Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 20.3.2023 12.11

Puutiaisaivokuumerokotesuositus laajenee Uudessakaupungissa ja Lokalahdessa

Avainsanat:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) laajentaa vuonna 2023 puutiaisaivokuumerokotteen (TBE) rokotussuosituksia kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisilla alueilla. Jatkossa puutiaisaivokuumerokotetta suositellaan Uudessakaupungissa kaikille luonnossa liikkuville asukkaille ja loma-asukkaille. Lokalahdessa rokotetta suositellaan kaikille alueella pitkäaikaisesti oleskeleville.

Henkilö istumassa puiden väliin viritetyssä tentsile-teltassa. Hän katsoo edessään näkyvää vettä. Aurinko on laskemassa ja värjää maiseman.

Varsinais-Suomessa kansalliseen rokotusohjelmaan puutiaisaivotulehdusta vastaan kuuluvat Parainen ja Kustavi. Näillä paikkakunnilla asuville kansallisen rokotusohjelman rokotukset ovat maksuttomia ja niihin ovat oikeutettuja kaikki alueen kolme vuotta täyttäneet vakituiset asukkaat ja pitkäaikaiset loma-asukkaat. Nämä maksuttomat rokotteet annetaan kyseisillä paikkakunnilla.

Jatkossa puutiaisaivokuumerokottetta (TBE) suositellaan kaikille Uudenkaupungin luonnossa liikkuville asukkaille ja loma-asukkaille sekä Lokalahden alueella pitkäaikaisesti oleskeleville. Suositus koskee kaikkia kolme vuotta täyttäneitä. Koska kyseessä on suositus, Uudenkaupungin ja Lokalahden alueella rokote on omakustanteinen.

Rokotereseptin voi pyytää omalta terveysasemalta

Perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokotusannosta. Toinen rokoteannos annetaan 1–3 kuukautta ensimmäisestä rokotteesta ja kolmas rokoteannos 9–12 kuukauden kuluttua toisesta rokotteesta. Rokotussarja on hyvä aloittaa viimeistään kevään alussa, jotta ennen kesää ehditään antamaan kaksi rokoteannosta. Rokote on sitä tarpeellisempi, mitä enemmän oleilee ja liikkuu luonnossa kesäaikana. Ensimmäinen tehosteannos suositellaan annettavaksi 3 vuoden kuluttua perussarjasta.

Rokotereseptin voi pyytää omalta terveysasemalta, neuvolasta tai koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta. Uudenkaupungin ja Lokalahden loma-asukkaiden tulee hoitaa rokotus omalla asuinpaikkakunnallaan. Puutiaisaivokuumerokotetta tarjoavat myös monet yksityiset palveluntuottajat.

TBE-rokote suojaa vain viruksen aiheuttamalta puutiaisaivotulehdukselta. Rokote ei suojaa muilta punkkien välittämiltä taudeilta, kuten borrelioosilta. Kaikkia punkin levittämiä tauteja voi torjua suojautumalla punkin puremilta.

Puutiaisaivokuumetapausten määrä on ollut koko ajan nousujohteinen

Vuosien 2018–2022 seurantatietojen perusteella puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus on ollut korkein rannikkoseutujen kunnissa Paraisilla (46 tapausta 100 000:ta asukasta kohden), Kustavissa (41/100 000), Ahvenanmaan maakunnassa (38/100 000), sekä Lohjalla (16/100 000). Lähes kaikki tartunnat on todettu henkilöillä, joilla ei ollut rokotussuojaa. Rokotussuojasta onkin tärkeää huolehtia erityisesti silloin, jos asuu alueilla, jotka kuuluvat kansalliseen rokotusohjelman piiriin.

Vuonna 2022 THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin yhteensä 123 puutiaisaivotulehdustapausta, mikä on toiseksi eniten taudin seuranta-aikana. Tapauksia on ollut enemmän vain vuonna 2021, jolloin rekisteriin ilmoitettiin 148 tapausta. THL:n arvion mukaan puutiaisaivokuumetapausten määrä on ollut koko ajan nousujohteinen.

Lisätietoja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen rokotuksista: Rokotuspalvelut

Lue myös: Punkkikausi on käynnissä – oikeanlainen vaatetus ja punkkisyyni suojautumisen a ja o