Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 15.9.2023 15.18

Tyks Loimaan sairaala vireä 130-vuotias

Avainsanat:

Tyks Loimaan sairaala tarjoaa yliopistollista erikoissairaanhoitoa lähipalveluna. Lääkäreiden vastaanottotoiminta on vilkasta ja monipuolisempaa kuin koskaan aiemmin.

Sairaanhoitaja Merja Salonen huolehtii päiväkodinopettajan Pia Paukkion nallesta.

Sairaanhoitaja Merja Salonen huolehtii päiväkodinopettajan Pia Paukkion nallesta.

Tyks Loimaan sairaala palvelee alueen asukkaita 24 eri erikoisalueen erikoislääkärivastaanotoilla. Hoitajavastaanottoja on 20 eri potilasryhmien hoidossa. 

– Lähisairaalle on tarvetta myös tänä päivänä. Vaikka moni asia hoituu digitaalisesti, potilas on tärkeää myös tavata henkilökohtaisesti, Tyks Loimaan sairaalan koordinoiva ylilääkäri Outi Leinonen toteaa.

Tyksin erikoislääkärit käyvät Loimaan, Salon ja Uudenkaupungin lähisairaalassa viikoittain hoitamassa oman alansa potilaita. Lähisairaalassa tehdään niin sanotun polikliinisen kirurgian eli paikallispuudutuksessa tehtäviä toimenpiteitä, esimerkiksi silmäinjektioita, käsikirurgiaa, ihomuutosten hoitoa ja urologisia tähystyksiä.

Lähisairaalan sairaanhoitajat ovat moniosaajia. Esimerkiksi polikliinisessa kirurgiassa hoidetaan eri päivinä eri potilasryhmiä

– Hoitohenkilökuntamme on osaavaa, kokenutta ja työhönsä motivoitunutta ja tekee työtään taidolla ja sydämellä, Tyks Loimaan sairaalan koordinoiva ylihoitaja Tarja Horn sanoo.

Kuvassa onnittelemaan Salosta ja Kantasairaalasta tulleet Johanna Välikangas (vas.), Jenni Hynynen, Minna Santikko, Soili Kirjonen. Tyks Loimaan sairaalan koordinoiva ylihoitaja Tarja Horn vastaanotti onnitteluja.

Kuvassa onnittelemaan Salosta ja Kantasairaalasta tulleet Johanna Välikangas (vas.), Jenni Hynynen, Minna Santikko, Soili Kirjonen. Tyks Loimaan sairaalan koordinoiva ylihoitaja Tarja Horn vastaanotti onnitteluja.

Syöpähoito läheltä

Suonensisäinen lääkehoito on myös tärkeä lähipalvelu esimerkiksi syöpäsairaalle, joka käy lääkehoitopoliklinikalla saamassa hoitoa kahden, kolmen tai neljän viikoin välein. Hoidosta vastaava Tyksin lääkäri on paikalla, kun lääkehoitoa annetaan.

Tyks on ollut edelläkävijä sähköisen syöpälääkeohjelman käyttöön otossa. 

– Syöpähoitomme on joka puolella Varsinais-Suomea yhtä hyvää. Jokaiselle potilaalle tilataan hoitosuunnitelman mukainen lääke Tyksin sairaala-apteekista suoraan hoitavaan sairaalaan. Moni potilas arvostaa lähisairaalan rauhallista hoitoympäristöä, osastonylilääkäri Raija Ristamäki Tyksin syöpäpoliklinikalta kertoo. Hän työskentelee päivän viikossa Loimaalla.   

Laboratorion ja kuvantamisen palvelut tukevat poliklinikoiden toimintaa. Esimerkiksi syöpähoitoa saavan asiakkaan pitää käydä verikokeessa ennen jokaista hoitokertaa. 
– Tärkein etu asukkaille on varmasti se, että ei tarvitse lähteä Turkuun erikoissairaanhoitoon. Pienessä sairaalassa toimintamme on joustavaa, Tarja Horn sanoo.

Sairaalassa toimii kaksi yleislääketieteen vuodeosastoa ja kotisairaala. Loimaan dialyysiyksikkö on kahdeksanpaikkainen ja toimii käytännössä ympäri vuoden, lisäksi on kaksi paikkaa eristyspotilaille.

Ensihoito valmiudessa aina 

Päivystys eli Tyks Akuutti hoitaa kiireellistä apua tarvitsevien hoidon vuoden jokaisena päivänä aamukahdeksasta iltakahdeksaan. Akuutin puhelinneuvonta palvelee aamu seitsemästä ilta yhteentoista.

Ensihoito päivystää kaikkina vuorokauden aikoina. Yöaikaan potilas kiidätetään Tyksin kantasairaalaan Turkuun. Usein ensihoito voi auttaa asiakasta jo paikalla, eikä jatkohoitoa tarvita.

Ensihoitajat Tiia Iivonen ja Tiina Lehikoinen pitävät vaihtelevasta ja itsenäisestä työstään. He työskentelevät vaativien tilanteiden yksikössä, jossa heillä on käytössä tavallista paremmin varusteltu, tänä vuonna saatu uusi ambulanssi.

Palvelee 30 000 asukkaan aluetta

Tyks Loimaan sairaala tarjoaa kattavat palvelut alueen noin 30 000 asukkaalle. Loimaan lisäksi alueeseen kuuluvat Pöytyä, Oripää, Marttila, Koski, Aura ja Lieto.

Tyks Loimaan sairaalan poliklinikoilla oli noin 50 000 käyntiä, laboratorionäytteitä otettiin 25 000 ja kuvantamisen palvelua käytti 11 000 asiakasta vuonna 2022. 

Loimaan sairaala oli järjestyksessään neljäs kunnansairaala Suomen suuriruhtinaskunnassa, ja ensimmäinen kuntien yhteinen sairaala, kun se 5. helmikuuta 1893 aloitti toimintansa.

Tarja Horn kiittää, että sairaalarakennuksesta on aina pidetty huolta ja parhaillaankin käynnissä on kattoremontti.
– On mukava tehdä töitä ja asiakkaiden tulla, kun rakennus on pidetty kunnossa, hän sanoo. 

Psykiatrian poliklinikan Seppälänkadun toiminnot ovat tällä hetkellä väistötiloissa sairaalan päärakennuksessa.

Tyks Loimaan sairaala täytti 130 vuotta helmikuussa 

Sairaalassa juhlittiin avoimin ovin tiistaina 12.9.2023.

•    Henkilökunta esitteli tiloja ja kertoi toiminnasta.
•    Lapsille Nallesairaala, jossa sai hoitaa omaa pehmokaveria.
•    Hoitajien pitämä pop-up -kahvila.
•    Tapahtumassa oli mukana myös potilasjärjestöjä ja –yhdistyksiä sekä muita yhteistyökumppaneita esittelemässä toimintaansa.