VoimaVarha-en familjecentrerad verksamhetsmodell för boende för barn med funktionsnedsättning har nu kört igång
Nyckelord:I Egentliga Finland välfärdsområdet har ett nytt VoimaVarha-projekt startat. Målet med projektet är att utveckla tjänsterna för barn med funktionsnedsättning och deras familjer. Projektet medfinansieras av Europeiska socialfonden (ESF+) och pågår åren 2025–2028.

I mitten projektledaren Emily Laakso, till vänster projektkoordinatorn Kaarina Räikkönen och till höger projektkoordinatorn Linda Casagrande.
Syftet med VoimaVarha-projektet är att utveckla tjänster som riktas till hemmet enligt den nya lagen om stöd för boende för barn med funktionsnedsättning. Målet är att säkerställa att barn som behöver krävande vård och stöd, samt deras familjer, får de tjänster de behöver. Detta stödjer barnets rätt att bo hemma, när det är möjligt och i enlighet med familjens önskemål.
– Projektet fokuserar på utveckling av hemtjänster och servicekoordinering samt på att beskriva och pilottesta en ny familjecentrerad verksamhetsmodell. Den familjecentrerade modellen betonar stöd för familjernas resurser, fungerande servicekoordinering och en hantering av familjens servicestigar. Projektet upplevs som viktigt eftersom välfärdsområdesreformen (1.1.2023) och ikraftträdandet av den nya lagen om funktionshinderservice (1.1.2025) har medfört förändringar och utmaningar i organiseringen och enhetliggörandet av tjänster, berättar projektledaren Emily Laakso.
– Personal som arbetar med familjer till barn med funktionsnedsättning har fått feedback från föräldrar om att familjerna kan ha otaliga kontakter med olika aktörer, men samarbetet mellan dessa är bristfälligt. Personalen berättar också om familjernas svårigheter att få information om olika tjänster och stöd i ansökningsprocessen. Familjer upplever även utmattning av att söka information, hantera motstridig information och fylla i olika ansökningar. Även personal inom välfärdsområdet känner igen utmaningar i att organisera lämpliga tjänster, beskriver projektkoordinatorn Kaarina Räikkönen.
I projektet kommer man därför att betona utvecklingen av servicekoordinering och det mångprofessionella samarbetet. Dessutom är målet att skapa och pilottesta en familjecentrerad verksamhetsmodell som fokuserar på att stödja familjernas resurser och en smidig servicestig.
VoimaVarha-projektet har nationell påverkan
Projektet har väckt nationellt intresse. Utöver samarbetet med familjer inom området pågår nationellt samarbete med funktionshindersorganisationer, andra välfärdsområden och liknande projekt.
– Projektet har fått många samarbetspartners, vilket möjliggör ett mångsidigt samarbete. I projektets styrgrupp finns representation från bland annat Institutet för hälsa och välfärd (THL) och välfärdsområdesbolaget Hyvil Ab. Styrgruppen inkluderar också Kehitysvammaisten tukiliitto – Inclusion Finland och Invalidförbundet samt flera andra välfärdsområden. Samarbete sker även med den lokala organisationen Varsinais-Suomen Vammais- ja Pitkäaikaissairausjärjestöt VAPI ry och stiftelsen Tukenas projekt Perheiden Hyvinvoinnin Tukena och Lähellä Perhettä, berättar projektledare Emily Laakso.
Som en del av projektet startas ett gemensamt expertforum för välfärdsområdena. Detta forum möjliggör erfarenhetsutbyte, spridning av fungerande metoder samt gemensamma diskussioner om stöd till barn med funktionsnedsättning och deras familjer, liksom om organisering av stöd för boende för barn.
– Målet är att resultaten från projektet ska spridas nationellt och att den modell som utvecklas även ska kunna användas i andra välfärdsområden, konstaterar projektledaren Emily Laakso.
Projektets startwebinar 2.9.2025 kl 14-16. Finlandiapristagaren Sofia Tawast inbjuds som gäst till evenemanget.
