Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 18.1.2023 09.46

Vatsa-aortan aneurysma hoidettiin Tyksissä uudella menetelmällä

Avainsanat:

Tyksissä hoidettiin viime viikolla ensimmäinen potilas käyttäen lääkärin toimesta modifioitua fenestroitua (rei’itettyä) stenttigraftia. Fenestroidun graftin avulla aortan aneurysma (pullistuma) voidaan hoitaa suonensisäisesti myös niillä potilailla, joilla pullistuma ulottuu sisäelinvaltimoiden alueelle.

Verisuonikirurgit valmistautuvat toimenpiteeseen.

Kuvassa vasemmalta mentori, professori Vladimir Makaloski Bernin yliopistollisesta sairaalasta ja Tyksin verisuonikirurgit Veikko Nikulainen ja Vaiva Dabravolkskaite.

Vatsa-aortan aneurysma on salakavala, useimmin varttuneilla miehillä esiintyvä tauti. Se ei aiheuta potilaalle oireita ennen mahdollista repeytymistä. Se tulee usein ilmi muun sairauden vuoksi tehtyjen tutkimusten yhteydessä. Aortan toimenpiteiden tavoitteena on estää aortan repeämän aiheuttama äkkikuolema.

Aneurysma on perinteisesti hoidettu avoleikkauksella. Leikkauksessa sairas aortta korvataan paikoilleen ommeltavalla proteesilla. Leikkaus on potilaalle huomattavan kuormittava ja vaatii pitkän sairaalahoidon ja toipumisajan. Kaikki potilaat eivät sovellu avoleikkaukseen.

Suonensisäisessä hoidossa vatsa-aortan sisään viedään nivuspunktioiden kautta stenttigrafti (suonensisäinen verisuoniproteesi), jolla pullistuma eristetään verenkierrosta. Tämän seurauksena paine pullistuman sisällä pienenee ja sen repeämisriski häviää.

Suonensisäisten menetelmien käyttö on mullistanut aortan sairauksien hoidon, sanoo ylilääkäri Päivi Helmiö. Toimenpide voidaan tehdä jopa paikallispuudutuksessa ja potilas kotiutuu yleensä seuraavana päivänä.

Tyksin verisuonikirurgit Veikko Nikulainen ja Vaiva Dabravolskaite sekä toimenpideradiologi Ilkka Manner vastasivat toimenpiteen toteutuksesta, Bernin yliopistollisesta sairaalasta vierailevan professori Vladimir Makaloskin opastuksella.

Toimenpiteessä käytettiin ensimmäistä kertaa toimenpiteen aikana lääkärin toimesta modifioitua fenestroitua stenttigraftia. Tällä menetelmällä aneurysma voidaan hoitaa suonensisäisesti myös niillä potilailla, joilla se ulottuu sisäelinvaltimoiden alueelle. Ylilääkäri Helmiö kertoo, että suonensisäinen toimenpide onnistui hyvin.

Fenestroidun stenttigraftin tehdasvalmistus voi kestää useita viikkoja tai jopa kuukausia.

Uusi tekniikka antaa meille enemmän mahdollisuuksia aortan sairauksien hoitamiseksi ja menetelmää voidaan käyttää myös akuutin aorttapotilaan hoidossa, Ilkka Manner sanoo.

Vatsa-aortan aneurysman hoito suonensisäisesti stenttigraftilla aloitettiin Suomessa 1990-luvulla ja Tyksissä vuonna 2001. Tyksissä hoidetaan vuosittain noin 80 aorttapotilasta, joista noin 60 voidaan hoitaa suonensisäisin menetelmin.

Suonensisäisten tekniikoiden kehittyminen on mahdollistanut hoidon ja johtanut parempiin tuloksiin myös monimutkaisten aortan sairauksien hoidossa.