Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 14.6.2023 18.40

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuuston päätökset 14.6.2023

Avainsanat:

Aluevaltuusto sai ajankohtaiskatsauksen hyvinvointialueen talouteen ja hyväksyi kevään viimeisessä kokouksessaan muutokset kuluvan vuoden talousarvioon. T-sairaalan lisäosan hankesuunnitelma hyväksyttiin ehdollisena.

Aluevaltuusto

- Sumu laskeutuu ja muutama karikko on nousemassa esiin, hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen aloitti katsauksensa. 

Alkuvuoden toteumatiedoissa on viiveitä, mutta niissä ei ole viitteitä toimintakulujen merkittävästä talousarviopoikkeamista. 

Palvelustrategian valmistelussa haetaan palveluihin vaikuttavuutta. 
­- Haemme kattavasti vertailutietoa, jotta tiedämme, että se, mitä teemme, on oikeaa tekemistä. 

Vertailemalla on selvinnyt, että esimerkiksi vuodeosastohoitoa annetaan Varsinais-Suomessa vertailukohteita enemmän.  

Martikainen muistutti valtuutettuja siitä, että suunta on raskaammista palveluista kevyempiin ja aie on edetä varovaisuusperiaatteella. 

­- Rakenteellinen uudistaminen ja investoinnit uudistusten toteuttamiseksi on aloitettava. Me saamme lainavaltuuksia vain, jos pystymme osoittamaan, että taloutemme saadaan tasapainoon vuoden 2026 loppuun mennessä, Martikainen ohjeisti valtuutettuja.  

T-sairaala lisäosalle valtuuston hyväksyntä 

T-sairaalan lisäosa on T-sairaalan yhteyteen rakennettava laajennusosa, joka mahdollistaa valmistuttuaan nykyisen teknisen käyttöikänsä ylittäneen U-sairaalan tyhjentämisen sekä turvaa erikoissairaanhoidon lähitulevaisuuden tarpeelliset tilaratkaisut.

Hanke perustuu keväällä 2021 hyväksyttyyn erikoissairaanhoidon pitkän aikavälin tilasuunnitelmaan. Lisäosaan sijoitetaan isotooppiosasto, lääkehoitopoliklinikka, vatsakeskuksen vastaanotot, dialyysi ja tähystysyksikkö, sisätautiosasto, neurokeskuksen poliklinikka ja asiantuntijapalvelut sekä infektio- ja iho-osasto.

T-sairaalan lisäosan rakentaminen mahdollistaa teknisen käyttöikänsä jo huomattavasti ylittäneen U-sairaalan tyhjentämisen. U-sairaalassa on ollut viimeisen viidentoista vuoden aikana runsaasti sisäilmaongelmia ja muita teknisiä ongelmia. Aluevaltuusto hyväksyi lisäosan hankesuunnitelman ehdollisena siten, että investoinnille saadaan sosiaali- ja terveysministeriön hyväksyntä.  

Muutokset talousarvioon hyväksyttiin  

Aluevaltuusto hyväksyi muutokset vuoden 2023 talousarvioon. Kuluvan vuoden talousarvion vahvistamisen jälkeen lakiin hyvinvointialueiden rahoituksesta on myös hyväksytty muutos, jonka mukaan hyvinvointialueille maksetaan kertakorvaus kuntien vuoden 2022 tilinpäätöstietojen perusteella, mikäli kunnan tilinpäätöstiedot poikkeavat talousarviotiedoista.

Valtiovarainministeriön maaliskuussa julkaisemien ennakkotietojen perusteella Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle maksettaisiin vuodelle 2023 kohdistuva 48,34 milj. euron kertakorvaus kuntien tilinpäätöstietojen perusteella.

Kokonaisuutena valtion rahoituksen arvioidaan hyvinvointialuetasolla olevan siten 42,35 milj. euroa vuoden 2023 talousarviota enemmän ja hyvinvointialueen talousarvion alijäämä vastaavasti saman verran pienempi. Lopullinen vuoden 2023 valtionrahoitus selviää loppuvuodesta. 

Kaksikielisten hyvinvointialueiden yhteistyösopimus hyväksyttiin  

Valtuusto hyväksyi kaksikielisten hyvinvointialueiden ruotsinkielisiä sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluja koskevan yhteistyösopimuksen Varhan osalta.

Hyvinvointialuejohtaja oikeutettiin tekemään sopimukseen tarvittavia täsmennyksiä. Suomessa on seitsemän kaksikielistä hyvinvointialuetta: Itä-Uudenmaan, Keski-Pohjanmaan, Kymenlaakson, Länsi-Uudenmaan, Vantaan ja Keravan, Varsinais-Suomen sekä Pohjanmaan hyvinvointialueet. Näiden lisäksi Helsingin kaupunki ja HUS-yhtymä ovat kaksikielisiä.

Helsingin kaupunki on toimittanut muille osapuolille muutosehdotuksensa 25.5.2023 sen jälkeen, kun suurin osa muista osapuolista on aikataulupaineen vuoksi jo vienyt asian päätöksentekoon. Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on yhtynyt Helsingin kaupungin esittämiin muutosehdotuksiin, joten on mahdolllista, että sopimukseen tullaan tekemään muutoksia.

Sosiaali- ja terveydenhuolto on järjestettävä kaksikielisen hyvinvointialueen alueella sekä suomeksi että ruotsiksi siten, että asiakas saa ne valitsemallaan kielellä, joko suomeksi tai ruotsiksi. 

Muut kuin tässä mainitut päätöskohdat hyväksyttiin esityslistan mukaan.