Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 26.9.2023 17.27

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallituksen päätökset 26.9.2023

Avainsanat:

Aluehallitus muutti talousarvioraamia, hyväksyi pelastustoimen palvelutasopäätöksen ja järjestöavustusten myöntämisen periaatteet.

Varha aluehallitus

Aluehallitus käsitteli tiistaina talouden tasapainottamisen päivitettyjä suunnitelmia vuosille 2024–2026. Heikentyneen taloustilanteen myötä aluehallitukselle esiteltiin enintään 55 miljoonan euron tasapainotustoimia vuodelle 2024 kesäkuussa päätetyn 36 miljoonan sijasta. Esitys hyväksyttiin ja lautakunnille sekä tulosalueille päätettiin lähettää päivitetty talousarvion valmisteluohje.

- Taloustilanne on haastava ja hallitus pohti asiaa pitkään. Meillä on kuitenkin vaihtoehtoja tilanteen parantamiseksi, tämä ei ole tekemätön paikka, aluehallituksen puheenjohtaja Sanna Vauranoja mietti kokouksen päätyttyä.

Välittömien toimien, joihin kuuluu muun muassa palvelujen ostojen kustannusmuutoksien sitominen uusissa hankinnoissa maksimissaan hyvinvointialueindeksiin ja vuokratyövoiman käytön vähentäminen on hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikaisen mukaan keino padota kustannusten kasvua.

Välittömien toimien lisäksi linjattiin pidemmän aikavälin tasapainotustarpeita.

- Kustannussäästöjen saamiseksi keskeisiä ovat rakenteelliset muutokset palveluissamme niin, että siirrymme hallitusti raskaista ja kalliisti tuotettavista palveluista kohti kevyempiä, Martikainen kertoi.

Välttämättömiä talouden tasapainottamisen toimenpiteitä käsiteltiin myös Varhan yhteistyötoimikunnan kokouksessa torstaina 21. syyskuuta hyvässä ja keskustelevassa hengessä.

Lisälainavaltuuksia investointeihin

Valtioneuvosto ei myöntänyt Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle lainanottovaltuutta osana normaalia vuosittaista tarkasteluprosessia talousarvion ollessa alijäämäinen. Aluevaltuusto päätti 24.5.2023 käynnistää lisälainanottovaltuuden hakumenettelyn vuosien 2024 - 2027 investointisuunnitelman toteuttamiseksi ja valtiovarainministeriölle jätettiin hakemus lainanottovaltuuden muuttamisesta. 

Hyvinvointialue valmistautui kevään ja kesän aikana neuvotteluihin läpikäymällä investointisuunnitelman 2024-2027 kohteita ja niiden välttämättömyyttä. Investointisuunnitelmaan on tullut tarkastelun perusteella joitain muutoksia. Erityisesti tilahankkeiden valmisteluasteet siten, että investointipäätös tai sitoumus tulisi tehtäväksi vuonna 2024, on muuttanut rakennusinvestointien aikatauluja ja edellytyksiä suunnitelmassa.

Aiemmasta suunnitelmasta poiketen suunnitelmaan ei sisälly investointitukia ja omaisuuden luovutusten arvioidaan olevan 3 milj. euroa. Tarkennetussa suunnitelmassa lainanottovaltuutta esitetään käytettäväksi yhteensä 179,3 milj. euroa, kun se joulukuussa 2022 hyväksytyssä suunnitelmassa oli 175 milj. euroa. Hyvinvointialueen taseeseen esitetään investointeja yhteensä 48,3 milj. eurolla ja sopimuksenkaltaisia investointeja on 130,9 milj. euroa.

Muutetun lainanottovaltuuden mukainen investointisuunnitelma on esityslistan liitteenä. Yksittäisen investoinnin osalta hyvinvointialue tekee asianmukaiset investointipäätökset voimassa olevien sääntöjen ja toimivaltuuksien mukaisesti.

Pelastustoimen palvelutasopäätös hyväksyttiin

Tiistaina hyväksytyn palvelutasopäätöksen painopisteitä ovat onnettomuuksien ehkäisy ja valvonta sekä väestönsuojeluun varautuminen. Pelastustoimi kehittää toimintavalmiuttaan ja henkilöstön osaamista vastaamaan uhkia ja riskejä. Palvelutasopäätös on hyvinvointialueen pelastustoimen keskeinen asiakirja ja lakisääteinen päätös, jossa määritellään pelastustoimen palveluiden ja tehtävien järjestäminen alueella. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen pelastustoimen palvelutasopäätös tulee voimaan ensimmäisenä päivänä tammikuuta 2024.

Järjestöavustusten periaatteita tarkennettiin

Varsinais-Suomen hyvinvointialue myöntää harkinnanvaraisia avustuksia järjestöille sellaiseen hyvinvointia ja terveyttä edistävään toimintaan, joka kytkeytyy hyvinvointialueen lakisääteisiin tehtäviin. Avustusten myöntämisen periaatteisiin hyväksyttiin muutoksia. Toiminta-avustuksia myönnetään järjestöjen säännöllisen toiminnan tukemiseen. Toiminta-avustusta voidaan myöntää myös innovatiiviseen toimintaan sekä häiriötilanteisiin liittyvään toimintaan.

Hyvinvointialue kannustaa avustuksen hakijoita tekemään yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa, jos yhteistyö edistää asetettujen tavoitteiden saavuttamista tai kehitettyjen toimintatapojen juurtumista. Ensisijaisena avustuksen muotona hyvinvointialue luovuttaa tiloja korvauksetta järjestöjen käyttöön. Jos Varhalla ei ole antaa järjestön tarpeita vastaavia tiloja hakijan käyttöön, voi järjestö hakea avustusta tilavuokran suorittamiseen.

Kuluvan vuoden järjestöavustuksiin hyväksyttiin kaikille tänä vuonna hyvinvointialueelta avustusta saaneille ilman erillistä hakemusta lisäavustus, joka vastaa 6,3 prosenttia järjestön saaman alkuperäisen avustuksen määrästä. Lisäavustusta myönnetään talousarviossa avustuksille varatun määrärahan puitteissa kohonneiden kuluttajahintojen vuoksi.

Muut kuin tässä mainitut päätöskohdat hyväksyttiin esityslistan mukaisesti.