Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 18.12.2023 13.52

Varha ja kunnat kehittävät elintapaohjauksen ja liikuntaneuvonnan palveluita

Avainsanat:

Kansallisen sote-uudistuksen yhtenä keskeisenä tavoitteena on lisätä ennaltaehkäisevää työtä ja palveluita. Yli 30-vuotiaista suomalaisista aikuisista ylipainoa on 63 prosentilla naisista ja 72 prosentilla miehistä.

Mies kävelee lumisessa maisemissa.

– Elintavoista johtuvat kansansairaudet muun muassa tyypin 2-diabetes ja niiden hoito on kallista sekä vie paljon resursseja valmiiksi kuormittuneelta sote-palvelujärjestelmältä. On tärkeätä sekä palvelujärjestelmän että ihmisten itsensä kannalta, että yksilöitä voidaan tukea elintapojen muutoksessa ja näin ehkäistä elintapasairauksien syntymistä, sanoo johtava asiantuntija Karoliina Luukkainen Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varhan) hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (hyte) -yksiköstä.

Palveluiden uudistaminen käynnistymässä

Haastavasta lähtötilanteesta huolimatta on kuluneen vuoden aikana tehty jo paljon työtä sen eteen, että elintapaohjauksen yhtenäinen toimintamalli saadaan osaksi Varhan palveluita ja kuntien liikuntaneuvonta sekä liikuntapalvelut kytkeytyvät osaksi Varhan elintapaohjauksen palveluketjua.

– Tarkoituksena on, että Varhan elintapaohjaus koostuu muun muassa ravitsemusneuvonnasta, lääkkeettömästä unettomuuden hoidosta sekä riippuvuuksien ehkäisystä ja liikuntaneuvonnan tai kulttuurihyvinvoinnin palveluiden osalta palvelut ovat kunnissa ja palveluohjaus toteutuu systemaattisesti Varhan puolelta kuntiin, Karoliina Luukkainen sanoo.

Varhan elintapaohjaajat ja kuntien liikuntaneuvojat muodostavat vastinparit ja tekevät jatkossa työtä selkeällä työnjaolla.

– Elintapaohjaus – liikuntaneuvonnan palveluketjun kuntoon saaminen on tärkeää erityisesti varsinaissuomalaisten asukkaiden terveyden kannalta, mutta samalla on hyvä muistaa, että palveluilla vaikutetaan myös hyvinvointialueen rahoituspohjaan, Luukkainen sanoo.

Taklaamalla elintapasairauksia ehkäistään korjaavien palveluiden tarvetta. Lisäksi on otettava huomioon valtionhallinnon rahoitusohjaus, jossa hyte-kertoimeen kytkettyä rahoitusta voidaan saada hyvinvointialueelle toteuttamalla käypä hoito –suosituksen mukaista elintapaohjausta kattavasti.  

Varsinais-Suomen kunnissa vahvaa tahtoa kehittää palveluita

Varhan organisaatioon yhdistyi vuoden 2023 alusta yli 30 eri organisaation palvelut. Varhan hyte -yksikkö, joka vastaa elintapaohjauksen kehittämisestä, on kartoittanut elintapaohjauksen resurssit ja toimintamallit Varhan palvelutuotannossa.

– Lähtötilanne on hyvin sirpaleinen ja yhteisiä toimintamalleja tai palveluita ei ole alueella olemassa, kertoo hyte-yhksikön asiantuntija Merja Männikkö.

Vastaavasti kuntien vastuulla olevista liikuntaneuvonnan ja liikuntapalveluiden nykytilanteesta on tehty kattava selvitys.

– Myös liikuntaneuvonnan osalta tilanne on vaihteleva, mutta kunnissa on vahvaa tahtoa kehittää näitä palveluja ja tehdä tiivistä yhteistyötä Varhan kanssa elintapaohjauksen kokonaisuuden kehittämisessä, projektikoordinaattori Satu Revonsuo kuvailee tilannetta. 

Elintapaohjauksen ja liikuntaneuvonnan kehittämisen etenemisestä viestitään säännönmukaisesti kevään 2024 aikana. 

Kehittämiskokonaisuus toteutetaan hyte-yksikön ja Kestävän kasvun Varsinais-Suomi -hankkeen yhteistyönä vuosina 2024–2025.  Hanke on osa Euroopan unionin rahoittamaa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.
 

Lue lisää Varhan elintapaohjauksesta täältä.

 

Kuva sisältää Varsinais-Suomen hyvinvointialueen, Suomen kestävän kasvun ohjelman sekä Euroopan unionin rahoittama: Next Generation EU -logot