Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 15.1.2024 10.23

Namnet på ÅUCS nya Psykiatriska sjukhus valdes

Nyckelord:

Namnet på ÅUCS nya psykiatriska sjukhus blir ÅUCS Kompassjukhuset, på finska Tyks Kompassisairaala och på engelska Tyks Compass Hospital. Den slutliga vinnaren valdes av en jury bestående av erfarenhetsexperter och representanter för patientorganisationer.

Bild på hur ÅUCS Kompassjukhuset ska se ut då det blir klart.

Bild på hur sjukhuset ska se ut då det är färdigt. Byggnaden ligger på den så kallade Mikro-tomten, invid Kinakvarngatan och Lemminkäinegatan i Åbo.

Mer än 2300 bidrag kom in till tävlingen om namnet på den nya byggnaden. Tävlingen var öppen för alla genom en enkät på webbplatsen och sociala medier från den 20 september till den 31 oktober 2023.

Pekka Makkonen, projektledare för ÅUCS Kompassjukhuset, har involverat patienter och patientorganisationer i planeringsprocessen från första början, vilket är ett nytt tillvägagångssätt vid utformningen av ett psykiatriskt sjukhus.

– Vi ville involvera patienter och patientorganisationer i planeringen från början till slut, så det var naturligt att de också skulle välja det slutliga namnet på sjukhuset, säger Makkonen.

Man ville ha ett namn på sjukhuset som representerade den nya tidens psykiatriska vård, öppenhet, mod inför förändringar och tolerans.  Dessutom ville man ha ett namn med skärgårdstema, vilket också passar in med ÅUCS Fyrsjukhuset.

De tre starkaste förslagen utvärderades av Institutet för de inhemska språken. Detta för att säkerställa namnets rättskrivning. 

En panel av experter och organisationer röstade om namnet från en kortlista med tre kandidater.

Följande föreningar deltog i omröstningen: Lounais-Suomen Syli ry, Salmi ry, Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset – FinFami ry, Salon klubitalo, Egentliga Finlands minnesförening rf, Varsinais-Suomen Al-Anon vertaistuki, Egentliga Finlands AA Anonyma alkoholister, ITU Turun Mielenterveysyhdistys, Fingerroos stiftelsen och Egentliga Finlands välfärdsområdes erfarenhetsexperter.

På andra plats kom ÅUCS Horisontsjukhuset och på tredje plats ÅUCS Segelsjukhuset.

Bland de argument som framfördes från allmänheten som föreslog namnet ÅUCS Kompassjukhuset fanns följande:

"Kompassen finns alltid där för att klara livets stormar. Det är en färdighet, en relation, ett kamratstöd, en copingstrategi som plockas upp när riktningen är förlorad."

"Psykiska utmaningar är nästan vardagsmat i människors liv idag och berör varje familj och familjemedlem på ett eller annat sätt. En kompass visar riktning, ger vägledning, styr dig i rätt riktning, pekar ut vägen till din destination."

"Kompassen fungerar som en vägvisare och ger stöd och styrka att gå framåt i rätt riktning. Hjälper de vilsna.”

"Kompassens pil pekar mot en ljusare framtid. Vägen är öppen. Användaren måste fatta ett modigt beslut och ta ett steg mot det nya, lämna det gamla bakom sig och inom sig finna tolerans och en ny tro på livets livgivande kraft."

Många i personalen föreslog också ÅUCS Kompassjukhuset.

Den första fasen av ÅUCS Kompassjukhuset kommer att vara färdig i slutet av augusti 2024 och verksamheten kommer att starta i den nya byggnaden i november 2024. Egentliga Finlands välfärdsområde ämnar föra beslutet om byggandet av fas två av sjukhuset till välfärdsområdets fullmäktige före hösten 2024.

Tillägg 15.1.2024 kl. 16:04 om att man 
på svenska gick emot Språkinstitutets rekommendation och valde ÅUCS Kompassjukhus (istället för ÅUCS Kompassjukhuset) för att vara i linje med ÅUCS Fyrsjukhus.

18.1.2024 kl. 9:35 ändrat till ÅUCS Kompassjukhuset enligt Språkinstitutets rekommendation. Från och med nu skriver ÅUCS på följande sätt:

ÅUCS Kompassjukhuset
ÅUCS Fyrsjukhuset
ÅUCS A-sjukhuset
ÅUCS T-sjukhuset
ÅUCS U-sjukhuset
ÅUCS Kirurgiska sjukhuset
ÅUCS Stamsjukhuset

Men fortfarande på samma sätt som tidigare:

ÅUCS Åbolands sjukhus
ÅUCS Kaskenlinna sjukhus
ÅUCS Loimaa sjukhus
ÅUCS Tallbackens sjukhus
ÅUCS Reso sjukhus
ÅUCS Salo sjukhus
ÅUCS Vakka-Suomi sjukhus