Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 19.2.2024 20.14

Sähköinen perhevalmennus: apua ja tukea verkosta silloin, kun itselle parhaiten sopii

Avainsanat:

Mietityttääkö synnytys? Entä miten raskausaikana tulisi liikkua tai mitä pitäisi huomioida raskausajan ravitsemuksessa, synnytyksestä toivuttaessa tai vauva-arjen ergonomiassa? Kaikkiin kysymyksiin ja moneen muuhun löytyy vastaus juuri valmistuneesta sähköisestä perhevalmennuksesta. Kokonaisuus koostuu 31 videosta ja se on katsottavissa verkossa milloin tahansa. Sähköinen kokonaisuus tarjoaa perheille yhdenvertaisen osallistumismahdollisuuden valmennukseen asuinpaikasta ja ajankohdasta riippumatta.

Raskaana oleva henkilö istuu sohvalla. Hänet on kuvattu ylhäältä päin. Vaalea koira nukkuu naisen jaloissa.

Perhevalmennuksia on järjestetty Varhan alueella toistaiseksi vaihtelevasti. Palvelu ei ole lakisääteisesti järjestettävää ja resurssin määrä vaikuttaa Varsinais-Suomen erikokoisten perhekeskusten mahdollisuuteen turvata palvelu. Sähköisen perhevalmennuksen tavoitteena onkin juuri parantaa palvelun laatua ja vähentää eriarvoisuutta.

Perhevalmennuksella halutaan vahvistaa vanhemmuutta ja siten koko perheen hyvinvointia.

- Valmennuksen on oltava asiakkaille helposti tavoitettava, aikatauluun sopiva, häiriötön ja kiireetön hetki. Asiatiedon äärelle on tärkeää voida palata uudestaan raskauden edetessä, lapsen jo kasvettua leikki-ikäiseksi, uutta raskautta suunniteltaessa tai parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen liittyvissä erityiskysymyksissä yksin ja yhdessä, perhekeskuspäällikkö ja projektista vastaava Tytti Lääperi Varhasta kertoo.

Sähköiset valmennukset vaihtoehto fyysisten valmennusten rinnalla

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos (THL) suosittelee vapaaehtoisuuteen perustuvia perhevalmennuksia esikoistaan odottaville perheille. Sähköisen perhevalmennuksen pariin vanhempien toivotaankin löytävän jo raskautta suunniteltaessa tai sen jälkeen, kun taas ryhmäperhevalmennuksiin osallistutaan yleisimmin noin 30–32 raskausviikon vaiheilla.

Sähköinen valmennuskokonaisuus ei sulje pois tuttuja fyysisiä perhevalmennuksia, vaan sähköiset valmennukset ovat asiakkaille yksi vaihtoehto. Sähköisestä valmennuksesta esiin mahdollisesti nousevista, mieltä askarruttavista aiheista voi aina jutella oman terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa vastaanottokäynnillä. Perhekeskuksissa ammattilaiset taas voivat vastaavasti kannustaa palaamaan valmennuksen osioihin rauhassa.

Erikoissairaanhoidossa synnytysvalmennus tapahtuu fyysisenä tutustumiskäyntinä synnytyssairaalassa.

Varsinaisesta synnytystapahtumaa koskevasta osiosta vastaa erokoissairaanhoito omalla digihoitopolullaan. Perhekeskukset taas vastaavat sen ulkopuoleisesta ajasta.

- Yhteistyö on ollut antoisaa, kun päällekkäisyyksistä luovutaan ja asiakkaan palvelupolku selkeytyy, Tytti Lääperi lisää.

Valmennuskokonaisuuden tietotausta perustuu tutkittuun tietoon ja näyttöön. Sisällöstä on vastannut yhteistyössä laaja joukko alan ammattilaisia mm. kätilö, terveydenhoitaja, ravitsemusterapeutti ja suuhygienisti.

Toistaiseksi sähköinen perhevalmennuskokonaisuus on kuunneltavissa suomen kielellä. Tekstitykset videoihin ovat saatavilla suomeksi ja ruotsiksi.

- Valmennuksen sisältö laajenee asiakastarpeen ja -palautteen pohjalta. Tämän vuoksi rakentavat palautteet ovat meille erityisasemassa, Lääperi kertoo.

Valmennusta ovat olleet tuottamassa Varsinais-Suomen hyvinvointialueen perhekeskus, ravitsemusterapia, fysioterapia ja suun terveydenhuolto sekä Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanke ja Turun kaupungin liikunta- ja kulttuuripalvelut.

Sähköinen perhevalmennus on tarkoitettu koko Varhan alueen perhekeskusten asiakkaiden ja henkilöstön käyttöön.

Sähköisen perhevalmennuksen pariin pääset varha.fi-sivuilla: www.varha.fi/perhevalmennus