Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 18.9.2023 12.36

Työntekijöitä sairastunut pneumokokkitautiin Turun telakalla, rokotukset käynnistyneet

Avainsanat:

(Päivitetty 5.10.2023) Varsinais-Suomen hyvinvointialueen Tyks-sairaalapalveluissa on elo-syyskuun aikana hoidettu lähes 10 työikäisen aikuisen sairaalahoitoa vaatinutta pneumokokki-infektiota. Osa sairastuneista on työskennellyt Turun telakalla. Heidän joukossaan on eri ammattiryhmiä, eri kansallisuuksia ja eri yritysten työntekijöitä.

liila pohja, jossa huutomerkki.

Vaikeat pneumokokki-infektiot ovat Suomessa valvottavia tartuntatauteja. Niitä voidaan ehkäistä hygieniaan liittyvillä toimilla ja rokotuksilla. Tällä hetkellä työterveyshuollon asiantuntijat ja tartuntatautien torjuntaan liittyvät viranomaiset yhteistyössä kartoittavat tilannetta.

Telakan pneumokokkirokotukset ovat käynnistyneet 28.9.2023 ja rokotukset laajenevat lähiviikkojen aikana.

Osana normaalia työsuojeluvastuutaan Turun telakka verkostoineen on syksyn hengitystieinfektiokauden käynnistyttyä entisestään korostanut hygienian merkitystä ja esim. lisännyt käsidesin saatavuutta. Lisäksi erityistä huomiota kiinnitetään hengityssuojainten asianmukaiseen käyttöön. Telakka myös suosittelee pysyvästi pneumokokkirokotetta kaikille telakalle työhön tuleville.

Mitä pneumokokki aiheuttaa ja miten se tarttuu?

  • Pneumokokki on yleinen bakteeri, joka aiheuttaa ylähengitysteiden infektioita, kuten poskiontelo- ja välikorvatulehduksia.
  • Se voi aiheuttaa myös vakavia, sairaalahoitoa vaativia tauteja, kuten aivokalvotulehduksia, keuhkokuumeita ja verenmyrkytyksiä.
  • Pneumokokki leviää pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa. Se voi tarttua myös kosketuksen kautta.
  • Hengitysteiden virusinfektiot lisäävät pneumokokki-infektion riskiä.
  • Pneumokokki ei yleensä aiheuta epidemioita. Työskentelyolosuhteiden, tupakoinnin sekä suuren ihmismäärän arvellaan lisäävän infektioriskiä.
  • Monet terveet ihmiset kantavat pneumokokkeja nenänielussaan ja voivat tietämättään levittää bakteeria eteenpäin, vaikka eivät itse sairastu.

 

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/pneumokokki

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/pneumokokkirokotteet

Päivitetty 5.10.2023

Työterveyslaitos ja THL suosittelevat pneumokokkirokotetta metallihuuruille altistuville