Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 11.4.2024 12.46

Puutiaisaivotulehduksen tapausmäärät kasvoivat Suomessa viime vuonna – Varsinais-Suomen alueella maksuttoman rokotuksen paikkakunnat pysyneet ennallaan

Avainsanat:

Vuonna 2023 THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin syyskuun loppuun mennessä yhteensä 160 puutiaisaivotulehdustapausta, mikä on 37 enemmän kuin edellisvuonna. Varsinais-Suomessa kansalliseen rokotusohjelmaan puutiaisaivotulehdusta vastaan kuuluvat Paraisilla ja Kustavissa vakituisesti asuvat ja pitkäaikaiset loma-asukkaat. Perusrokotussarja koostuu kolmesta annoksesta.

Koivut reunustavat hiekkatietä.

THL:n vuosien 2019–2023 seurantatietojen perusteella puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus on ollut korkein rannikkoseutujen kunnissa Kustavissa (67 tapausta per 100 000 asukasta / ihmistä) ja Paraisilla (45/100 000) sekä Ahvenanmaalla (35/100 000). Näillä alueilla korkea riski taudille on ollut tiedossa jo pitkään.

Puutiaisaivotulehdusta eli TBE:tä vastaan voi rokottautua

Puutiaisaivotulehdusrokote (TBE-rokote) suojaa vain puutiaisaivotulehdukselta, ei borrelioosilta. Puutiaisaivotulehdusrokote on joko maksuton tai maksullinen asuin- ja mökkeilypaikasta riippuen.

Kansallisessa rokotusohjelmassa puutiaisaivotulehdusrokotteen saavat Varsinais-Suomen alueella maksutta 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt, joilla on kotikunta Suomessa ja jotka asuvat vakinaisesti Kustavissa tai Paraisilla. Maksuttoman rokotuksen saavat myös henkilöt, jotka asuvat pitkäaikaisesti loma-asunnossa näillä riskialueilla. Rokote on sitä tarpeellisempi, mitä enemmän oleskelee ja liikkuu luonnossa sulan maan aikana.

Aiemmin rokottamaton henkilö saa kolme maksutonta rokoteannosta. Myös henkilö, jonka perussarja on kesken, saa täydennysrokotuksen maksutta osana rokotusohjelmaa. Toinen rokoteannos annetaan 1–3 kuukautta ensimmäisestä rokotteesta ja kolmas rokoteannos 9–12 kuukauden kuluttua toisesta rokotteesta. Rokotussarja on hyvä aloittaa viimeistään kevään alussa, jotta ennen kesää ehditään antamaan kaksi rokoteannosta.

Kustavissa asuvat tai siellä pitkäaikaisesti mökkeilevät saavat kansallisen rokotusohjelman kautta maksuttoman TBE-rokotteen Uudenkaupungin alueen terveysasemalta, neuvolasta tai koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta.

Paraisilla asuvat tai siellä pitkäaikaisesti mökkeilevät saavat kansallisen rokotusohjelman kautta maksuttoman TBE-rokotteen Paraisten kunnan alueen terveysasemilta, neuvolasta tai koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta.

Lisäksi puutiaisaivotulehdusrokotetta suositellaan omakustanteisesti kaikille Uudenkaupungin, Turun, Naantalin ja Kaarinan luonnossa liikkuville asukkaille ja loma-asukkaille. (alueet, joilla puutiaisaivotulehduksen viiden vuoden liukuvan keskiarvon ilmaantuvuus ylittää 5 tapausta 100 000 asukasta kohden). Suositus koskee kaikkia kolme vuotta täyttäneitä. Reseptin maksulliseen rokotukseen voit pyytää oman kotipaikkakuntasi terveysasemalta, neuvolasta tai koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta. Puutiaisaivotulehdusrokotetta tarjoavat myös monet yksityiset palveluntuottajat.

Tietyissä tilanteissa työnantajan on huolehdittava puutiaisaivokuumerokotuksen tarjoamisesta. Työnantaja maksaa rokotukset silloin, kun henkilöllä on suurentunut riski sairastua työnsä tai työmatkansa takia puutiaisaivotulehdukseen. Työterveyshuolto huolehtii työntekijän riskinarvion tekemisestä.

Puutiaisaivotulehduksen esiintyvyys ja rokotussuositukset -kartan löydät THL:n sivuilta.

Lisätietoja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen rokotuksista: Ro­ko­tus­pal­ve­lut

Lisätietoja puutiaisaivotulehduksesta ja TBE-​rokotuksesta: