Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 25.3.2024 13.04

Tyypin 2 diabeetikko, lähtisitkö digihoitopolulle?

Avainsanat:

Vakka-Suomi avasi maaliskuussa asiakaskäyttöön perusterveydenhuollon ensimmäisen digihoitopolun Varsinais-Suomen hyvinvointialueella (Varha). Digihoitopolku toimii Uudessakaupungissa, Taivassalossa, Kustavissa, Vehmaalla, Pyhärannassa, Laitilassa, Maskussa, Mynämäessä ja Nousiaisissa. Tyypin 2 diabeetikoille rakennettu polku on suunniteltu helpottamaan asiointia. Käyttöönottoa rahoittaa Euroopan unioni.

Kuvassa diabeteshoitaja työhuoneessaan. Tietokoneella hänen edessään on auki digihoitopolun ammattilaisnäkymä.

Laitilan terveyskeskuksen diabeteshoitaja Tiina Heikkilä esittelee digitaalista hoitopolkua.

Terveyskylän digihoitopolku on palvelukanava, jota kiireetöntä hoitoa tarvitseva tyypin 2 diabetesta sairastava voi halutessaan hyödyntää tiedon ja avun hakemiseen sekä hoitotarvikkeiden tilaamiseen sen sijaan, että jonottaisi puhelinajanvaraukseen. Myös vastaanottokäynnillä tarvittavat lääkitys- ja vointikyselyt on mahdollista täyttää hoitopolulle ennakkoon, jolloin tapaamisessa päästään suoraan asiaan.

– Digihoitopolku ei poista vastaanottokäyntejä vaan täydentää niitä. Edelleen asiakas saa ottaa yhteyttä sosiaali- ja terveyskeskukseen ja hänet kutsutaan tarpeen mukaan käymään, painottaa suunnittelija Taru Haijanen Kestävän kasvun Varsinais-Suomi –hankkeesta.

Haijasen ja hänen työparinsa, suunnittelija Hanna-Kaisa Malmbergin tehtävä on edistää digihoitopolkujen käyttöönottoa hyvinvointialueella kansallisen suunnitelman mukaisesti. Tavoitteena on, että varsinaissuomalaiset saavat käyttöönsä palvelun, jota hyödynnetään monilla muillakin alueilla. Erikoissairaanhoidon puolelta digihoitopolut ovat tuttuja myös varsinaissuomalaisille.

Palvelu suurelle asiakasryhmälle

Ensimmäisen perusterveydenhuollon digihoitopolun kohteeksi valittiin tyypin 2 diabetes, sillä sairaus koskettaa monia. Varsinais-Suomen alueella on tällä hetkellä noin 33 000 diagnoosin saanutta henkilöä, joista 4000 asuu Vakka-Suomessa.

– Digihoitopolku on hyvä esimerkki palvelun käyttöönotosta ja testaamisesta yhdellä alueella. Tämän jälkeen palvelu on helpompi ottaa käyttöön muilla alueilla, jotta pääsemme yhtenäisiin toimintatapoihin, toteaa Varhan avoterveydenhuollon johtaja Suvi Vainiomäki.

Uusi digihoitopolku avattiin asiakkaille maaliskuun alkupuoliskolla. Vakka-Suomen avoterveydenhuollon ylihoitaja Maija Hannula kertoo, että palvelusta on kerrottu asiakkaille etupäässä määräaikaistarkastusten yhteydessä. Asiakkaat ovat lähteneet aktiivisesti kokeilemaan uutta palvelua.

– Me ammattilaiset saatamme olettaa, että ihmiset haluavat aina mieluiten vastaanotolle. Mutta digipalveluita käyttävien määrä kasvaa koko ajan ikäihmistenkin keskuudessa. Esimerkiksi Kustavi, jossa asuu paljon iäkkäitä, on lähtenyt innolla mukaan, Hannula iloitsee.

Tyypin 2 diabetesta sairastavat ovat jatkuvasti kasvava asiakasryhmä. On tärkeää kehittää palveluita niin, että asiakkaat pystytään hoitamaan jatkossakin laadukkaasti, kun ammattilaisten määrä on rajallinen, hän jatkaa.

Moni asia hoituu etänä

Uusi palvelu tarjoaa asiakkaille ajasta ja paikasta riippumattoman asiointivaihtoehdon. Kun jokin asia mietityttää, voi vastaus löytyä digihoitopolun laajasta diabeteksen ja sen omahoidon tietopankista. Jos digipolku ei tarjoa sopivaa vastausta, asiakas voi lähettää viestin diabeteshoitajalle.

– Diabeteshoitaja vastaa viestiin kolmen arkipäivän sisällä. Sitä ennen asia etenee tarpeen mukaan hoitavassa yksikössä. Kun asiakas saa yhteydenoton, hänelle voi jo olla hoitosuunnitelma tarjolla, Hannula kuvailee.

Yllättävässä tilanteessa esimerkiksi valokuva jalan tai pistoskohdan ongelmasta voi riittää hoito-ohjeiden saamiseen. Määräaikaistarkastuskin saattaa hoitua etänä, jos asiakkaan tila on vakaa.

Asiakkaalle vapaaehtoinen polku

Hannula muistuttaa, että uuden edessä ovat sekä asiakkaat että hoitajat. Uuden palvelukanavan hyödyntäminen voi viedä hoitajiltakin alussa enemmän aikaa.

Digihoitopolku ei myöskään sovellu kaikille asiakkaille, sillä se toimii älylaitteen ja pankkitunnusten avulla. Hannula lupaa, ettei kukaan jää hoitoa vaille, vaikka halua tai kykyä uuden palvelun käyttöön ei löytyisikään.

– Jokainen asiakas saa itse tehdä valinnan, tuleeko tälle polulle vai ei. Tarjoamme uutta palvelua halukkaille ja opastamme tarpeen mukaan, Hannula sanoo.

Tyypin 2 diabeteksen digihoitopolun käyttöönotto toteutetaan Varhassa avoterveydenhuollon ja Kestävän kasvun Varsinais-Suomi –hankkeen yhteistyönä Euroopan unionin rahoituksella.

Laitilassa ja Uudessakaupungissa järjestetään huhtikuussa digihoitopolun käyttöönoton tapahtumat, joihin ovat tervetulleita kaikki tyypin 2 diabetesta sairastavat vakkasuomalaiset. Tapahtumiin kannattaa saapua kunnanrajojen ulkopuoleltakin, jos palvelu kiinnostaa tai mietityttää. Tapahtumat järjestetään 3.4. klo 12-18 Laitilan terveyskeskuksessa ja 24.4. klo 12-18 Uudenkaupungin terveyskeskuksessa. Samalle päivälle voi varata myös diabeetikon jalkojen tarkastuksen, jos edellisestä tarkastuksesta on vähintään vuosi ja olet Laitilan tai Uudenkaupungin sotekeskusten asiakas. Tapahtumissa ovat mukana myös Suomen Punainen Risti ja Sydänliitto.

 

Kuva sisältää Varsinais-Suomen hyvinvointialueen, Suomen kestävän kasvun ohjelman sekä Euroopan unionin rahoittama: Next Generation EU -logot