Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 14.5.2024 10.08

Tarjolla voima- ja tasapainoharjoittelua ikääntyville varsinaissuomalaisille

Avainsanat:

Varsinais-Suomen kuntiin on koulutettu ammattilaisia ja vertaisohjaajia lisäämään voima- ja tasapainoharjoitteluryhmiä kotikuntoisille, mutta toimintakyvyn rajoitteita omaaville ikäihmisille.

Ikääntynyt mies kuntosalilla

Lihasvoima on huipussaan 20 - 30 vuoden iässä ja alkaa sen jälkeen vähitellen heiketä. Laskua voi olla jopa 1,5 - 2 % vuodessa 65 ikävuoden jälkeen, ellei lihaksia treenaa.

- Ohjattu kuntosaliharjoittelu on tehokkain ja turvallisin tapa lisätä lihasvoimaa ikääntyessä. Parhaat hyödyt saa, kun harjoittelee kahdesti viikossa ja keskittyy etenkin jalkoja vahvistaviin liikkeisiin. On myös hyvä tehdä tasapainoliikkeitä, neuvoo Voimaa vanhuuteen -ohjelman koordinaattori Saila Hänninen.

Vahvat jalat ja hyvä tasapaino mahdollistavat sujuvan arjen. Jos huomaa itsessään tai läheisessä, että tuolilta nousu tai rappusissa liikkuminen on hankalaa, kävely on hidastunut tai ulkoilu vähentynyt, kannattaa tiedustella kunnan liikuntatoimesta iäkkäiden voima- ja tasapainoharjoitteluryhmistä (VoiTas-ryhmistä).

Varsinais-Suomessa halutaan pitää iäkkäät kunnossa

Varhan hyte-palvelualue haluaa riittävällä päivittäisellä liikkumisella lisätä ikääntyneiden toimintakykyä, elämänlaatua ja itsenäistä elämää.

- Pyrimme asiakastapaamisissa löytämään ja ohjaamaan liikuntaa tarvitsevia iäkkäitä kunnan tai järjestön ryhmäliikuntaan. Avainasemassa tässä työssä on hyvinvointialueen ja kuntien työntekijöiden tieto toistensa toiminnasta ja palveluntarjonnasta, toteaa asiantuntija Sari Sirkelä Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta.

- Koemme, että Varsinais-Suomen Voimaa vanhuuteen -toimintamalli on keskeinen keino lisätä iäkkäiden liikuntapalveluita ja eri toimijoiden välistä yhteistyötä, toteaa Rajattomasti liikuntaa -kumppanuusverkoston vetäjä, kehittämispäällikkö Anu Oittinen Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:stä. 

Varsinais-Suomen Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa mukana olevat 26 kuntaa ovat asettaneet myös omia kuntakohtaisia muutostavoitteita voima- ja tasapainosisältöisessä ryhmäliikunnassa, liikuntaneuvonnassa, ulkoilussa ja vertaisohjatun toiminnan kehittämisessä. Esimerkiksi Sauvossa on koulutettu vertaisohjaajia yhdessä Kaarinan ja Paimion kanssa.

Lue lisää:

Varsinais-Suomen Voimaa vanhuuteen -toimintamalli

Varsinais-Suomen kuntien Voimaa vanhuuteen -ohjelman muutostavoitteet

Voimaa ja tasapainoa kuntosalilta -video

Varsinais-Suomen liikuntastrategia

Varsinais-Suomen alueellista Voimaa vanhuuteen -toimintamallia on rakentamassa Ikäinstituutti yhteistyössä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen ja sen 26 kunnan sekä Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n Rajattomasti liikuntaa -kumppanuusverkoston kanssa.

Voimaa vanhuuteen -toiminta edistää vielä kotona itsenäisesti pärjäävien, toimintakyvyltään heikentyneiden ikäihmisten (75+) liikkumiskykyä, osallisuutta ja itsenäistä selviytymistä terveysliikunnan avulla. Toimintaa rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö järjestöavustuksilla sekä opetus- ja kulttuuriministeriö.