäkerheten inom sjukvården för barn och unga. Det behövdes ett systematiskt angreppssätt för att kunna prioritera och inrikta utvecklingsarbetet, säger överskötare Outi Tuominen och expert inom det kliniska vårdarbetet Anna-Sofia Korteniemi, som båda har lotsat projektet vid sidan av sitt eget arbete.

De genomför projektet tillsammans med hela personalen på barn- och ungdomskliniken. Samarbetet med Åbo universitets vårdvetenskapliga institut och Åbo yrkeshögskola har varit tätt. Det viktigaste resultatet av samarbetet har varit fortbildningshelheten ”Expert inom det intensiv- och övervakningsvårdsarbetet hos barn” (30 sp), med hjälp av vilken man kan uppfylla det nationella kompetenskravet inom intensivvården av barn och unga.

Dessutom har man i projektet utvecklat introduktionen, genomfört flera mindre utbildningshelheter, såsom infektions- och diabetesutbildning gällande barn som ett multiprofessionellt samarbete inom helhetsresultatgruppen och bland annat standardiserat träningsverksamheten med kompetensen och användningen av anordningarna som en del av personalens kontinuerliga lärande.

– Resultaten av projektet kan i tillämpliga delar utnyttjas i större utsträckning av de yrkesutbildade personerna inom Egentliga Finlands välfärdsområde (Varha) bland annat genom webbutbildning i telefonrådgivning för barn och unga, berättar Tuominen.

Forskning är en central utgångspunkt för utveckling

Forskning är en central del av Planes-projektet.

– I dagens läge undersöker vi patientsäkerhet ur ledarskapets synvinkel: bland annat den dagliga resursallokeringen med avseende på vårdpersonalen ur patientsäkerhetsperspektiv, riskbedömning i sjukvårdsmiljön hos barnen och de unga samt kompetenskrav på vårdpersonalen i plötsligt föränderliga situationer, säger Outi Tuominen.

Dessutom utför högskolestuderande i olika skeden av studierna forskning för projektet. Alla lärdomsprov som genomförs på barn- och ungdomskliniken är sammanlänkade med Planes-projektet.

De unga mer delaktiga i sin egen vård

På ÅUCS barn- och ungdomsklinik kommer arbetet att fortsätta med temat patientsäkerhet och kvalitet under de kommande åren.

– Vi strävar efter att dela vår kompetens samt den kunskap som producerats inom projektet. Vi ser fram emot samarbetet med kompetensområdet för sjukvård vid Åbo yrkeshögskola, vi är ett forskningssjukhus med i det stora internationella utvecklings- och forskningsprojektet ”Mobile Hospital”, säger Outi Tuominen.

Syftet med forskningsprojekten ”MobiiliMajakka” är att förbättra barnets och den ungas delaktighet i hens egen vård.

Planes-projektet har ingen extern finansiering, utan det genomförs vid sidan av det egna arbetet. Forskningen har beviljats två stödfinansieringar: 10 000 euro från Stiftelsen för sjukskötarutbildningen i Finland sr och 15 000 euro från Jenny och Antti Wihuris stiftelse.

Följ Planes-projektets framsteg på LinkedIn.