Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 8.9.2023 09.26

Sote-palveluntuottajien valvontaa tekevien kansalliset päivät Turussa – ensimmäistä kertaa Suomessa

Avainsanat:

Kolme vuotta menestyksekkäästi sote-palveluntuottajien valvontaa kehittänyt ja valvojia kattavasti kouluttanut Ylikunnallinen valvontakeskushanke järjestää valvontaa tekeville sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille syyskuun 26.–27. valtakunnalliset päivät täynnä kiinnostavia puheenvuoroja ja koulutusosioita. Kaksipäiväinen tapahtuma Turussa on ensimmäinen laatuaan koko Suomessa.

Kuvituskuva stetoskoopista, maskista ja mukana sydämiä.

Ylikunnallinen valvontakeskushanke on tehnyt pian kolme vuotta töitä omavalvonnan ja valvonnan laadun ja toimintatapojen kehittämiseksi. Hankkeen tavoitteena on ollut parantaa Varsinais-Suomen asiakkaiden ja potilaiden turvallisuutta sekä hoidon, hoivan ja palvelun laatua. Samalla hankkeessa on pyritty edistämään palveluntuottajien tasavertaista asemaa omavalvonnan toteuttamisen tukemisessa ja valvonnassa. Työ huipentuu syyskuun lopulla järjestettävään kaksipäiväiseen seminaariin.

– Seminaari on hankkeelle hieno päätös. Lähdimme kolme vuotta sitten tilanteesta, ettei Varsinais-Suomessa ollut käytännön valvontatyötä tekevien käytössä tietojärjestelmää, ei juurikaan käytännön ohjeita tai toimintatapoja, eikä ollut kuvattuna sitä, mitä laadukas valvontaprosessi on. Nyt kun kaikki on tehty, saamme seminaarissa vedettyä yhteen kaiken tämän kehittämisen ja sen tulokset, projektipäällikkö Karolina Olin sanoo.

Ylikunnallinen valvontakeskushanke aloitti vuoden 2020 lopulla osana STM:n rahoittamaa rakenneuudistushanketta. 2022–2023 se on ollut osa Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushanketta. Ylikunnallinen valvontakeskushanke on järjestänyt useita kymmeniä verkko- ja liveseminaareja sekä koulutuksia, jotka ovat olleet suosittuja valtakunnallisesti.

Valvonnan keskitetty kansallinen ohjaus on koettu kevyenä. Menneillä koulutuksilla ja nyt tällä isolla kaksipäiväisellä tapahtumalla olemme hakeneet sitä, että valvontaa tekevillä olisi paikka ja aika hakea yhteistä ymmärrystä, saada oppia ja vertaistukea sekä verkostoitua, projektikoordinaattori Karoliina Marjaniemi sanoo.

– Ilmoittautuminen on ollut aktiivista. Olemme saaneet koottua suuren joukon valvontaa tekeviä ammattilaisia ja saamme näin edesautettua tärkeää kansallista verkostoitumista.

Valvonnan kentän läpileikkaava, kattava ohjelma

Karolina Olin nostaa esiin kaksipäiväisen seminaarin monipuolisen puhujakaartin. Ohjelma kattaa valvontaan liittyviä teemoja laidasta laitaan, käytännön työn ja esimerkkien kautta simulaatioihin ja lakiasioihin.

– Ministeriö avaa myös valvonnan tulevaisuutta – lainsäädäntö kun jälleen hieman muuttuu 1.1.2024. Valvonnan merkitys on muutenkin hyvinvointialueiden aloitettua korostunut, kun yksityisten palveluntuottajien lisäksi valvotaan myös julkisia sote-palveluja. Valvojia on merkittävästi aiempaa enemmän.

Valvonta kohdistuu koko sote-kenttään eli sosiaalihuoltoon, perusterveydenhuoltoon, erikoissairaanhoitoon ja yksityisiin palveluntuottajiin, Olin sanoo.

– Olemme tyytyväisiä, että saimme kaikista valvontaviranomaisista edustuksen paikalle – mukana ovat STM, Valvira ja Lounais-Suomen aluehallintovirasto, jota täydentää eduskunnan oikeusasiamiehen kanslian puheenvuoro. Saamme seminaarissa ajankohtaista tietoa juuri niiden toimijoiden kertomana, jotka lakimuutoksia ovat valmistelleet, projektikoordinaattori Soila Vuohijoki lisää.

