Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 15.1.2024 10.06

Tyks Psykiatrian uuden sairaalan nimi valittiin

Avainsanat:

Tyksin psykiatrisen sairaalan nimeksi tulee Tyks Kompassisairaala, ruotsiksi ÅUCS Kompassjukhuset ja englanniksi Tyks Compass Hospital. Kokemusasiantuntijoista ja alan järjestöjen edustajista koostettu raati valitsi lopullisen voittajan.

Havainnekuva Tyks Kompassisairaalasta.

Havainnekuva. Tyks Kompassisairaalaa rakennetaan ns. Mikron tontille, Kiinamyllynkadun ja Lemminkäisenkadun rajaamalle tontille Turussa.

Uudisrakennuksen nimikilpailuun saatiin yli 2300 ehdotusta. Kilpailu järjestettiin kaikille avoimena kyselynä verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa 20.9. –31.10.2023.

Tyks Kompassisairaalan projektipäällikkö Pekka Makkonen on ottanut suunnitteluun heti mukaan potilaat ja potilasjärjestöt, mikä on uusi lähestymistapa psykiatrista sairaalaa suunniteltaessa.

– Halusimme potilaat ja potilasjärjestöjä mukaan suunnitteluun alusta loppuun asti, joten oli luonnollista, että he valitsevat sairaalalle lopullisen nimen, Makkonen sanoo.

Sairaalalle haluttiin nimi, joka edustaa uuden ajan psykiatrista hoitoa, kuvastaa avoimuutta, rohkeutta muutosten edessä ja suvaitsevaisuutta. Lisäksi haluttiin saaristoteemainen nimi, joka sopii hyvin yhteen Tyks Majakkasairaalan kanssa.

Kolme vahvinta ehdotusta kävivät Kotimaisten kielten keskuksessa (Kotuksessa) arviossa. Tällä haluttiin varmistaa nimen oikeakielisyys. 

Kokemusasiantuntijoiden ja järjestöjen raati äänesti nimen kolmen ehdokkaan joukosta.

Äänestykseen osallistui seuraavat yhdistykset: Lounais-Suomen Syli ry, Salmi ry, Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset – FinFami ry, Salon klubitalo, Varsinais-Suomen muistiyhdistys ry, Varsinais-Suomen Al-Anon vertaistuki, Varsinais-Suomen AA Nimettömät alkoholistit, ITU Turun Mielenterveysyhdistys, Fingerroosin säätiö ja Varhan kokemusasiantuntijat.

Toiselle sijalle tuli Tyks Horisonttisairaala ja kolmannelle sijalle Tyks Purjesairaala.

Tyks Kompassisairaala-nimeä ehdottaneiden perusteluita yleisön joukosta olivat muun muassa:

”Kompassia pidetään mukana elämän myrskyissä aina. Se on taito, ihmissuhde, vertaistuki, selviytymisstrategia, joka otetaan esille, kun suunta on kadonnut.”

”Mielenterveyshaasteet ovat tämän päivän ihmisten elämässä lähes arkipäivää tai koskettaa jokaista sukua ja perheenjäsentä tavalla tai toisella. Kompassi näyttää suuntaa, antaa suuntaviivoja, ohjaa oikeaan, näyttää tietä perille.”

”Kompassi toimii suunnannäyttäjänä, antaa tukea ja voimaa edetä kohti oikeaa. Auttaa eksynyttä.”

”Kompassin nuoli osoittaa kohti valoisampaa tulevaisuutta. Tie on avoin. Käyttäjän on tehtävä rohkea päätös ja otettava askel kohti uutta jättäen taakseen kaiken vanhan ja löytäen itsestään suvaitsevuutta ja uutta uskoa elämän kannattelevaan voimaan.”

Tyks Kompassisairaalaa ehdotti myös moni henkilökunnasta.

Tyks Kompassisairaalan ensimmäinen osa valmistuu elokuun lopussa 2024 ja toiminta alkaa uudessa rakennuksessa marraskuussa 2024. Sairaalan 2. vaiheen rakentamispäätös on tarkoitus viedä hyvinvointialueen valtuustoon ennen syksyä 2024.

Muokattu 15.1.2024 klo 15.58 tiedolla, että ruotsiksi
 valittiin kuitenkin ÅUCS Kompassjukhus, eikä Kotuksen ehdottamaa ÅUCS Kompassjukhuset, koska haluttiin olla linjassa ÅUCS Fyrsjukhus:in kanssa.

Muutettu 18.1.2024 klo 9.52 ruotsiksi ÅUCS Kompassjukhuset:iksi Kotuksen ehdotuksen mukaan. Tästä lähtien Tyksissä kirjoitamme ruotsiksi:


ÅUCS Kompassjukhuset
ÅUCS Fyrsjukhuset
ÅUCS A-sjukhuset
ÅUCS T-sjukhuset
ÅUCS U-sjukhuset

ÅUCS Kirurgiska sjukhuset
ÅUCS Stamsjukhuset

Mutta yhä, kuten ennenkin:

ÅUCS Åbolands sjukhus
ÅUCS Kaskenlinna sjukhus
ÅUCS Loimaa sjukhus
ÅUCS Tallbackens sjukhus
ÅUCS Reso sjukhus
ÅUCS Salo sjukhus
ÅUCS Vakka-Suomi sjukhus