Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 26.9.2023 17.34

Beslut av välfärdsområdesstyrelsen 26.9.2023

Nyckelord:

Välfärdsområdesstyrelsen ändrade budgetramen, godkände räddningsväsendets servicenivåbeslut samt principerna för beviljande av organisationsbidrag.

Varha välfärdsområdesstyrelsen

På tisdagen behandlade välfärdsområdesstyrelsen det uppdaterade balanseringsprogrammet för ekonomin 2024–2026. Balanseringsåtgärder på högst 55 miljoner euro för 2024 istället för de 36 miljoner som beslutades i juni presenterades för välfärdsområdesstyrelsen i och med det försämrade ekonomiska läget. Förslaget godkändes och en uppdaterad anvisning för budgetberedning ska skickas till nämnderna och resultatområdena.

– Det ekonomiska läget är utmanande och styrelsen diskuterade ärendet länge. Vi har dock möjligheter att förbättra situationen, det är inte en omöjlig uppgift, sade Sanna Vauranoja, ordförande för välfärdsområdesstyrelsen, efter mötet.

Enligt välfärdsområdesdirektör Tarmo Martikainen är omedelbara åtgärder, såsom att vid nya upphandlingar binda kostnadsförändringar i köp av tjänster maximalt till välfärdsområdesindexet och att minska användningen av inhyrd arbetskraft, ett sätt att dämpa kostnadsökningen.

Utöver de omedelbara åtgärderna drogs även riktlinjer för balanseringsbehov på längre sikt.

- För att uppnå kostnadsbesparingar måste vi framförallt göra strukturella förändringar i vår service, så att vi på ett kontrollerat sätt övergår från tung och dyr service till lättare, sade Martikainen.

Även välfärdsområdets samarbetskommitté behandlade de nödvändiga åtgärderna för att balansera ekonomin på sitt möte den 21 september, där diskussion fördes i god anda.

Fullmakt att uppta mera lån för investeringar

Statsrådet beviljade inte Egentliga Finlands välfärdsområde fullmakt att uppta lån som en del av den årliga granskningsprocessen då budgeten utvisade underskott. Välfärdsområdesfullmäktige beslutade 24.5.2023 att inleda ett ansökningsförande för fullmakt att uppta mera lån för att genomföra investeringsplanen för år 2024–2027, och en ansökan om ändring av fullmakten att uppta lån lämnades till Finansministeriet. 

Välfärdsområdet förberedde sig under våren och sommaren för förhandlingarna genom att gå igenom objekten i investeringsplanen för år 2024–2027, samt deras nödvändighet. Utifrån granskningen gjordes några ändringar i investeringsplanen. Särskilt beredningsgraderna för lokalprojekt så att investeringsbeslut skulle fattas eller förbindelse skulle ingås 2024 har ändrat tidsplaner och förutsättningar för byggnadsinvesteringarna i planen.

Med avvikelse från den tidigare planen ingår inga investeringsstöd i planen, och överlåtelserna av egendom uppskattas uppgå till 3 miljoner euro. I den preciserade planen föreslås att fullmakten att uppta lån används till ett belopp som uppgår till sammanlagt 179,3 miljoner euro, medan beloppet var 175 miljoner euro i den plan som godkändes i december 2022. Det föreslås investeringar i välfärdsområdets balansräkning till ett belopp av sammanlagt 48,3 miljoner euro och investeringar liknande avtal finns till ett belopp av 130,9 miljoner euro.

Investeringsplanen i enlighet med den ändrade fullmakten att uppta lån finns som bilaga till föredragningslistan (på finska). När det gäller enstaka investeringar fattar välfärdsområdet påkallade investeringsbeslut i enlighet med de regler och befogenheter som är i kraft.

Räddningsväsendets servicenivåbeslut godkändes

Tyngdpunkterna i det godkända beslutet om servicenivå är förebyggande och övervakning av olyckor samt befolkningsskyddet och tillhörande beredskap. Räddningsväsendet utvecklar sin  funktionsberedskap och kompetens för att möta hot och risker. Servicenivåbeslutet är ett viktigt och lagstadgat dokument för räddningsväsendet inom välfärdsområdet där det föreskrivs om ordnandet av räddningsväsendets tjänster och uppgifter inom området. Räddningsväsendets servicenivåbeslut införs i Egentliga Finlands välfärdsområde den 1 januari 2024.

Principerna för beviljande av organisationsbidrag förtydligades

Egentliga Finlands välfärdsområde beviljar organisationer bidrag som är beroende på prövning för sådan verksamhet som främjar välfärd och hälsa som hör ihop med välfärdsområdets lagstadgade uppgifter. Ändringar gällande principerna för beviljande av bidrag godkändes. Verksamhetsbidrag beviljas för att stödja organisationernas regelbundna verksamhet. Verksamhetsbidrag kan även beviljas innovativ verksamhet, samt verksamhet som hänför sig till störningssituationer.

Välfärdsområdet uppmuntrar bidragssökande att samarbeta med andra aktörer, om samarbetet främjar uppnåendet av de uppställda målen eller förankrandet av de utvecklade tillvägagångssätten. I första hand överlåter välfärdsområdet sina lokaler avgiftsfritt till organisationernas användning. Om Varha inte har lokaler som motsvarar organisationens behov, kan organisationen även ansöka om hyresbidrag för betalning av lokalhyra.

För organisationsbidragen 2023 godkändes ett tilläggsbidrag utan separat ansökan. Tilläggsbidraget motsvarar 6,3 procent av det ursprungliga bidragsbelopp som organisationen har fått. Tilläggsbidraget beviljas på grund av de höjda konsumentpriserna inom ramen för det anslag som reserverats i budgeten.

Övriga ärenden som inte separat nämns i detta meddelande godkändes enligt föredragningslistan