Hankkeessa tuotetut materiaalit saatavilla Innokylästä

 – Onhan hankkeen päättyminen pieni surunaihe, kun meillä on ollut niin huikea tiimi. Osa tiimistä jatkaa Varhan valvontakeskuksen puolella ja menetelmiä ja toimintatapoja joita on tässä hankkeessa kehitelty, jää elämään valvontakeskuksen toimintaan, Karolina Olin sanoo.

Karoliina Marjaniemi kertoo uskovansa ja toivovansa, että jos päivät onnistuvat hyvin, Varhan valvontakeskus jatkaa tapahtumaa vuosittain.

– On tällainen foorumi tärkeä. Jos mietitään asukkaiden yhdenvertaisuutta sekä perusoikeuksia ja niiden toteutumista, valvontaa pitäisi kaikkien ja kaikkialla toteuttaa tiettyjen periaatteiden mukaan. Ettei olisi kovin suurta vaihtelua eri hyvinvointialueiden välillä, miettii Karolina Olin.

– Kun on tavannut seminaarissa muita valvontatyötä tekeviä, kynnys ottaa yhteyttä eri hyvinvointialueiden valvontatiimien kesken todennäköisesti madaltuu.

Soila Vuohijoki lisää, että taustalla on ajatus siitä, että yhteinen keskustelu synnyttää yhteistä ymmärrystä. Kansallinen foorumi on tässä tärkeä.

– Kun hanke loppuu, siinä tuotettu kirjallinen materiaali menee Innokylään maanlaajuisesti saataville. Ylikunnallisessa valvontakeskushankkeessa kehitettyjä toimintamalleja on jo lähtenyt leviämään muualle Suomeen.

Seminaarin viimeinen ilmoittautumispäivä ammattilaisille on tuleva tiistai 12.9. ja ilmoittautumaan pääsee Varhan tapahtumakalenterin kautta.

Ohjelma 26.9.:

  • 11.30 alkaen ilmoittautuminen
  • 12.00 Tervetuloa!
    Karolina Olin, Varha
  • 12.05 Tekemisen riemu ja tuska
    Tom Pöysti, Speakersforum Oy
  • 12.45 Uusi valvontalaki - omavalvonnasta ja laillisuusvalvonnasta
    Jaska Siikavirta, STM
  • 13.15 Kaffepaussi
  • 13.35 Valvira omavalvonnan tukena
    Kirsi Liukkonen, Valvira
  • 14.05 Aluehallintoviraston ja hyvinvointialueen toteuttama yhteistyö palvelutuotannon valvonnassa
    Marjo Henrichson, Lounais-Suomen aluehallintovirasto
  • 14.35 Valvontakäynnin simulaatio
    Karoliina Marjaniemi, Varha
  • 15.05 Paussi
  • 15.15 Lääkehoitosuunnitelman arviointilomake
    Anu Keskilohko, Varha
  • 15.45 Puheenvuoro terveydenhuollon valvonnasta
    Riitta Hjelt, Hyvaks
  • 16.15 Päivän loppuporinat
  • 16.30 Päivä päättyy

Ohjelma 27.9.

  • 9.00 Tervetuloa!
    Karolina Olin, Varha
  • 9.15 Laitosvalta
    Kaija Kess, Asianajotoimisto Kess Oy
  • 10.15 Paussi
  • 10.30 Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslian puheenvuoro
    Heidi Laurila, EOA kanslia
  • 11.00 Varhan valvontakeskus
    Karolina Olin, Varha
  • 11.30 Ruaka
  • 12.30 Kokemuksia itsearvioinnin hyödyntämisestä palveluntuottajien valvonnassa
    Tuomas Kumpula, Siunsote
  • 13.00 Mistä voimavaroja valvontatyöhön?
    Soila Vuohijoki, Varha
  • 13.30 Kaffepaussi
  • 13.50 Kokemuksia valvontatyöstä
    -paneelikeskustelu
  • 14.45 Päivän loppuporinat
  • 15.00 Päivä päättyy