Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 9.11.2023 16.29

Varhan tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma siirrettiin aluevaltuuston käsittelyyn

Avainsanat:

Varsinais-Suomen aluevaltuusto käsittelee hyvinvointialueen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaa 15. marraskuuta. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma on edellytys sille, että hyvinvointialue voisi käyttää sille myönnettyä lainanottovaltuutta vuonna 2024. Myös kuluvan vuoden talouden alijäämäinen kehitys edellyttää tasapainotustoimia. Hyväksytty ohjelma tulee toimittaa valtiovarainministeriölle 15. marraskuuta 2023 mennessä.

Valkoinen lippu lipputangossa. Lipussa on logo, jossa lukee ”Varha. Varsinais-Suomen hyvinvointialue. Egentliga-Finlands välfärdsområde”. Taivas taustalla on kirkkaan sininen.

Aluehallitus ei hyväksynyt esitettyä talouden tasapainottamisen ohjelmaa 7. marraskuuta kokouksessaan, vaan siirsi sen aluevaltuustoon. Aluehallituksen enemmistö teki äänestysten jälkeen äänin 8-7 suunnitelmaan useita muutoksia. Keskustan muutosesityksen puolesta äänetivät SDP ja Vasemmistoliitto. Alun perin esitettyä ohjelmaa äänestivät Kokoomus, Perussuomalaiset, Vihreät ja RKP. Tasapainotustavoitteeksi aluehallitus asetti esitetyn 270 miljoonan sijaan 230 miljoonaa. Tavoitteen pienentämisen taustalla on lisäys valtionrahoitukseen sen jälkikäteiskorjauksena vuonna 2026. (Tiedote 7.11.2023: https://www.varha.fi/fi/ajankohtaista/varhan-aluehallitus-laski-ensi-vuoden-tasapainotustavoitetta)

Hyvinvointialueiden rahoitusta tarkistetaan kahden vuoden viiveellä toteutuneita kustannuksia vastaavaksi. Tämän vuoksi vuonna 2026 rahoituksen edellytyksenä on vuoden 2024 kustannuskehitys. Jälkikäteistarkistus tehdään koko maan tasolla. Hyvinvointialueen valtionrahoitukseen vaikuttavat sekä rahoituksen myöntökriteerit että siirtymäajan tasausmekanismi. Jälkikäteiskorvauksen laskelmiin liittyy hyvinvointialueella runsaasti epävarmuuksia muun muassa siksi, että valtionrahoitus vahvistetaan aina vuosittain valtion talousarvion yhteydessä ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen rahoituksen kehitystä hidastavat siirtymäkauden merkittävät vähennykset. Vuoden 2026 jälkikäteiskorjauksen arviota ei ole käytetty alkuperäisen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman pohjana, sillä vuoden 2024 toteumatiedosta ei ole vielä tietoja käytettävissä.

Aluehallitus päätti 7. marraskuuta siirtää päätöksen talouden tasapainottamisesta aluevaltuustolle. Hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen jätti tästä aluehallituksen kokouksessa eriävän mielipiteen. Hyvinvointialuejohtaja tuo esiin, että Varsinais-Suomen hyvinvointialueen hallintosäännön mukaan toimivaltainen taho asiassa on aluehallitus. Valmistelussa tehtyjen arvioiden mukaan aluehallituksen muuttama tuottavuusohjelma ei toteuta lain velvoitetta hyvinvointialueen alijäämän kattamisesta. Lain mukaan alijäämä tulee kattaa vuoden 2026 loppuun mennessä.

Hallituksen pöytäkirja julkaistaan allekirjoittamisen jälkeen osoitteessa: https://varha-julkaisu.triplancloud.fi/ktwebscr/pk_tek_tweb.htm