Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 27.9.2023 08.58

Räätälöityä työtä, kuntoutusta ja hyvinvointia IPS-työhönvalmennuksella

Avainsanat:

Mielenterveyskuntoutujille avataan Varhassa ovia vapaille työmarkkinoille. Yhteydenotot työnantajiin vauhdittuvat syksyllä toiminnan laajentuessa. Tavoitteena on saada kymmeniä osatyökykyisiä takaisin työelämään.

Erityisasiantuntija Janika Iivonen kuvassa etualalla. Taka-alalla selin oleva henkilö järjestelee esitehyllyä.

Erityisasiantuntija Janika Iivonen.

Mielenterveyskuntoutujia työelämään valmentava IPS – Sijoita ja valmenna! –kehittämisprojekti käynnistyi keväällä Varsinais-Suomen hyvinvointialueella osana Kestävän kasvun Varsinais-Suomi –hanketta. Vuoden 2024 loppuun kestävä hanke on osa Euroopan unionin rahoittamaa Suomen kestävän kasvun ohjelmaan (RRP).

IPS-projektin tavoitteena on edistää mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden työmarkkinoille pääsyä, paluuta ja siellä pysymistä. Lähtökohtana on kuntoutujan oma motivaatio ja kiinnostus työllistymiseen. Samalla pureudutaan mielenterveyden häiriöiden synnyttämän stigman purkamiseen työpaikoilla. Pitkäkestoinen työhönvalmennus jatkuu solmitun työsuhteen aikana, samoin psykiatrinen hoito ja kuntoutus.

– Vaihtelevia työaikoja, mukautettuja työtehtäviä ja työelämän realismia, erityisasiantuntija Janika Iivonen Varhasta tiivistää kuntoutujien tarpeet ja toiveet.

IPS-työhönvalmennuksessa pyritään nimittäin löytämään yhdessä asiakkaan kanssa hänen osaamistaan, voimavarojaan, tavoitteitaan ja kiinnostuksen kohteitaan vastaava työpaikka. Työhönvalmentajat tavoittelevat asiakkaidensa työllistymistä ensisijaisesti avoimille työmarkkinoille, mutta myös piilotyöpaikkoja pyritään kartoittamaan. Työnantajat voivat itsekin ottaa suoraan yhteyttä alueensa IPS-työhönvalmentajiin.

– Toivon erityisesti pk-yritysten henkilöstö- ja johtotehtävissä työskentelevien pohtivan IPS:ää yhtenä mahdollisuutena rekrytoida motivoitunut osaaja. Ehkä työnantajilta vaaditaan myös hiukan maailmanparantajan ajattelutapaa, avointa mieltä ja halua kokeilla uutta tapaa löytää työntekijä, Iivonen pohtii.

IPS-työhönvalmentajat tukevat myös työnantajaa rekrytoinnin alkumetreistä alkaen. Hankkeen kautta on turvallista palkata mielenterveyskuntoutuja alkuun vaikka vain muutamaksi tunniksi viikossa.

– Laaja ammatillinen profilointi ohjaa sopivien työpaikkojen etsinnässä, joten työnhaku voidaan räätälöidä jokaiselle työnhakijalle sopivaksi, Iivonen jatkaa.

Juurruttamistyötä tehdään koko ajan

Erityisasiantuntija Janika Iivosen mukaan IPS-toimintamallista on saatu aikaisemmissa hankkeissa muun muassa HUS:n alueella hyviä tuloksia. Käypä hoito –suosituksissakin IPS huomioidaan jo tuloksellisena toimintamuotona.

– Hyvät työllistymisluvut eivät kuitenkaan kerro koko totuutta: harva työllistyy kokoaikatöihin, eivätkä työsuhteet välttämättä ole kovin pitkiä. Ne ovat kuitenkin merkittävä hyvinvointia ja itsetuntoa lisäävä tekijä kuntoutujalle, joka pääsee osaksi työyhteisöä ja yhteiskuntaa, Iivonen muistuttaa.

Varhan IPS-työhönvalmentajat työskentelevät tällä hetkellä Salossa, Turussa, Raisiossa ja Kaarinassa. Toimintamallin vastaanotto on Iivosen mukaan ollut psykoosi-, bipolaari- ja kuntoutustyöryhmissä innostunutta.

– IPS-toimintamalli pyritään juurruttamaan Varhan pysyvään palveluvalikoimaan osaksi psykiatrista hoitoa ja kuntoutusta. Työhönvalmentajien monipuolinen tausta ja vankka ammattitaito ovat juurruttamisen avaintekijöitä.

Juurruttamista tukevat Iivosen mukaan myös tiedolla johtaminen, sopivan mittariston käyttö, kustannusvaikuttavuuden tarkka kuvaaminen ja Varhan johdon pitäminen ajan tasalla hankkeen edistymisestä.

Työhönvalmentaja ja työntekijä perehdytyksessä

Liedon Siivoset Oy:n yrittäjä Carina Jokinen palkkasi uuden työntekijän elokuussa aikaisemmista yhteyksistä tutun IPS-työhönvalmentajan, Päivi Väihkösen, vinkkaamana.

– Oli kiva tarjota töitä, kun sopiva, alalta jo työkokemusta hankkinut työntekijä oli valmiiksi mietittynä. Perehdytin sekä työhönvalmentajan että työntekijän tehtävään. Olen yleensä ollut itse muutaman ensimmäisen kerran uuden työntekijän mukana, mutta nyt työhönvalmentaja pystyi olemaan hänen tukenaan ja varmistamaan, että kaikki tarvittava tulee tehdyksi, Carina Jokinen kertoo.

Koulusiivousta kolme tuntia viitenä päivässä viikossa tekevä työntekijä osoitti nopeasti pystyvänsä itsenäiseen työhön. Koulun siivouskomeron seinältä löytyy muistin virkistykseksi palvelukuvaus. Sitä voi vilkaista, jos epäilee jonkin kohdan unohtuneen päivän tehtävälistasta.

– Työntekijäni on sisäistänyt ja hoitanut tehtävänsä sujuvasti ja kiitettävästi. Jos hänelle tulee jotain kysyttävää, hän soittaa joko minulle tai työhönvalmentajalleen, joka käy säännöllisesti tapaamassa häntä työpaikalla.

Lisäporkkanana Jokinen tarjoaa työntekijälle aamiaissämpylän, jos edellisenä päivänä käytetyt termoskannut löytyvät aamulla pestyinä oikeasta paikasta. Joka kerta ne löytyvät.

– Tarjoan mielelläni tarpeen mukaan muillekin mielenterveyskuntoutujille tai osatyökykyisille työmahdollisuuksia. Olen ollut todella tyytyväinen, Carina Jokinen kiittelee.

Vuoden 2024 loppuun kestävä IPS-projekti on samaan aikaan käynnissä Varsinais-Suomen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Savon, Pohjanmaan ja Kainuun hyvinvointialueilla.

Työhönvalmennuksen Teams-infotilaisuudet työnantajille

 

 

Kuvassa on seuraavat logot: Varha, Suomen kestävän kasvun ohjelma/ Finlands program för hålbar tillväxt, THL, Mielenterveysstrategia 2020-2030 ja Euroopan unionin rahoittama/ NextGenerationEU