Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 21.11.2023 17.00

Varsinais-Suomen aluehallituksen päätökset 21.11.2023

Avainsanat:

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen investointisuunnitelma sekä Turunmaan sairaalan hankesuunnitelma sairaalan muuttamiseksi Kaskenmäen sote-keskukseksi etenivät edelleen aluevaltuuston päätöksentekoon.

Varha aluehallitus

Aluehallitus jatkoi ensi vuoden talousarvion käsittelyä valtuuston viimeviikkoisen periaatepäätöksen pohjalta. Aluehallitus hyväksyi tiistain kokouksessa tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman 2024-2026 korjattuna aluevaltuuston periaatepäätöksen mukaiseksi. 

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy investointisuunnitelman 2025 - 2028 lähetettäväksi ennakolliseen hyväksymismenettelyyn ministeriöille. Varhan investointisuunnitelman 2025-2028 kokonaisuudesta 229,1 miljoonasta eurosta kuuluu sosiaali- ja terveydenhuollon osasuunnitelmaan 215,5 miljoonaa ja pelastustoimen osasuunnitelmaan 13,6 miljoonaa euroa. Tilahankkeita suunnitelmaan sisältyy yhteensä 178,5 miljoonalla eurolla, ja sosiaali- ja terveydenhuollon osasuunnitelmassa niistä on 171,4 miljoonaa euroa. Sote-suunnitelman merkittävimmät tilahankkeet, yhteensä 80,1 miljoonaa euroa, liittyvät Kerttulin ja Mäntyrinteen vanhainkodit korvaavaan uudisrakennukseen sekä Salon IoT-Campuksen toiseen osaan. Lisäksi suunnitelmaan sisältyvät Turun keskustan ja Varissuon terveysasemien korvaushankkeet, joihin varataan yhteensä 69,7 miljoonaa. Pelastustoimen suunnitelmassa ehdotetaan Jaanin paloaseman laajennukseen/peruskorjaukseen 7,1 miljoonaa euroa. Suunnitelma tulee toimittaa ohjaaville ministeriöille 31.12.2023 mennessä ennakolliseen hyväksymismenettelyyn. 

 Aluehallitus hyväksyi Turunmaan sairaalaa koskevat järjestelyt ja siihen liittyvän hankesopimuksen ja esittää hankesuunnitelman hyväksymistä edelleen aluevaltuustolle. Hankesuunnitelma sisältää muun muassa toiminnallisen suunnitelman ja tilaohjelman. Turunmaan sairaalaa koskevan hankesuunnitteluvaiheen esisopimus hyväksyttiin Varhan aluehallituksessa 6.6.2023. Investointisuunnitelma tulee toimittaa ohjaaville ministeriöille 31.12.2023 mennessä ennakolliseen hyväksymismenettelyyn. Valtioneuvosto on muuttanut Varhan lainanottovaltuutta vuodelle 2024 ja muutetun lainanottovaltuuden käytön ehtona on tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman toimittaminen valtiovarainministeriölle hyvinvointialueen lainanhoitokyvyn varmistamiseksi pitkällä aikavälillä. Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma ja sen onnistunut toimeenpano vaikuttaa vastaavasti myös vuosien 2025-2028 investointisuunnitelman hyväksyttävyyteen ministeriöissä.

Maksuttoman ehkäisyyn liittyvä valtuustoaloite palautettiin valmisteluun samoin kuin toimeentulotukiasioiden alueellinen neuvottelukunta –pykälä. Muut kuin tässä tiedotteessa mainitut asiakohdat päätettiin esityslistan mukaan.