Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 11.9.2023 10.36

Tyks Laboratorioiden näytteenottopalvelut lähellä asiakasta

Avainsanat:

Tyks Laboratorioiden näytteenottoverkosto palvelee kaikkiaan 38 paikassa Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. Turun keskustassa avautui uusin palvelupiste, jossa asiakkaan yksityisyys on hyvin suojattu.

Seinä, jossa tekstiä, otsikkona Tyks Laboratoriot ja sydämen muotoinen kuva. Taustalla lasiseinän takana henkilö seisoo katsoen tietokoneen ruutua.

Tyks Laboratorioiden sähköinen ajanvaraus laajenee kaikkiin Varsinais-Suomen kuntiin tämän vuoden aikana. 
– Laboratoriolähetteen saanut asiakas voi varata ajan mistä palvelupisteestämme sen kätevimmin ja nopeimmin saa. Ajan voi varata ajan sähköisen ajanvarauksen kautta tai puhelimitse, palvelualuejohtaja Pia Leino Tyks Laboratorioista toteaa. 
Tyks Laboratorioiden uusin toimipaikka sijaitsee Turussa, Eerikinkatu 26:ssa, Kelan talona tunnetun rakennuksen toisessa kerroksessa. Turun keskustan laboratorion näytteenotossa asioi jopa 350 asiakasta päivässä. Uudet toimitilat sujuvoittavat asiointia. 
– Keskeinen toimipaikkamme on entistä saavutettavampi. Tilojen toteutuksessa olemme kiinnittäneet erityistä huomiota myös asiakkaan yksityisyyden suojaan, Leino kertoo.
 – Myöhemmin syksyllä avaamme myös nopean näytteenoton Ketterä-palvelun, johon verinäytteenottoon voi saapua ilman ajanvarausta, hallinnollinen osastonhoitaja Anna-Maria Sedig Turun keskustan laboratoriosta kertoo.
 Ketterä on yksi Tyks Laboratorioiden suosituista näytteenottopalveluista ja käytössä jo Tyks Kantasairaalan näytteenotossa. Myös koronapandemian alussa perustettu Drive in –palvelu Tyksin pysäköintihallissa on edelleen toiminnassa, nykyisin verinäytteenotossa. Tyks Kantasairaalan sisätiloissa on otettu käyttöön näyteastioiden nouto- ja palautusautomaatti.
 Turun keskustan Tyks Laboratorioiden uusi toimipaikka palvelee tuttuun tapaan arkisin kello 7–15.
 Laboratoriodiagnostiikka on yksi terveydenhuollon tärkeimmistä ydintoiminnoista. Analyysitulokset ovat osa sairauksien seulontaa ja diagnostiikkaa sekä hoidon ohjausta ja seurantaa. 
Sujuva näytteenottoon pääsy on keskeinen palvelu hyvinvointialueen asukkaille.
– Meillä otetaan näytteitä lähes miljoona kappaletta vuodessa, tasaisesti jaettuna se tarkoittaisi kaksi jokaista hyvinvointialueen asukasta kohden, mikä kertoo näytediagnostiikan merkityksestä sairauksien ja terveydentilan tunnistamisessa. Merkitys kasvaa koko ajan samalla kun diagnostiikkamme kehittyy, Tyks Laboratorioiden johtaja Antti Hakanen kuvaa.
Tyks Laboratoriot on vuosikymmenten tiiviin Turun yliopiston ja Tyksin yhteistyön ja useiden fuusioiden kautta muodostunut kansallisesti merkittäväksi diagnostiikkakeskukseksi.