Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 18.4.2023 11.36

Potilaan oikeuksien päivä 18.4.2023

Avainsanat:

“Kuinka voin auttaa?” kuului kysymys vastaanotolle saapuessani, kysymys, joka sai minut potilaana tuntemaan oloni turvalliseksi Suomen terveydenhuollon ammattilaisten käsissä. Mutta kuinka jatkuvan paineen alla työtään tekevät terveydenhuollon ammattilaiset jaksaisivat kohdata jokaisen potilaan arvokkaasti, hyvää kohtelua tarjoten?

Päällekkäin asetetuilla kämmenillä punainen sydän

Pieni hymy potilaalle kiireen keskellä, lohduttavat sanat oikealla hetkellä, kohtaaminen, jossa ammattihenkilö on aidosti läsnä - nämä ovat tilanteita, jotka tuovat hyvää potilaalle ja antavat sitä varmasti myös ammattihenkilöille. Jokainen potilas ansaitsee tulla kohdatuksi yksilönä ja on oikeutettu hyvään kohteluun terveyden- ja sairaanhoidon kentällä asioidessaan. Tätä korostaa myös laki potilaan asemasta ja oikeuksista (785/1992).  

Arvokeskustelussa lienee paikallaan nostaa esiin myös potilaan velvollisuudet. Hyvän kohtelun tulisi olla vastavuoroista. Potilaan tulee käyttäytyä asiallisesti sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia kohtaan asioidessaan alan toimipisteissä. Ammattihenkilöstöllä on oikeus koskemattomuuteen niin fyysisesti kuin henkisesti. Potilaalla on velvollisuus sitoutua hoito-ohjeisiin ja pyrkiä edistämään terveyttään sekä kerrottava ajantasaista tietoa terveydestään terveydenhuollon ammattilaisille asiointinsa yhteydessä. 

Sosiaali -ja terveydenhuollon ammattinimikkeiden taakse kätkeytyy ihminen, samoin kuin potilassanan taakse. Kun ihminen kohtaa toisen ihmisen aidosti ja kunnioittavasti, se palvelee niin potilaita kuin ammattihenkilöitä sosiaali- ja terveyspalveluiden tavoitteiden saavuttamisessa. Yhteistyössä on voimaa. Potilaan ja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen onnistunut kohtaaminen antaa parhaat mahdolliset edellytykset potilaan hyvään sairaudenhoitoon ja terveyden edistämiseen. Lisäksi se jättää varmasti hyvän mielen molemmille osapuolille. 

Potilaan oikeuksien päivää vietetään 18.4.2023. Potilasasiamiehet toimivat potilaan oikeuksien turvaamiseksi ja edistämiseksi.  

Varsinais- Suomen hyvinvointialueen potilasasiamiestiimin puolesta, 
Maria Giers, Potilasasiamies