Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 10.8.2023 10.50

Tuhkarokkoon sairastunut risteilyllä Turusta Tukholmaan 6. elokuuta – ohjeita samalla vuorolla matkustaneille

Avainsanat:

THL:n tietojen mukaan tuhkarokkoon sairastunut henkilö on matkustanut Viking Glory -laivalla sunnuntaina 6. elokuuta klo 8.45–18.55 Turusta Tukholmaan. Matkustaessaan hän on mahdollisesti tartuttanut tuhkarokkoa. Henkilö oleskeli laivamatkan ajan hytissään eikä liikkunut laivalla tulonsa ja poistumisensa lisäksi.

Punavalkoinen risteilyalus seilaa rannan läheisyydessä kesäpäivänä. Rannalla muutamia ihmisiä veden äärellä.

Kuva: Turun kaupunki, Sanna Moisala

Ohjeita samassa laivassa matkustaneille

Henkilöitä, jotka ovat matkustaneet kyseisellä laivavuorolla, kehotetaan tarkistamaan, onko oma tuhkarokkosuoja kunnossa.

  • Kaksi aikaisemmin saatua MPR-rokotetta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan.
  • Tuhkarokon sairastanut ei tarvitse rokotusta. 
  • Jos lapsi on saanut rokotusohjelman mukaisesti ensimmäisen annoksen rokotetta, toista annosta ei tarvitse aikaistaa.
  • Rokottamattomien lasten vanhempia, rokottamattomia raskaana olevia ja immuunipuutteisia kehotetaan ottamaan mahdollisimman pian yhteyttä omaan terveyskeskukseen tilanteen arvioimiseksi.
  • Henkilöä, jonka rokotussuoja on vajaa, suositellaan ottamaan yhteyttä omaan terveyskeskukseen rokotussuojan täydentämiseksi. MPR-rokotus on kaikille maksuton. 

Viking Line ottaa erikseen yhteyttä matkustajiin, jotka matkustivat samalla laivavuorolla.

Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. Ihottuma alkaa parin vuorokauden kuluttua kuumeesta ja kestää runsaan viikon.

Jos matkustajalle tulee tuhkarokkoon sopivia oireita kolmen viikon kuluessa matkan jälkeen, hänen tulee ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen ensin puhelimitse tarkempien toimintaohjeiden saamiseksi.

Tuhkarokko tarttuu helposti 

Tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus. Se tarttuu huoneilman välityksellä ja tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu.

Tuhkarokkoon sairastunut on tartuttava neljä vuorokautta ennen ihottumaa (eli jo vuorokauden ennen ensioireita) ja neljä vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen.

Piirroskuva, jossa aikajanan muodossa kerrotaan, että tuhkarokon oireet alkavat noin kahden viikon kuluessa altistuksesta. Kuvan aikajana: Ensin tapahtuu altistuminen. Mikäli ei rokotusta tai sairastetun taudin suojaa: MPR-rokote tulee ottaa 3 vrk:n kuluessa altistumisesta. Oireet (esim. kuume) alkavat yleensä 9 – 11 vuorokauden kuluttua tartunnasta vaihdellen 7 – 21 vuorokauteen. Ihottuma alkaa pari päivää myöhemmin. Sairastunut tartuttaa 4 vrk ennen ihottuman puhkeamista ja 4 vrk sen jälkeen.

 

Kaksi MPR-rokoteannosta antaa hyvän suojan tautia vastaan. Ennen 1970-lukua syntyneillä voi olla sairastetun taudin antama suoja. MPR-rokotus on kaikille maksuton osana kansallista rokotusohjelmaa. Se suojaa myös sikotaudilta ja vihurirokolta.

Tuhkarokko voi olla vakava sairaus iästä riippumatta kenelle tahansa. Etenkin puolustuskyvyltään heikentyneelle tuhkarokko voi olla vaikea, jopa kuolemaan johtava tauti.

Lisätietoja tuhkarokosta löydät THL:n sivuilta: Tuhkarokko (THL).