Hyppää pääsisältöön

Julkaistu 25.9.2023 16.41

Varhan aluevaltuuston päätökset 25.9.2023

Avainsanat:

Aluevaltuusto myönsi Petteri Orpolle eron valtuustosta ja täydensi asiakasmaksuja.

Varha aluevaltuusto

Aluevaltuusto päätti maanantain kokouksessaan hyväksyä hyvinvointialueen järjestämisvastuulle kuuluviin asiakasmaksuihin täydennyksiä ja muutoksia. Opetusklinikassa hammaslääketieteen opiskelijoiden hoitoharjoittelussa noudatettavat maksuperusteet hyväksyttiin. Suun terveydenhuollon opetusklinikan asiakasmaksuja ei ole hyvinvointialueella aiemmin päätetty. Vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen ja sosiaalihuoltolain mukaisten liikkumispalvelujen omavastuuosuuksien määräytymisperusteita selkeytettiin taksojen epäselvyyden takia. Aluevaltuusto päätti palauttaa takautuvasti 1.1.2023 alusta lähtien liikaa perityt omavastuuosuudet tilanteissa, joissa asiakas on maksanut sekä Fölin kausikortin että voimassa olleet kuljetuspalveluiden omavastuuosuudet. Aluevaltuusto hyväksyi ehdollisena 1.10. voimaan tulevat muutokset vammaispalveluiden asiakasmaksuihin. Hallitus on esittänyt, että vammaispalvelulain voimaantuloa siirrettäisiin siten, että uusi voimaantulopäivä olisi 1.1.2025. Lain voimaantulon siirtyminen ei kuitenkaan ole vielä varmaa, joten Varha määrittää muutokset asiakasmaksuihin varmuuden vuoksi.

Aluehallitukselle uusi varapuheenjohtaja

Valtuusto myönsi Petteri Orpolle eron valtuuston jäsenen tehtävistä. Orpo pyysi 12.7.2023 päivätyllä kirjeellä eroa aluevaltuuston valtuutetun tehtävästä tultuaan valituksi pääministeriksi ja valtioneuvoston jäseneksi. Aluevaltuustoon hänen tilalleen valittiin Laura Kontu Uudestakaupungista. Aluehallituksen varapuheenjohtajan tehtävään valtuusto valitsi tehtävästä eroa pyytäneen Jouni Mutasen tilalle Jani Kurvisen Somerolta. Mutanen pyysi eroa ajankäyttöön liittyvien syiden vuoksi, mutta hän jatkaa kuitenkin aluehallituksen jäsenenä. Milla Lahdenperä pyysi 21.6.2023 saapuneella sähköpostilla eroa sote-palvelulautakunnan jäsenen ja puheenjohtajan tehtävästä. Eropyynnön perusteluna on kansanedustajan työn aiheuttamat esteet luottamustehtävän hoitamisessa. Lahdenperän tilalleen valittiin Laura Kaarniharju. Panda Erikssonin tilalle terveyden edistämisen jaostoon nimettiin Essi Lindberg. Eriksson pyysi eroa luottamustehtävistään. Lindberg on myös aluevaltuuston varajäsen. 

Aluevaltuusto kokoontuu ensi vuonna viidesti

Aluevaltuustolla on vuonna 2024 viisi kokousta. Aluevaltuusto käsitteli esitystä kokouspäivän vaihtamista keskiviikosta maanantaille, mutta päätyi pitäytymään nykyisessä kokouspäivässä eli keskiviikossa. Kokoukset alkavat myös ensi vuonna klo 18.

Muut kuin tässä mainitut päätöskohdat hyväksyttiin esityslistan mukaisesti. 

Korjattu viimeisen kappaleen aiempi väärä tieto kokouspäivän siirtymisestä maanantaille 26.9.2023 klo 9.02.