Hoppa till huvudinnehåll

Publicerad 26.9.2023 10.09

Beslut vid Egentliga Finlands välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 25.9.2023

Nyckelord:
Varha välfärdsområdesfullmäktige

Beslut vid Egentliga Finlands välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 25.9.2023

 

Välfärdsområdets fullmäktige beviljade Petteri Orpo avsked från fullmäktige och kompletterade kundavgifterna.

 

Välfärdsområdesfullmäktige beslutade på måndagens sammanträde att godkänna kompletteringar och ändringar i kundavgifter som hör till välfärdsområdets ansvar för ordnandet av social- och hälsovården. De avgiftsgrunder som tillämpas vid tandläkarstuderandenas vårdpraktik vid undervisningskliniken godkändes. På välfärdsområdet har man inte tidigare fattat beslut om kundavgifterna vid munhälsovårdens undervisningsklinik. Grunderna för fastställandet av självriskandelen av transporttjänster i enlighet med lagen om funktionshinderservice och av mobilitetstjänster i enlighet med socialvårdslagen gjordes klarare på grund av oklarheter med taxorna. Välfärdsområdesfullmäktige beslutade att retroaktivt från den 1 januari 2023 returnera självriskandelar som drivits in som alltför stora summor i situationer där kunden betalat både för Fölis periodkort och självriskandelar för transporttjänster. Välfärdsområdesfullmäktige godkände villkorligt ändringar i kundavgifterna vid tjänster för funktionshindrade som träder i kraft den 1 oktober. Finlands regering har föreslagit att ikraftträdandet av lagen om funktionshinderservice flyttas så att lagen skulle träda i kraft den 1 januari 2025. Det är ändå ännu inte säkert att ikraftträdandet av lagen flyttas så Varha fastställer ändringarna i kundavgifterna för säkerhets skull.

Ändringar i förtroendeorganen

Fullmäktige beviljade Petteri Orpo avsked från uppdraget som fullmäktigeledamot. Orpo begärde avsked från uppdraget som fullmäktigeledamot med ett brev daterat den 12 juli 2023 efter att han valts till statsminister och medlem i statsrådet. Laura Kontu från Nystad valdes in i välfärdsområdesfullmäktige i stället för Orpo. Till uppdraget som vice ordförande för välfärdsområdesstyrelsen valde fullmäktige Jani Kurvinen från Somero. Kurvinen ersätter Jouni Mutanen som begärde avsked från uppdraget med anledning av skäl kopplade till tidsanvändningen. Mutanen fortsätter ändå som medlem i välfärdsområdesstyrelsen. Milla Lahdenperä begärde avsked från uppdraget som medlem och ordförande i nämnden för social- och hälsotjänster per e-post den 21 juni 2023. Motiveringen till Lahdenperäs begäran var att arbetet som riksdagsledamot orsakar förhinder för skötseln av förtroendeuppdraget. Laura Kaarniharju valdes in i stället för Lahdenperä. Essi Lindberg valdes till medlem i sektionen för främjandet av välfärd och hälsa i stället för Panda Eriksson. Eriksson hade begärt om avsked från sina förtroendeuppdrag.

 

Nästa år sammanträder välfärdsområdesfullmäktige fem gånger 

Välfärdsområdesfullmäktige har fem sammanträden år 2024. Fullmäktige behandlade ett förslag om att byta mötesdag från onsdag till måndag men kom fram till att hålla kvar den nuvarande mötesdagen, alltså onsdag. Sammanträdena börjar även nästa år klockan 18.

När det gäller ärenden som inte nämnts här godkändes beslutsförslagen i enlighet med föredragningslistan.