Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 18.6.2025 09.00

Yhtenäisten asiakas- ja potilastietojärjestelmien käyttöönotto on helpottanut tiedonkulkua Varhassa 

Avainsanat:

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on otettu vaiheittain käyttöön uudet asiakas- ja potilastietojärjestelmät niin sosiaalihuollossa, perusterveydenhuollossa kuin suun terveydenhuollossakin. Yhtenäiset järjestelmät parantavat potilasturvallisuutta, hoidon laatua ja palvelujen käyttäjien oikeusturvaa. 

Kaksi sairaalan työntekijää keskustelee keskenään tietokoneen näyttöjen äärellä. He ovat selin kameraan.

Tiivistelmä

Yksi merkittävä muutos on järjestelmien määrän väheneminen, mikä tuo mukanaan monia etuja. Alun perin Varhassa oli käytössä 40 erillistä tietojärjestelmää, jotka olivat peräisin eri kunnista ja organisaatioista. Nyt nämä on korvattu kolmella yhteisellä järjestelmällä: Lifecare Sosiaalihuolto, Pegasos Omni360 ja Winhit.

Tämän keskittämisen ansiosta:

  • Tietojen hallinta on yhtenäisempää ja selkeämpää, koska asiakkaan tiedot eivät enää hajaannu eri järjestelmiin.
  • Ammattilaiset voivat tehdä päätöksiä nopeammin ja luotettavammin, sillä kaikki tarvittava tieto on saatavilla samasta paikasta.
  • Työntekijöiden siirtyminen eri yksiköihin helpottuu, kun ei tarvitse opetella useita eri järjestelmiä.

(luotu tekoälyn avulla)

Asiakastietojärjestelmä Lifecare Sosiaalihuolto, potilastietojärjestelmä Pegasos Omni360 ja suun terveydenhuollon tietojärjestelmä Winhit (kolme eri järjestelmää) on otettu Varhassa käyttöön vaiheittain elo-syyskuusta 2024 alkaen. Lähtötilanteessa Varhassa oli käytössä 17 kunnista ja muista organisaatioista siirtynyttä perusterveydenhuollon potilastietojärjestelmää, 14 suun terveydenhuollon tietojärjestelmää sekä 9 sosiaalihuollon asiakastietojärjestelmää.

− Asiakkaille yhtenäinen järjestelmä näkyy tasavertaisempina palveluina ja laadukkaampana asiakasohjauksena. Asiakkaan tiedot eivät enää pirstaloidu useiden eri järjestelmien välille esimerkiksi hänen muuttaessaan Varhan alueella kunnasta toiseen, kertoo ohjelmajohtaja Jukka Annunen.

Ammattilaisille ajantasainen ja saumaton kokonaiskuva hoidosta  

Koko hyvinvointialueen yhteiset järjestelmät ovat mahdollistaneet toimintatapojen ja kirjaamiskäytäntöjen yhtenäistämisen eri palveluissa. Tiedon jakaminen hyvinvointialuetasoisesti sujuvoittaa ammattilaisten päätöksentekoa, turvaa potilaan hoidon jatkuvuutta eri yksiköiden välillä ja parantaa potilasturvallisuutta.

Asiakaspalvelu on sujuvampaa ja nopeampaa, kun kaikki asioinnissa ja hoidossa tarvittavat tiedot löytyvät samasta paikasta.Yhteinen lääkelistaus ja hoitokertomus mahdollistavat kirjausten hyödyntämisen Varhan eri yksiköissä. Uuden asiakastietojärjestelmän avulla pystytään myös tarvittaessa näkemään kaikki alueen asiakkuudet ja asiakastiedot. Tämä helpottaa myös työntekijöiden sijaistamista niin suunnitelluissa kuin äkillisissä poissaoloissa. Henkilökunnan on myös helpompi jatkossa siirtyä toimipisteestä toiseen ilman uuden järjestelmän opettelua.Käytössä olevat koko Varhan alueen ajanvarauskalenterit sujuvoittavat myös yhteistyötä toisen paikkakunnan kanssa.

Uuden järjestelmän käyttöönoton myötä myös keskustelu kirjaamiskäytännöistä on lisääntynyt yksiköissä. Pidemmällä aikavälillä se auttaa yhtenäistämään käytänteitä.Jatkossa asiakkaat tulevat saamaan myös sosiaalihuollon tiedot käyttöönsä Oma Kanta -palvelun kautta terveydenhuollon tietojen rinnalle. Tämän on suunniteltu toteutuvan vuoden 2026 alusta.