Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 8.6.2023 09.40

Tyks Akuutissa supistettu toiminta kesän aikana

Avainsanat:

Tyks Akuutin palvelua on jouduttu supistamaan kesäkaudeksi henkilökuntapulan takia. Päivystykseen tullaan vain päivystysasioissa, kuten esimerkiksi rintakipu, hengenahdistus, runsas verenvuoto, murtuma tai voimakas päänsärky, johon särkylääke ei auta.

Tyks Akuutin pääsisäänkäynti Turussa.

Tyks Akuutin pääsisäänkäynti Turussa.

– Ikävä kyllä emme ole saaneet riittävää määrä sijaisia kesäksi, sanoo Tyks Akuutin johtaja Sirpa Rantanen.

Myös kesäaikana Tyks Akuutti keskittyy ainoastaan päivystyksellistä hoitoa vaativien potilaiden hoitamiseen. Tyks Akuutin päivystyksen palvelut toimivat kesän aikana supistetulla palvelutarjonnalla ja Akuutissa arvioidaan jokaisen potilaan hoidon tarve noudattaen Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistusta sekä Valtioneuvoston asetusta kiireellisen hoidon perusteista.

– Kaikissa kiireettömissä tilanteissa potilaiden tulee hakeutua ensisijaisesti omalle terveysasemalle. Esimerkiksi sairauslomatodistuksen tarve tai reseptin uusinta ei ole riittävä peruste hakeutua päivystyksen vastaanotolle, Rantanen sanoo.

Lieväoireinen flunssa, vanhat vammat, väsyneisyys tai pidempään jatkuneet oireet tai kivut eivät yleensä vaadi päivystyshoitoa.

Kaikille Tyks Akuuttiin saapuville potilaille tehdään hoidon tarpeen arvio kokeneen terveydenhuollon ammattilaisen toimesta ja potilas ohjataan tarvittaessa asianmukaiseen hoitopaikkaan. Myös perusterveydenhuollosta tai yksityiseltä lääkäriasemalta tehty ohjaus päivystykseen tai sieltä saatu lähete arvioidaan aina tapauskohtaisesti.

Soita aina ensin päivystykseen

Asiakkaiden pitää aina olla yhteydessä valtakunnalliseen päivystysapunumeroon 116117 ennen päivystykseen lähtöä.

Omaolosta (omaolo.fi) löytyy oirearvioita, joiden avulla voi saada kotihoito-ohjeet tai ohjauksen oikeaan hoitopaikkaan. Henkeä uhkaavissa tilanteissa ja välittömässä avuntarpeessa pitää aina soittaa ensisijaisesti hätänumeroon 112.