Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 14.6.2023 19.46

Beslut vid Egentliga Finlands välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 14.6.2023

Nyckelord:

Välfärdsområdesfullmäktige fick en lägesöversikt över välfärdsområdets ekonomi och godkände ändringarna i budgeten för det innevarande året vid sitt sista sammanträde under våren. Tilläggsdelen vid T-sjukhuset godkändes villkorligt.

Aluevaltuusto

- Dimman lättar och några blindskär håller på att dyka upp, inledde välfärdsområdesdirektör Tarmo Martikainen sin översikt. 

Det finns fördröjningar i uppgifterna om utfallet under början av året, men det finns inga tecken på betydande avvikelser från budgeten i verksamhetskostnaderna bland uppgifterna. 

Man söker efter effektivitet i beredningen av servicestrategin.  

- Vi letar omfattande efter jämförande uppgifter för att vi ska kunna veta att det vi gör, är rätta saker. 

Det har kommit fram genom att jämföra uppgifterna att till exempel vård på bäddavdelning ges mera i Egentliga Finland än i jämförelsepunkterna.  

Martikainen påminde fullmäktigeledamöterna om att riktningen är från de tyngre tjänsterna till de lättare, avsikten är att framskrida så att försiktighetsprincipen följs.  

- Man ska börja med att förnya strukturellt och investeringarna för att genomföra förnyelserna ska inledas. Vi får fullmakter att uppta lån endast om vi kan visa att vi får vår ekonomi i balans före utgången av år 2026, gav Martikainen råd till fullmäktigeledamöterna.  

Fullmäktige godkände tilläggsdelen vid T-sjukhuset 

Tilläggdelen vid T-sjukhuset är en tilläggsdel som byggs i anslutning till T-sjukhuset, vilket möjliggör att det nuvarande U-sjukhuset, vilket har överskridit sin tekniska användningstid, töms samt den tryggar de behövliga lokallösningarna för den specialiserade sjukvården inom den närmaste framtiden.

Projektet baserar sig på lokalplanen för den specialiserade sjukvården på lång sikt, vilken godkändes våren 2021. Vid tilläggdelen placeras isotopavdelningen, polikliniken för läkemedelsbehandling, mottagningarna vid bukcentret, dialys och endoskopienheten, avdelningen för inremedicin och experttjänster samt infektions- och hudavdelningen.

Byggandet av tilläggsdelen vid T-sjukhuset möjliggör att U-sjukhuset, vilket har överskridit sin tekniska användningstid, töms. Under de senaste femton åren har det funnits rikligt med inneluftsproblem och andra tekniska problem på U-sjukhuset.

Välfärdsområdesfullmäktige godkände projektplanen för tilläggsdelen vid T-sjukhuset villkorligt så att förutsättningen för inledandet av projektet är ett godkännande av social- och hälsoministeriet för investeringen.  

Ändringar i budgeten godkändes

Välfärdsområdesfullmäktige godkände ändringarna i budgeten för år 2023.Efter att budgeten fastställdes för det innevarande året har det även godkänts en ändring i lagen om välfärdsområdenas finansiering, enligt vilken det betalas en engångsersättning till välfärdsområdena utgående från bokslutsuppgifterna av kommunerna år 2022, ifall kommunens bokslutsuppgifter avviker från uppgifterna i budgeten.

Utgående från de förhandsuppgifter som finansministeriet publicerade i mars skulle den engångsersättning som utbetalas till Egentliga Finlands välfärdsområde uppgå till 48,34 miljoner euro utgående från bokslutsuppgifterna av kommunerna.

Som en helhet uppskattas finansieringen av staten vara 42,35 miljoner euro större på välfärdsområdesnivå än i budgeten för år 2023 och budgetunderskottet för välfärdsområdet på motsvarande sätt lika mycket mindre. Den slutliga statsfinansieringen för år 2023 klarnar först i slutet av året.

Samarbetsavtal mellan tvåspråkiga välfärdsområden godkändes 

Välfärdsområdesfullmäktige godkände samarbetsavtalet mellan tvåspråkiga välfärdsområden om svenskspråkiga social- och hälsovårdstjänster för Varhas del. Välfärdsområdesdirektören berättigades att göra behövliga preciseringar i avtalet. Det finns sju tvåspråkiga välfärdsområden i Finland: Dessa är Östra Nylands, Mellersta Österbottens, Kymmenedalens, Västra Nylands, Vanda och Kervo, Egentliga Finlands samt Österbottens välfärdsområden. Förutom dessa är Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen tvåspråkiga.

Helsingfors stad har tillställt andra parter sitt ändringsförslag 25.5.2023 efter att största delen av de andra parterna redan hade fört ärendet för beslutsfattande på grund av tidspress. Vanda och Kervo välfärdsområde har förenat sig med de ändringsförslag som Helsingfors stad har föreslagit så är det möjligt att man kommer att göra ändringar i avtalet. Social- och hälsovård ska i tvåspråkiga välfärdsområdens område ordnas på både finska och svenska så att kunderna blir betjänade på det språk de väljer, antingen på finska eller svenska. 

Övriga ärenden, vilka inte separat nämns i detta meddelande, godkändes enligt föredragningslistan.