Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 9.8.2023 09.07

Sähköinen perhekeskus vierailee toiminta-alueilla, ilmoittaudu mukaan!

Avainsanat:

Sähköinen perhekeskus toteuttaa syksyn 2023 aikana maksuttoman esittely- ja koulutuskiertueen Varhan perhekeskusalueilla. Koulutuskiertue järjestetään seitsemällä eri paikkakunnalla syksyn aikana ja sen tavoitteena on koota perhekeskuksen verkostoon kuuluvia toimijoita yhteen.

Muslimiperheen iloiset isä, äiti ja vauva leikkivät sängyllä ja hymyilevät.

Sähköisen perhekeskuksen kiertueen ohjelmassa luodaan katsaus perhekeskuksen ajankohtaisiin kehittämishankkeisiin ja tarjotaan mahdollisuus verkostoitua oman alueen toimijoiden kanssa. Esittely- ja koulutustapahtumien kohderyhmänä ovat kaikki perhekeskusalueiden palveluverkostoon kuuluvat perheitä kohtaavat ammattilaiset: Tervetuloa siis Varhan lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalvelut, perhekeskuksen verkostoon kuuluvat kuten sivistyspalvelut, kunnista hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen eteen töitä tekevät sekä järjestöjen ja seurakuntien kohtaamispaikkojen ja perhekahviloiden väki.

Koulutuspäivät toteutetaan yhteistyössä alueiden perhekeskusten, MLL Varsinais-Suomen piirin ja Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeen kanssa.

− Me Varhan perhekeskuskehittämisessä haluamme olla tukemassa kohdennetusti ja yhdenvertaisesti alueellista työtä. Uskomme, että saamme kiertueella entistä paremman käsityksen perhekeskusalueiden nykytilasta, sanoo Varhan perhekeskuksen johtaja Terhi Vierikko.

Vierikko toteaa, että on tärkeää päästä kentälle tapaamaan kasvokkain työntekijöitä ja kuulla heidän ajatuksiaan palveluiden nykytilasta ja tulevaisuuden kehittämiskohteista.

– Erityisen innoissamme olemme mahdollisuudesta tutustua alueiden omiin toimiviin käytäntöihin.

Oiva mahdollisuus
yhteiskehittämiseen

Sähköisen perhekeskuksen ydintehtävänä on koota yhdelle alustalle lapsiperheille suunnatut, alueelliset perhekeskuspalvelut.

– Kiertueella meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus yhteiskehittämiseen ja keskusteluun perhekeskusten ammattilaisten kanssa, sanoo sähköisen perhekeskuksen projektiasiantuntija Elisa Jyllikoski Varsinais-Suomen tulevaisuuden sotekeskus -hankkeesta.

– Omaperhe.fi voisi olla yksi ratkaisu siihen, että lapsiperhe-arkea elävät ja perheellistymistä suunnittelevat löytävät helposti ja riittävän ajoissa kaipaamaansa tietoa ja tukea perheen kaikenlaisiin elämäntilanteisiin, Jyllikoski miettii.

Ilmoittautuminen:

Ilmoittautuminen tapahtumiin on käynnissä, tervetuloa! Jotta mahdollisimman monesta eri järjestöstä olisi mahdollista osallistua, toivomme yhtä osallistujaa/järjestö.

Ilmoittaudu mukaan!

Max. 75 hlöä/tapahtuma (ilmoittautuminen päättyy kaksi viikkoa ennen kunkin tapahtuman ajankohtaa).

Taustatietoa:

Perhekeskus vastaa lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin ja avun tarpeisiin. Perhekeskus koostuu kolmesta elementistä. Se voi olla verkostomainen, fyysinen tai sähköinen perhekeskus. Varhassa kahdeksaan alueelliseen perhekeskukseen kuuluu hallinnollisesti ennaltaehkäisevä perhetyö, kasvatus- ja perheneuvolapalvelut, lapsiperheiden kotipalvelu, neuvolapalvelut ja opiskeluhuollon palvelut, kuten koulu- ja opiskeluterveydenhuolto sekä psykologi- ja kuraattoripalvelut. Lisäksi perhekeskus sovittaa yhteen yli hallintorajojen lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalvelut, sivistyspalvelut, kuntien toimet hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi sekä järjestöjen ja seurakuntien palvelun ja tuen, kuten kohtaamispaikat ja perhekahvilat.

Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeen päämääränä on kehittää alueen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita niin, että syntyy yhdenvertaisesti saavutettavia, oikea-aikaisia ja palvelutarpeeseen perustuvia palveluketjuja ja -kokonaisuuksia, jotka soveltuvat käytettäväksi koko hyvinvointialueella.

Sähköisen perhekeskuksen tavoitteena on yhteisen asiointiportaalin ja alustaratkaisun kautta koota yhteen lapsiperheille tarkoitettuja palveluita hyvinvointialueiden käyttöön. DigiFinlandin Omaperhe.fi kokoaa samalle sivustolle hyvinvointialueiden 3. sektorin, seurakuntien sekä kansallisesti tuotettuja palveluja perhekeskustyöhön liittyen Omaperhe.fi-portaalin tavoitteena on tukea perhekeskustyön fyysisiä palveluja kohdistuen ennakoivaan viestintään ja opastukseen sekä ensivaiheen neuvontaan ja ohjaukseen asukkaille.  Tulevaisuuden sotekeskus -hankkeessa tavoitellaan sitä, että omaperhe.fi otettaisiin käyttöön myös Varsinais-Suomen hyvinvointialueella.

Lisätietoa antavat:

Terhi Vierikko
perhekeskusjohtaja

terhi.vierikko@varha.fi
+358503146012

Elisa Jyllikoski
projektiasiantuntija

elisa.jyllikoski@varha.fi
Puh. +358505738389

---

Perhe & palvelut -koulutuskiertue
Sähköinen perhekeskus

Ajankohdat ja paikkakunnat:

Kaikilla paikkakunnilla klo 12–16

  • Pe 15.9. Salo
  • Ma 18.9. Loimaa
  • Pe 22.9. Turku
  • To 5.10. Parainen
  • To 26.10. Naantali
  • To 2.11. Laitila
  • Pe 10.11. Kaarina

Ohjelma:

Varhan perhekeskus lapsiperhepalveluiden kivijalkana
Terhi Vierikko, perhekeskusjohtaja
Alueen perhekeskuspäällikön puheenvuoro

Sähköinen perhekeskus
Elisa Jyllikoski, Sähköinen perhekeskus, projektiasiantuntija

Perhekeskustoiminnan kohtaamispaikat
Kirsi Hokka, projektityöntekijä

Perhekeskus tukena perheen polulla
Taru Elo, ehkäisypalvelujen kehittämishanke, projektipäällikkö

Verkostokahvit, tarjolla kahvia & pullaa

Perheiden palvelut tänään ja huomenna
Anne Brunberg, perhekeskusasiantuntija & Satu Lempinen koordinaattori, MLL Varsinais-Suomen piiri ry