Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 18.6.2025 11.32

VoimaVarha-perhekeskeinen toimintamalli vammaisen lapsen asumisen tuessa -hanke on käynnistynyt

Avainsanat:

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on käynnistynyt uusi VoimaVarha-hanke, jonka tavoitteena on kehittää vammaisten lasten ja perheiden kotiin vietäviä palveluita. Hanke on EU:n sosiaalirahaston (ESR+) osarahoittama ja toteutetaan vuosina 2025–2028.

Kaarina Räikkönen, Emily Laakso ja Linda Casagrande seisovat vierekkäin ja hymyilevät.

Keskellä hankkeen projektipäällikkö Emily Laakso, vasemmalla projektikoordinaattori Kaarina Räikkönen ja oikealla projektikoordinaattori Linda Casagrande.

VoimaVarha-hankkeen tarkoituksena on kehittää uuden vammaispalvelulain mukaiseen lapsen asumisen tukeen kuuluvia kotiin vietäviä palveluita. Tavoitteena on varmistaa, että vaativaa hoitoa ja tukea tarvitsevat lapset sekä heidän perheensä saavat tarvitsemansa palvelut. Tämä tukee lapsen oikeutta asua kotona silloin kun se on mahdollista ja perheen toiveiden mukaista. 

– Hanke keskittyy kotiin vietävien palveluiden ja palveluohjauksen kehittämiseen sekä uuden, perhekeskeisen toimintamallin kuvaamiseen ja pilotoimiseen. Perhekeskeinen toimintamalli painottaa perheiden voimavarojen tukemista, toimivaa palveluohjausta sekä perheen palvelupolun sujuvaa hallintaa. Hanke koetaan tärkeäksi, koska hyvinvointialueuudistus (1.1.2023) sekä uuden vammaispalvelulain voimaantulo (1.1.2025) on tuonut muutoksia ja haasteita palveluiden järjestämisessä sekä yhdenmukaistamisessa, hankkeen projektipäällikkö Emily Laakso kertoo. 

– Vammaisten lasten kanssa perhetyötä tekevät työntekijät ovat saaneet vanhemmilta palautetta, että perheellä voi olla lukematon määrä kontakteja eri toimijoihin, mutta yhteistyö heidän välillään on puutteellista. Työntekijät kertovat myös perheiden vaikeuksista saada tietoa eri palvelumuodoista ja tukea palveluiden hakemiseen. Perheet myös kokevat uupuvansa tiedon etsimiseen, ristiriitaisiin tietoihin sekä erilaisten hakemusten täyttämiseen. Myös hyvinvointialueen työntekijät tunnistavat haasteita sopivien palveluiden järjestämisessä, kuvaa hankkeen projektikoordinaattori Kaarina Räikkönen.  

Hankkeessa tullaankin painottamaan palveluiden kehittämisen lisäksi palveluohjauksen ja monialaisen yhteistyön kehittämistä. Lisäksi tavoitteena on luoda ja pilotoida perhekeskeinen toimintamalli, joka painottaa perheiden voimavarojen tukemista ja sujuvaa palvelupolkua. 

VoimaVarha-hankkeella on valtakunnallista vaikuttavuutta 

Hanke on herättänyt kiinnostusta myös valtakunnallisesti. Hanke tekee alueella asuvien perheiden lisäksi valtakunnallista yhteistyötä vammaisjärjestöjen, muiden hyvinvointialueiden sekä muiden vastaavanlaisten hankkeiden kanssa. 

– Hanke on saanut runsaasti yhteistyökumppaneita, joka mahdollistaa monipuolisen yhteistyön. Hankkeen ohjausryhmään saadaan edustus esimerkiksi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) sekä Hyvinvointialueyhtiö Hyvilistä. Lisäksi ohjausryhmässä mukana ovat Kehitysvammaisten Tukiliitto ja Invalidiliitto sekä useita muita hyvinvointialueita. Yhteistyötä tehdään myös paikallisen Varsinais-Suomen Vammais- ja Pitkäaikaissairausjärjestöt VAPI ry:n kanssa sekä Tukena-säätiön Perheiden Hyvinvoinnin Tukena ja Lähellä Perhettä- hankkeiden kanssa, kertoo projektipäällikkö Emily Laakso. 

Osana hanketta käynnistetään hyvinvointialueiden yhteinen asiantuntijayhteistyön foorumi. Tämä foorumi mahdollistaa kokemusten jakamisen, hyvien käytäntöjen levittämisen sekä yhteisen keskustelun vammaisten lasten ja heidän perheidensä tukemisesta sekä lapsen asumisen tuen järjestämisestä.  

 – Tavoitteena on, että hankkeen tuloksia jaetaan valtakunnallisesti ja luotu malli olisi sellainen, jota voitaisiin hyödyntää myös muilla hyvinvointialueilla, toteaa projektipäällikkö Emily Laakso.  

Hankkeen aloituswebinaari pidetään 2.9.2025 klo 14-16. Kutsuvieraana tilaisuudessa Finlandia-palkittu kirjailija Sofia Tawast.

Save the date -mainos, jossa kerrotaan seminaarista 2.9.