Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 19.6.2024 09.32

Salmonellatapauksia Kaskenlinnan ja Mäntymäen sairaaloissa

Avainsanat:

Kuusi varmistettua salmonellatapausta on todettu Kaskenlinnan ja Mäntymäen sairaaloissa Turussa kesäkuun aikana.

Kaksi vaaleanviolettia sydäntä tummanvioletilla pohjalla.

Keskiviikkona 12.6. todettiin kaksi salmonellatapausta, joista toinen potilas oli hoidossa Kaskenlinnan sairaalassa ja toinen Mäntymäen sairaalassa. Kahden tapauksen samanaikainen löytyminen herätti epäilyn epidemiasta, ja selvitystoimiin ryhdyttiin välittömästi. Sen jälkeen uusia tapauksia on ilmennyt vielä neljä Kaskenlinnan sairaalan potilailla. Kaikki sairastuneet potilaat saavat antibioottihoitoa ja osa heistä on jo toipunut taudistaan. Kuudes tapaus todettiin 19.6. ja sen jälkeen uusia tapauksia ei ole ilmennyt.

Turun ympäristöterveydenhuollon tähän mennessä tutkitut näytteet elintarvikkeista ovat kaikki olleet puhtaita salmonellasta.

Salmonellan alatyyppi on THL:n mukaan Suomessa harvinainen Salmonella worthington. Selvitämme eri vaihtoehtoja taudin kulkeutumisessa sairaalaan. Jäljitämme tartuntojen alkuperää yhteistyössä Turun ympäristöterveydenhuollon kanssa taudin mahdollisen leviämisen estämiseksi, Tyks infektioidentorjuntayksikön infektiolääkäri Harri Marttila sanoo.

Sairastuneista otetuista näytteistä on jo saatu selville, että ne edustavat samaa salmonellan ryhmää.

Marttilan mukaan salmonellanäytteenottoa on tehostettu ja mikäli Kaskenlinnan tai Mäntymäen sairaaloiden osastopotilaalle tai henkilökunnan jäsenelle ilmaantuu ripulia, on tärkeätä tutkia myös salmonellanäyte.

Epidemian lähde ei ole vielä varmistunut, mutta Turun kaupungin ympäristöterveyden palvelut jatkavat asian tutkimista.

Muokattu 25.6.2024: lisätty tieto 6. tapauksesta ja lisätty tieto siitä, että Turun ympäristöterveydenhuollon tähän mennessä tutkitut näytteet elintarvikkeista ovat kaikki olleet puhtaita salmonellasta. Lisätty myös tieto, että alatyyppi on THL:n mukaan Suomessa harvinainen Salmonella worthington.